Now Reading
Ce operații estetice să ne facem pe măsură ce înaintăm în vârstă

Ce operații estetice să ne facem pe măsură ce înaintăm în vârstă

Avatar photo

Dr. Silvia Stănculescu, medic specialist în chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, ne vorbește despre ce operații estetice e bine (sau nu) să facem pentru a arăta tineri cât mai multă vreme.

Cum îmbătrânim? Cum îmbătrânește corpul? Sunt unii mai norocoși, care nu resimt toate ravagiile timpului?

Dr. Silvia Stănculescu: Sunt foarte mulți factori care determină îmbătrânirea, dintre care unii pe care îi putem controla, precum stilul de viață, greutatea, numărul de sarcini, expunerea excesivă la soare, fumatul, alimentația nesănătoasă, lipsa hidratării și unii ce țin de genetică, deci care depind și de noroc.

Citește și:

Florile României fac bine la ten

Te gândești să apelezi la botox? Adevărat și fals despre toxina botulinică

Odată cu trecerea timpului, scade elasticitatea pielii, mușchii se slăbesc, pierdem colagen și apar ridurile.

Acestea, de exemplu, se pot datora nu doar cauzelor naturale, ci și gesticulației feței, fiind afectate deci zonele care ne dezvăluie emoțiile – persoanele care râd foarte mult sunt, așadar, predispuse la riduri în zona gurii, iar cele care se încruntă, în zona frunții.

Majoritatea oamenilor, după o vârstă, suferă de o resorbție osoasă, ceea ce înseamnă că structura feței este modificată, creându-se acel apect de piele căzută, de „obraji căzuți“.

Este important să avem grijă de noi înșine, pentru a putea îmbătrâni frumos, însă uneori ne ajută și niște gene bune.

Ce „cade“ prima dată?

Dr. S. S.: Depinde foarte mult de stilul de viață a fiecăruia. Poate fi fața, pot fi sânii sau chiar posteriorul. De cele mai multe ori, primele semne observate sunt ridurile, schimbările la nivelul feței fiind și cele mai vizibile.

Nu suntem cu toții la fel, nu lucrăm în aceleași medii și condiții și nu luăm aceleași decizii, indiferent că vorbim despre obiceiuri alimentare, petrecerea timpului liber ori chiar vicii, precum fumatul.

Se pot întârzia efectele gravitației asupra corpului, fără chirurgie?

Dr. S. S.: Da, prin adoptarea unui stil de viață sănătos și chiar proceduri estetice nechirurgicale, precum mezoterapia, injectarea cu acid hialuronic, terapia vampir.

Este important ca, indiferent de vârstă, să avem o alimentație sănătoasă, să facem mișcare, să ne hidratăm și să avem grijă de corpul nostru. De exemplu, dietele drastice, care presupun schimbări bruște în greutate, sunt foarte dăunătoare pielii.

Cât contează genetica în îmbătrânire?

Dr. S. S.: Din punctul meu de vedere, este esențială – a moșteni niște gene bune reprezintă un mare atu, dar totodată o foarte mare influență o are stilul de viață pe care îl adoptăm.

Contează ce alegem să facem cu această moștenire și cum o ducem mai departe.

Cât contează stilul de viață?

Dr. S. S.: Foarte mult; chiar dacă nu avem cel mai bun teren genetic, ajutându-l prin stilul de viață și tratamente estetice, putem avea niște rezultate uimitoare.

De exemplu, persoanele care beau multă cafea sunt predispuse la îmbătrânirea prematură a pielii, deoarece cofeina duce la uscarea pielii și înmulțirea ridurilor.

Fumatul este, de asemenea, un obicei foarte dăunator pielii, precum și expunerea în exces la soare, dușurile lungi și fierbinți, căci temperaturile ridicate afectează epiderma și uleiurile naturale produse de piele.

Un sfat esențial pentru doamne este acela de a se demachia, mai ales înainte de culcare, iar atât pentru acestea, cât și pentru bărbați, să doarmă suficient. Mai recomand respectarea meselor principale ale zilei și mișcarea zilnică.

Sunt și femei care fumează enorm, dar au un ten de invidiat. Cum se explică?

Dr. S. S.: Acestea se pot afla printre persoanele norocoase, ce au o zestre genetică bună ori sunt foarte atente la hidratarea adecvată a pielii.

Mă refer la consumul de lichide și alimente cu antioxidanți, precum și la apelarea la proceduri estetice nechirurgicale, destinate hidratării feței, precum peeling-ul, tratamentul cu toxina botulinică, lifting-ul frontal, blefaroplastia (dacă vorbim de zona ochilor) și, desigur, injectările cu acid hialuronic.

 

Care este momentul când se pot face primele intervenții chirurgicale minore pentru a da un aspect tânăr feței?

Dr. S. S.: Nu există o vârstă statuată, depinde de persoana în cauză dacă alege prevenția – acționarea la primele semne ale îmbătrânirii – sau îndepărtarea ulterioară a ridurilor.

Chirurgia estetică oferă soluții indiferent de nivelul de îmbătrânire a pielii (de la cea prematură, la cea avansată) ori de metoda aleasă (de la metode nechirurgicale, la cele chirurgicale).

Cât botox e… prea mult? Când se vede urât?

Dr. S. S.: Tot ceea ce e prea mult, se vede urât. În momentul în care fizionomia se modifică, într-un mod nefericit, fie că este vorba de un aspect mirat încontinuu, fie de o figură înghețată, atunci ai exagerat.

Din păcate, există cazuri în care pacientele doresc să exagereze, după vederea rezultatelor pe care le are toxina botulinică, iar medicii esteticieni sunt puși în această situație delicată de a le sfătui să nu o facă.

Care sunt ultimele inovații medicale pentru tinerețea feței? Dar pentru corp?

Dr. S. S.: Acidul hialuronic este extrem de versatil, având utilizări multiple – nu doar ca filler, dar și ca un produs de hidratare.

Terapia vampir reprezintă o procedură novatoare, care întinerește aspectul feței prin injectarea cu sânge propriu. Se folosește acidul hialuronic pentru redarea unei forme frumoase a feței, apoi medicul estetician izolează factorii de creștere din sângele pacientului și îl injectează.

Celulele stem multipotente se activează și astfel se activează un nou țesut, înzestrat cu colagen, celule de grăsime și noi vase de sânge.

Rezultatele sunt foarte apreciate, fața își recapătă stălucirea naturală și aspectul tânăr, iar procedura durează doar zece minute.

Pentru eliminarea ridurilor dintre sprâncene, respectiv a celor de expresie, se apelează la reîntinerirea facială cu ajutorul celulelor stem extrase din propriul țesut adipos.

Procedura poate fi folosită pentru revitalizarea și întinerirea semnificativă a diferitelor zone ale corpului.

Dr. Silvia Stănculescu este absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București, iar din anul 2008 are competențe pe vibro-lipoaspirație și este specializată în chirurgie cosmetică, în cadrul Clinicii Milenio Portugalia, sub îndrumarea Prof. Dr. Angelo Rebelo. Este membră a asociațiilor profesionale Societatea Academică Română de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă, Asociația chirurgilor plastici din România și Societatea Română de Chirurgie Estetică, www.metamorphosiscenter.ro

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top