Now Reading
Psihologia pozitivă întâlnește muzica meditativă a Indiei

Psihologia pozitivă întâlnește muzica meditativă a Indiei

Revista Psychologies
psihologia-pozitivă-întâlnește-muzica-meditativă-a-indiei

Vă invităm la un concert deosebit, ce îmbină compozițiile muzicii indiene cu potențial vindecător, numite „raga”, cu știința psihologiei și afirmațiilor pozitive. Evenimentul va avea loc pe 6 iulie la Sala Rapsodia, București și pe 7 iulie, la Casa de Cultură a Studenților, Cluj-Napoca, fiind organizat de Centrul Cultural Rabindranath Tagore și Karuna, întreprindere socială din SUA, centrată pe experiențe transformatoare de conectare la Copilul Interior prin tehnici ludice și practici inspirate din știința contemplativă și înțelepciunea antică.

Un amplu proiect interdisciplinar a permis realizarea a 104 afirmații meditative pentru 52 de stări emoționale și calități umane, cum ar fi recunoștința, libertatea, creativitatea, frumusețea, pacea, dar și frica, furia, tristețea, singurătatea, toate având la bază efectele terapeutice ale „ragas”-urilor din muzică străveche a Indiei. O parte din acestea vor fi prezentate pentru prima dată în format LIVE, cu prezența muzicienilor și a naratorului, în cadrul evenimentelor ce vor avea loc în România.

Tema aleasă este eliberarea copilului interior, conectarea cu inocența și luminozitatea sacră ce se află în profunzimile fiecărui om. Suntem condiționați să ne concentrăm pe aspectele negative, să „trăim” în mintea noastră și să ne folosim numai creierul, instrument pentru disecție și analiză. Selectăm titluri negative din trecutul nostru și trăim narațiunea asemeni unei victime. Afirmațiile pozitive și contemplarea au puterea de a ne conecta cu înțelepciunea interioară, care ne poate lumina percepția asupra locului nostru în lume. Prin intermediul acestor instrumente învățăm să scriem noi titluri și capitole la viața noastră, iar când aceste reflecții și afirmații create științific sunt îmbinate cu muzica vindecătoare, eliberatoare emoțional, rezultatul poate schimba „narațiunea” în moduri subtile, dar semnificative.

Această călătorie spre lumina interioară va fi ghidată, pe calea sunetului, de către Bhaskar Das, la bansuri (flautul indian din bambus) și Amit Mishra, la tabla, doi reprezentanți de seamă ai tradiției de muzică clasică din nordul Indiei.

Facilitator va fi Arun Sardana, CEO și fondator karuna & Karuna Happiness Foundation (SUA), Master în Psihologie Clinică, Universitatea Columbia din New York.

Evenimentul va desfășura în limba engleză.

Biletele au fost puse în vânzare pe EVENTBOOK (https://eventbook.ro/program/my-own-light) și în Librăriile Humanitas.

Organizator: Centrul Cultural Rabindranath Tagore, asociație non-profit ce își propune să conecteze publicul din România cu vasta cultură a Indiei.

Contact: 0731 659 165 / [email protected]

Sponsor: Organic India

Parteneri: Universul Om, Atha Yoga Iti Association, Sat Chit Ananda Ashram Urban, Kiran & Jivan, Mental Training, Wayra Astrae, Centrul Clujean pentru Studii Indiene, Restaurant Indigo, I like Cluj, Cluj.com, Magic Yoga, Magic Natura, Agerpres, romaniapozitiva.ro, onlinegallery.ro, 4arte.ro, ceascadecultura.ro, agentiadecarte.ro,  fest.ro, vinsieu.ro

ARUN SARDANA / facilitator

Arun Sardana este fondatorul și directorul general al karuna și al Fundației Karuna Happiness. Călătoria sa de transformare a început în India, crescând într-un mediu complex, ce i-a oferit nu doar o familie iubitoare și o religiozitate profundă, ci și abuzuri sexuale și violență domestică. Deși povestea lui Arun poate fi diferită, narațiunea este aceeași ca a multor alți oameni. Stresul și trauma din copilărie au continuat să-i modeleze viața de adult, incluzând căutarea constantă a răspunsurilor la întrebările existențiale De ce sunt aici?, Cum îmi pot găsi liniștea?, Cum poate știința să rezolve puzzle-ul bunăstării mentale?

În timpul unei meditații profunde, Arun l-a văzut pe tatăl sau aducându-i un răspuns, la 28 de ani după ce s-a sinucis, acela că prin alinarea suferinței celorlalți poate începe și călătoria noastră de vindecare. Această meditație l-a condus în cele din urmă la înființarea întreprinderii numite karuna, „dorința de a eradica suferința din lume prin compasiune necondiționată”.

În 2019, pentru a-și face cunoscut proiectul destinat orfanilor și copiilor abuzați din Costa Rica, Arun a urmat un master în Psihologie Clinică și Educație, cu accent pe Spiritualite, Minte & Corp, la Teachers College, Columbia University, New York. Înainte de aceasta, a obținut formarea inițială în India, în Managementul Ospitalității și al Afacerilor. Arun a ajuns în SUA în 1998 și a terminat MBA-ul de la Universitatea Johns Hopkins în 2000. Pe parcursul ultimilor 25 de ani, a construit o practică antreprenorială de succes în servicii financiare. Karuna a prins viață datorită succesului său.

BHASKAR DAS / bansuri

Bhaskar este unul dintre cei mai importanți tineri maeștri ai muzicii clasice indiene la bansuri. S-a născut într-o familie de muzicieni din Prayagraj, oraș de pelerinaj situat la confluența a trei râuri sacre. A fost inițiat în muzică de tatăl sau, Pandit Gopal Das, unul dintre pionierii muzicii clasice indiene la clarinet. Talentul lui Bhaskar a fost onorat cu premii la numeroase competiții muzicale și de asemenea cu o bursă națională oferită de Guvernul Indian ce i-a permis să-și finalizeze masterul de la Universitatea Hindusă din Banaras, Magna Cum Laude.

Bhaskar este recunoscut de Consiliul Indian pentru Relații Culturale și a avut șansa de a-și prezenta muzica în concerte naționale și internaționale în țări precum Elveția, Franța, Italia, Olanda, Germania, România, Marea Britanie, Spania, Slovenia, Dubai, Thailanda și Africa de Sud. A avut marele privilegiu de a susține o reprezentație în fața Primului Ministru Narendra Modi și a Regelui Filip al Belgiei. În prezent trăiește în orașul cinematografiei, Mumbai, unde aplică esența sistemului tradițional al muzicii clasice în proiecte moderne și colaborări cu diverse genuri muzicale.

AMIT MISHRA / tabla

Amit Mishra este un reprezentant al renumitei tradiții de muzică clasică indiană numită Banaras Gharana. S-a născut în Varanasi, unul dintre cele mai vechi orașe din lume și un important centru spiritual și muzical al Indiei. După formarea inițială în muzica clasică vocală, a dezvoltat un interes sincer pentru percuția tablei și a început să învețe sub ghidarea tatălui său, Pandit Kishor Kumar Mishra. După ce s-a concentrat integral pe studierea acestui instrument, a primit inspirație din partea bunicului din partea mamei, Padmabhushan Pandit Samta Prasad Mishra, un maestru de tabla foarte respectat.

Amit a învățat, de asemenea, sub îndrumarea muzicianului de renume internațional Pandit Sharda Sahai, un descendent direct al fondatorului stilului muzical Banaras Gharana. I-a însoțit pe scenă pe unii dintre cei mai buni cântăreți și dansatori clasici precum: Girija Devi, Birju Maharaj, Sitara Devi, Sonal Mansingh, Ajay Pohankar, Channu Lal Mishra, Sunaina Hajarilal. Amit a susținut concerte și ateliere în India și în numeroase țări din lume, precum Franța, Japonia, Belgia, SUA, Columbia, Singapore, Tailanda, Malaezia, Germania, Italia, Ungaria, Elveția, Spania, Marea Britanie, Sri Lanka, Peru, Argentina, Olanda, Nepal, Hong Kong.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top