Test: Tu ce rol joci in cuplu?

7 dec. 2020

Daca reusesti sa intelegi mai bine rolul pe care il joci in relatia de cuplu, vei putea forma o legatura mult mai puternica cu partenerul tau. Tu ce rol crezi ca joci: copil, prieten sau terapeut?
20%
Cauti fara succes prin casa un film pe care l-ai cumparat recent si inca nu ai reusit sa il vezi:
AIi explici iubitului ca iti pare rau ca l-ai ratacit
BIl acuzi ca l-a imprumutat cuiva
CCauti printre lucrurile iubitului tau
DIl rogi pe iubit sa te ajute sa cauti
EIncerci sa iti amintesti unde l-ai pus
Partenerul tau ajunge tarziu de la munca si pare nefericit. Tu:
AIncerci sa il ajuti sa se relaxeze
BIi spui ca nu e frumos sa stea morocanos
CIi oferi ceva de baut si incepi sa pregatesti cina
DIl intrebi daca il poti ajuta cu ceva
EPui multe intrebari pana afli ce s-a intamplat
Iubitul tau urmareste un meci de fotbal. Tu:
ATe ghemuiesti langa el
BTi-ai dori sa iti ofere mai multa atentie
CTe gandesti ca si el are dreptul sa se relaxeze cum doreste
DSugerezi ca pe viitor sa mergeti pe stadion
ETi se pare egoist si enervant
Ajungi acasa si nu este nimic de mancare in frigider. Tu:
AIi amintesti iubitului tau ca este randul lui sa faca piata
BIti intrebi iubitul daca el a mancat toata mancarea
CIesi la cumparaturi
DSugerezi sa iesiti sa mancati in oras
ETe plangi ca putea sa te anunte ca nu mai este mancare
Tu si iubitul tau preferati partide politice diferite. Tu:
AIti pui la indoiala propriile afinitati
BIei peste picior opiniile partenerului
CScoti in evidenta slabiciunile partidului pe care il prefera
DIncercati fiecare sa il convinga pe celalalt de propriile opinii
EIncerci sa il intelegi de ce opteaza pentru acel partid
Iubitul tau vrea sa puneti in practica o fantezie sexuala. Tu:
AEsti interesata de un singur lucru: sa iti faci partenerul fericit
BIi sugerezi sa puneti in practica o fantezie a ta
CTe gandesti ca este egoist
DEsti pregatita pentru aventura, ti se pare interesant si amuzant
ETe gandesti ca fanteziile nu sunt menite sa devina realitate
Un ultim pas
Pentru a vedea rezultatul, te rog abonează-te la newsletter prin următorul formular:
Îți mulțumim pentru abonare.
* Prin apăsarea butonului continuă, accepți abonarea la newsletter-ul Psychologies
Joci rolul copilului
Esti exuberanta cand esti fericita, morocanoasa cand esti frustrata si stii cum sa fii convingatoare: acestea sunt mijloace prin care se exprima copilul tau interior. Joci acest rol in relatie pentru a te asigura de iubirea partenerului, pentru a fi protejata si iertata. Ii permiti iubitului sa ia decizii in locul tau, in felul acesta eviti sa faci ceva gresit si nu iti e teama ca ii vei pierde afectiunea. Totusi, acest comportament copilaresc poate inhiba implinirea sexuala in relatie. Iti va fi mai usor sa scapi de acest rol daca iubitului tau nu ii este confortabil rolul de parinte si considera ca esti prea dependenta de el. Daca vrei sa iti cresti increderea in sine, gaseste o activitate in care sa va puteti implica impreuna, un hobby. Cu siguranta vei observa o schimbare in tonul relatiei.
Joci rolul adolescentului
In relatie, te exprimi prin rebeliune. Respingi orice aduce a autoritate sau putere din partea iubitului si poti avea deseori opinii negative despre intentiile acestuia. Iti iesi din fire cu usurinta din orice remarca peiorativa facuta de partener, te simti atacata si ataci la randul tau. Aceasta atitudine reiese din teama de a arata slabiciune, de a fi judecata sau de a face greseli. Adolescentii abordeaza relatia ca pe o confruntare: „iubeste-ma sau paraseste-ma”. Iesirile dramatice, neintelegerile si reactiile prea puternice atunci cand ceva nu merge caracterizeaza acesata relatie care parre o lupta permanenta. Daca amandoi jucati acest rol, poate fi o relatie interdependenta, pasionala. Dar poate te-ai saturat de conflict si vrei o relatie mai.. adulta. De ce iti este teama?
Joci rolul parintelui
Un „parinte” are grija de tot, prevede neprevazutul si satisface nevoile familiei. Acest rol inseamna luarea de decizii pentru celalalt si extragerea stimei de sine din indeplinirea diferitelor sarcini. Nicio provocare nu pare prea dificila daca scopul este sa iti protejezi partenerul, chiar daca de sine insusi. Jucand acest rol, iti place ca partenerul sa aiba nevoie de tine si iti este teama sa pierzi controlul. De asemenea, jucand rolul parintelui, iti fortezi partenerul sa joace rolul copilului, care il priveaza de initiativa. Intr-un astfel de cuplu sexul nu este foarte important. Cuplul parinte-copil (care mult timp dupa ce copiii vor fi plecati la casele lor se vor striga unul pe celalalt „mama” si „tata”) nu va fi unul hedonist. Daca vrei sa iesi din acest rol trebuie sa inveti sa renunti la prea mult control.
Joci rolul prietenului
Partenerul-prieten imparte totul: emotii, pareri si salariul. In cuplu esti mai puternica si simti ca traiesti din plin. Ii oferi sprijinul tau si pui interesele relatiei inaintea intereselor personale. Gandesti in termeni de „noi” mai degraba decat „eu”. Impartirea sarcinilor in cuplu nu reprezinta o problema atata timp cat este echilibrata si daca puteti reveni din cand in cand asupra lor. Poti juca acest rol cu atat mai bine cand esti sociabila si deschisa celor din jur. Cand iti asumi acest rol, in mod inconstient iti plasezi si iubitul intr-un rol similar. Acest tip de cuplu poate fi unul foarte sudat cat timp sunt implicati in proiecte care ii intereseaza pe amandoi. Sa fii in permanenta transparent in ceea ce faci poate duce si la dezamagire, motiv pentru care este bine ca fiecare dintre voi sa isi cultive putin si independenta.
Joci rolul terapeutului
Acest rol arata dorinta de a veni mereu in ajutorul partenerului. Cea mai mica dificultate iti da ocazia sa ai grija de iubitul tau, iar daca nu exista dificultati se poate sa incerci sa construiesti una. Acest rol iti poate oferi o oarecare putere – mai mult imaginata decat reala, daca ar fi sa credem ceea ce ne spun adevaratii terapeuti. Partenerul terapeut vrea sa fie apreciat, admirat, invidiat, el stie sa puna intrebarile cu adevarat importante si sa solutioneze probleme. Intr-un cuplu in care un partener joaca rolul terapeutului pote fi dificil de obtinut o viata sexuala satisfacatoare pentru ca placerea sexuala inseamna expunere totala. Terapeutul nu doreste sa isi expuna propria persoana prea mult ci sa ii fie permisa patrunderea in intimitatea celuilalt. Facand acest lucru, terapeutul isi obliga partenerul sa joace rolul pacientului, iar cuplul exista intr-o stare permanenta de anticipare a unor probleme ce trebuie solutionate. Daca renunti la anumite bariere si inveti sa iti exprimi emotiile, acest lucru te poate ajuta sa restabilesti echilibrul in cuplu.
Foto: 123rf.com
✖

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!