Now Reading
Dietă pentru un ten frumos: 3 vitamine de care pielea are nevoie

Dietă pentru un ten frumos: 3 vitamine de care pielea are nevoie

Revista Psychologies
dietă-pentru-un-ten-frumos-3-vitamine-de-care-pielea-are-nevoie

Sănătatea și aspectul pielii pot fi afectate de o varietate de factori, de la genetică, stil de viață și rutina de îngrijire până la radiațiile ultraviolete, temperaturi extreme și poluare. Îngrijirea adecvată contribuie la menținerea unui aspect radiant al pielii, dar alimentația, sportul și odihna joacă, la rândul lor, un rol important în păstrarea sănătății cutanate.

Alimentele sunt combustibil, iar corpul nostru funcționează cel mai bine atunci când îi oferim gustări sănătoase și bogate în nutrienți.

O dietă alcătuită din alimente procesate, semipreparate și carbohidrați rafinați poate provoca, în timp, o ușoară inflamație în organism și agrava anumite probleme ale pielii, cum ar fi acneea.

Totodată, dieta joacă un rol important în combaterea daunelor provocate de soare. Expunerea la razele ultraviolete (UV) favorizează formarea de radicali liberi care pot provoca deteriorarea componentelor pielii ce îi conferă structura și fermitatea, cum ar fi elastina și colagenul. Din cauza expunerii prelungite la soare, riscul de apariție a liniilor fine și a ridurilor este mai mare.

Consumul de alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele, ajută la combaterea radicalilor liberi. Unele studii au arătat că fructele și legumele, cu un conținut ridicat de vitamine, pot contribui la îmbunătățirea texturii pielii.

Așadar, pielea are nevoie de nutrienți, atât pentru a-și îndeplini rolul, acela de protecție a organismului împotriva factorilor dăunători, cât și pentru a-și păstra luminozitatea naturală și aspectul sănătos. De aceea, vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru ten. Acestea pot fi obținute atât din alimentație și suplimente nutritive, cât și prin folosirea unor produse cosmetice ce le conțin. Aportul de vitamina D, necesar pentru menținerea sănătății pielii, poate fi obținut și prin expunerea la soare.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, trei dintre cele mai importante vitamine pentru piele:

Vitamina C

Vitamina C este un nutrient esențial pentru sănătatea pielii. Este un antioxidant puternic, care poate ajuta la protejarea pielii de efectele nocive ale radicalilor liberi, ce pot deteriora celulele și pot accelera procesul de îmbătrânire. Vitamina C este, de asemenea, importantă în stimularea producției de colagen, o proteină ce ajută la menținerea aspectului ferm și neted al pielii.

Alimentele cu un conținut bogat în vitamina C sunt citricele, căpșunele, kiwi, ardeii, spanacul și broccoli.

Însă, vitamina C este un ingredient cheie în multe produse de îngrijire a tenului, datorită faptului că are rol antioxidant și oferă protecție pielii. Serumurile și cremele cu vitamina C sunt recomandată în rutina de îngrijire a pielii de dimineață.

Vitamina D

Vitamina D, cunoscută și sub numele „vitamina soarelui“, îndeplinește mai multe funcții, fiind un nutrient esențial inclusiv pentru menținerea sănătății pielii. Aceasta este produsă ca răspuns la expunerea la lumina ultravioletă de la soare, dar poate fi obținută și prin alimentație și prin suplimente nutritive.

Vitamina D ajută sistemul imunitar și protejează pielea împotriva daunelor de mediu. De asemenea, poate contribui la reducerea riscului de apariție a anumitor afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul și eczema.

Printre alimentele bogate în vitamina D se numără somonul, macroul și sardinele, precum și laptele și cerealele.

Însă, principalul mod de a obține vitamina D este prin expunerea la lumina soarelui, dar, în acest caz, protecția este importantă. Pentru a evita daunele cauzate de razele ultraviolete, ar trebui evitată expunerea la soare în timpul orelor de vârf, respectiv 10.00 – 16.00. Totodată, aplicarea pe piele a unor produse cu factor de protecție solară trebuie realizată cu 15 – 30 de minute înainte de a ieși din casă, indiferent de anotimp.

Expunerea excesivă la soare poate crește riscul de apariție a liniilor fine, ridurilor, petelor pigmentare, dar și a cancerului de piele.

Vitamina E

Vitamina E este un antioxidant puternic, care protejează pielea de efectele nocive ale radicalilor liberi. De asemenea, vitamina E poate ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea aspectului cicatricilor și al rănilor cauzate de expunerea prelungită la soare.

Alimentele care sunt bogate în vitamina E includ uleiurile vegetale, nucile, semințele și legumele cu frunze verzi.

De asemenea, vitamina E, cunoscută și sub denumirea tocoferol, este disponibilă în multe produse de îngrijire a pielii. Însă, acestea trebuie alese în funcție de nevoile tenului, pentru a evita apariția iritațiilor.

Pielea este cel mai mare organ al corpului și are mai multe funcții importante, printre care protejarea organismului de elementele externe, reglarea temperaturii și menținerea unui nivel optim de hidratare. Însă, la rândul său, pielea are nevoie de atenție și protecție. O dietă echilibrată, un stil de viață activ, o rutină eficientă de îngrijire, odihnă suficientă și un nivel scăzut de stres contribuie la menținerea sănătății pielii.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top