Now Reading
Libertatea este singura opţiune: „Anul pierdut 1986/ Clouds of Chernobyl”

Libertatea este singura opţiune: „Anul pierdut 1986/ Clouds of Chernobyl”

Revista Psychologies
libertatea-este-singura-opţiune-anul-pierdut-1986-clouds-of-chernobyl

„Anul pierdut 1986/ Clouds of Chernobyl”, filmul de debut al talentatei regizoare Ligia Ciornei, spune o poveste reală din perioada comunistă, drama unei femei aflate la a treia sarcină, în perioada exploziei de la Cernobîl și a decretului cu numărul 770 dat de Nicolae Ceaușescu împotriva avortului.

Aflată la primul său lungmetraj, Ligia Ciornei este deja cunoscută publicului cinefil datorită celor două scurtmetraje care îi poartă semnătura: Vintage (2017) și Somewhere in Moldova (2019).

Absolventă a Universităţii Naționale de Teatru și Film I.L. Caragiale din București, Ligia Ciornei s-a născut şi a crescut în Suceava, tinutul Bucoviei fiind una dintre sursele de inspiraţie pentru ea. Ligia Ciornei este o artistă interdisciplinară, atât scenaristă, cât şi regizoare, care folosește în mod constant filmul, realitatea virtuală și instalațiile extinse pentru proiectele sale de teatru și multimedia. Deține o diplomă de licență și un master în regie și producție de film la UNATC.

Bazat pe o întâmplare adevărată, filmul „Anul pierdut 1986” spune o poveste plasată într-o perioadă în care mai multe femei din nordul Bucovinei, precum și din orașele Iași, Vrancea și Tulcea, au fost nevoite să facă avorturi în condiții inumane, deoarece practica era ilegală potrivit legislaţiei comuniste.

Totul în contextul în care în România a fost informată cu întârziere că centrala nucleară de la Cernobîl a explodat, populația din nord-estul țării fiind expusă la niveluri ridicate de radiații și prin urmare, la pericolul creșterii numărului de cazuri de nou-născuți cu malformații.

La vremea respectivă, Partidul Comunist Român a condamnat ferm atât femeile care au făcut avort, cât și pe cele care au păstrat copiii născuți cu malformaţii. Au fost create centre speciale unde erau plasaţi copiii respectivi, iar părinţilor li s-a interzis să îi vadă sau să aibă grijă de ei.

Recuperarea trecutului

În detaliu, filmul spune povestea Irinei (interpretată de Isabela Neamțu), o femeie nevoită să  rezolve o dilemă morală – să aleagă între un avort si riscul de a face închisoare sau să continue sarcina și să păstreze nou-născutul după naştere, cu riscul ca acesta să aibă grave malformații.

Vorbind despre debutul ei în lungmetraj, Ligia Ciornei a declarat pentru Cineuropa: „Întreaga dezvoltare a personajelor și a scenariului s-a bazat pe o serie de întâlniri cu femei care au trăit experiența de la Cernobîl în România comunistă. După ce am scris scenariul, Dan (Dimitriu, unul dintre producători si operatorul filmului) m-a întrebat fără nicio ezitare de ce am nevoie și când vreau să încep să filmez. Am filmat 70% din film în șase zile, iar cea mai lungă secvență fără cut-uri durează 20 de minute. După un an, Cristian Mungiu ne-a spus că trebuie să terminăm filmul cu un final pe măsură. În acel moment, ne-am întâlnit cu producătorul Marian Mario, care ne-a oferit tot ce aveam nevoie. Alături de el au venit și Viorel Chesaru, directorul executiv al celei mai importante case de post-producție din România, Chainsaw Europe, Cristina Badea de la Adenium Film și, nu în ultimul rând, sfaturile esențiale de montaj oferite de Dana Bunescu.”

Isabela Neamțu, protagonista filmului a declarat: ‚,Sper că filmul va ridica multe întrebări si va stârni multe controverse. În primul rând, în legătură cu istoria noastră recentă și impactul ei asupra unor mentalități care își prelungesc efectele până în prezent. Apoi, o temă importantă este evenimentul de la Cernobîl și implicațiile lui în viața noastră de azi. Și mai ales, asupra unui subiect prea puțin dezbătut la noi – dreptul la viață și dreptul unei femei de a alege viața.’’

În film, joacă şi Gavril Pătru, Victoria Cociaş, Valer Dellakeza, Anastasia Simion, Radu Badea şi Oana Pascatu. Ei au fost susținuți la cadru de restul echipei filmului, formată în mare parte de debutanți în toate departamentele.

„Anul pierdut 1986/ Clouds of Chernobyl este o producție românească independentă, produsă de Pala Film și coprodusă de Chainsaw Europe, Adenium Film și Doctor’s Studio. Filmul a fost achiziționat de HBO, cu un acord de exclusivitate pe un an în România, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Croația, Bulgaria, Slovenia, Serbia și Macedonia de Nord.

Lansarea în cinematografele din România este programată pentru 25 octombrie 2022.

Până atunci poate fi vizionat la Tiff – Cluj în 23 iunie și în 25 iunie https://tiff.ro/en/film/clouds-chernobyl-1986-lost-year

Trailerul de film vă poate transpune cel mai bine în atmosfera filmului – https://www.youtube.com/watch?v=HGg5kYgABUI

SINOPSIS

Filmul „Anul pierdut 1986/ Clouds of Chernobyl, debutul în lungmetraj al Ligiei Ciornei, se bazează pe o întâmplare reală și descrie lupta unei mame de a păstra cea de-a treia sarcină sub presiunea exercitată de familie, explozia de la Cernobîl și a decretului cu numărul 770 dat de Nicolae Ceaușescu împotriva avortului.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top