Now Reading
Cum îngrijim pielea matură?

Cum îngrijim pielea matură?

Odată cu trecerea anilor corpul nostru, și implicit pielea noastră,trece prin modificări multiple, atât în ceea ce privește aspectul pielii și textura, cât și în ceea ce privește structura de rezistenţă a pielii, fermitatea, elasticitatea dar și volumul facial.

În perioada de premenopauză și după menopauză ne confruntăm cu o scădere a cantităţii de estrogen, care va avea un cuvânt greu de spus în ceea ce privește calitatea pielii.

Efecte scăderii de estrogen

Scăderea producţiei de colagen. Colagenul este proteina structurală de rezistenţă a pielii și a corpului. Peste 70 % din colagenul din corp se află în piele. După vârsta de 25 de ani, pierdem aproximativ 1% din cantitatea de colagen pe an, iar în primii 5 ani de menopauza scăderea este accelerată și pierdem undeva până la 30%. O scădere bruscă remarcată cu ușurinţă de aproape toate femeile și manifestată prin pierderea fermităţii pielii, prin laxitate și piele lăsată, flască.
Scăderea cantităţii de colagen se traduce și prin riduri și desigur șanţuri adânci în anumite situaţii.

Sensibilitatea crescută la soare. După menopauză pielea devine mai sensibilă la radiaţiile ultraviolete ceea ce duce la apariţia mai accentuată a petelor pigmentare. Desigur lipsa uniformităţii cutanate duce la un aspect mult îmbătrânit faţă de vârsta biologică, iar un factor important este și expunerea excesivă la soare de-a lungul vieţii.

Sensibilitate crescută a pielii. Asta înseamnă ca pielea devine mai reactivă la produsele cosmetice, se înroșește mult mai ușor, vasele încep să se dilate și să fie din ce în mai vizibile și datorită subţierii pielii.

Uscăciune cutanată. Senzaţia de piele care ţine, piele uscată este extrem de frecventă la pielea matură. Scăderea cantităţii de estrogen duce la scăderea activităţii glandelor sebacee, de grăsime, cu rol în menţinerea apei în piele. Aceasta capătă un aspect tern, lipsit de strălucire, fiind zgrunţuros și aspru la atingere.

Citește continuarea articolului în

ediția mai 2024 a revistei Psychologies

sau  abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top