Now Reading
Rolul unui psiholog într-o clinică stomatologică

Rolul unui psiholog într-o clinică stomatologică

Revista Psychologies
rolul-unui-psiholog-într-o-clinică-stomatologică

Un zâmbet are puterea de a ne schimba pe noi, dar și lumea din jurul nostru. Atunci când ne zâmbim unul altuia creăm o relație, suntem mai relaxați și mai plini de încredere. Ca părinți, ne dorim în mod natural ce este mai bun pentru copiii noștri, iar asigurarea unei bune sănătăți orale și educarea lor, de la vârste foarte fragede, privind importanța unei igiene corespunzătoare și a vizitei la medicul stomatolog trebuie să reprezinte o prioritate.

Alegerea unui medic stomatolog pediatru pentru tratarea problemelor dentare cu care se confruntă copiii sau doar pentru vizitele periodice de profilaxie reprezintă un prim pas vital în crearea unei atitudini pozitive față de dentist. Din perspectiva unui copil, prima vizită la dentist poate reprezenta o aventură. Ei vor descoperi cu această ocazie multe lucruri despre dinții lor, dar și despre ei înșiși. Unii copii vor fi entuziasmați, în timp ce alții pot experimenta stări de nervozitate, de anxietate sau chiar ar putea dezvolta o fobie.

De ce ne este teamă de dentist?

Din păcate, teama de dentist este un fenomen care influențează, într-o anumită măsură, incidența cariilor dentare, dar și a altor afecțiuni orale. Potrivit studiilor, peste 60% din populația lumii acuză frica de dentist. Specialiștii susțin că frica dentară este o emoție inevitabilă care apare din diverse motive: ca anticipare a durerii, a senzației de necunoscut, ca răspuns la diverse proceduri stomatologice, experiențe anterioare negative.

„Odontofobia sau frica de dentist reprezintă o problemă clinică importantă, ce împiedică buna desfășurare a actului medical. La copii, cauzele sunt multiple, dar, de multe ori, este vorba despre o proiecție a temerilor părinților, care au trăit, la rândul lor, în copilărie diverse traume din acest punct de vedere. Ceea ce trebuie să înțelegem este că astfel de experienţe neplăcute trăite într-un cabinet stomatologic pot avea influenţe negative asupra psihicului, mergând până la dezvoltarea fobiilor, a acceselor de anxietate şi chiar la atacuri de panică. De aceea, abordarea din punct de vedere psihologic a relației de comunicare dintre echipa medicală şi copil este extrem de benefică în sensul prevenţiei şi terapiei anxietăţii dentare, dar și a rezolvării problemelor dentare cu care se confruntă pacientul.”, spune Bianca Radu, psiholog coordonator în cadrul clinicilor DENT ESTET.

Beneficiile alegerii unui medic stomatolog pediatru, care lucrează într-o clinică dedicată exclusiv copiilor

Pentru a avea o experiență pozitivă și confortabilă la medicul stomatolog, copilul trebuie să fie primit într-un mediu personalizat vârstei și dorințelor lui. Datorită celor peste 13 ani de expertiză pe piața de medicină dentară din România, clinicile DENT ESTET 4 KIDS reprezintă etalonul stomatologiei pediatrice în țara noastră. În cele 7 clinici din București (2), Timișoara, Sibiu, Ploiești și Craiova, 48 de medici stomatologi pediatri oferă garanția unui diagnostic corect, cele mai bune soluții de tratament, dar și cea mai frumoasă experiență în cabinetul stomatologic.

Este important să subliniem că există o diferență majoră între afecțiunile dentare ale copiilor și adulților, dar și între tratamentele aplicate, iar faptul că echipa medicală DENT ESTET 4 KIDS tratează exclusiv copii, cu tehnici, aparatură și materiale speciale, este un atu de necontestat.

Stomatologia pediatrică este o specialitate aparte și trebuie tratată diferit. De aceea, DENT ESTET 4 KIDS înseamnă: un mediu specific – personalizat în funcție de nevoile cele mai importante ale copiilor, de la decoruri și jucării, la comunicarea adaptată vârstei lor; mai multe specialități sub același acoperiș – la fel de importantă ca prima vizită este și controlul la medicul ortodont, care trebuie să aibă loc în jurul vârstei de 7 ani; un program de profilaxie permanent – după finalizarea tratamentelor, copiii intră într-un program de monitorizare și prevenție; tratarea copiilor anxioși – sunt cazuri în care acomodarea copiilor trebuie făcută cu ajutorul unui psiholog sau prin intermediul unor soluții de sedare ușoară sau profundă.

Psihologul – „arma secretă” în lupta cu teama de dentist

La DENT ESTET 4 KIDS, medicii stomatologi, împreună cu echipa de 5 psihologi, abordează fiecare pacient într-un mod personalizat, în funcție de vârstă, dar și de caracteristicile individuale.

Ghidat de psiholog, pacientul anxios este ajutat, prin joc și comunicare, să depășească stări emoționale și temeri care îl împiedică să beneficieze de tratamente stomatologice moderne, eficiente și cu un grad ridicat de confort. Copiii reușesc astfel să se familiarizeze cu instrumentarul folosit de dentist, să înțeleagă ce urmează să se întâmple în cabinet și să parcurgă cu interes fiecare etapă a planului de tratament.

Echipa de psihologi contribuie, în acest fel, la construirea relației între medic și pacient, fie că vorbim de gestionarea durerii, a anxietății sau a unor probleme medicale. O relație bazată pe încredere înseamnă, de fapt, o experiență confortabilă în cabinet și, implicit, un act medical realizat ireproșabil în beneficiul pacientului.

În plus, un grad ridicat de confort îi va permite copilului să învețe că obiceiurile sănătoase, precum periajul dentar de două ori pe zi și folosirea aței dentare, dar și vizitele periodice la cabinet și ședințele de profilaxie sunt soluția pentru a avea dinți sănătoși și frumoși întreaga viață.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top