Now Reading
7 reguli de bază pentru un somn odihnitor

7 reguli de bază pentru un somn odihnitor

Revista Psychologies
7-reguli-de-bază-pentru-un-somn-odihnitor

Un somn odihnitor oferă organismului ocazia să se relaxeze şi să se regenereze. Dacă pentru sănătatea fizică sunt esenţiale apa şi hrana, pentru cea psihică, un somn de calitate este o condiţie obligatorie. Pentru copii şi adolescenţi, somnul este o parte importantă din procesul de creştere, iar în cazul adulţilor acesta sprijină funcţionarea normală a creierului.

Având în vedere importanţa substanţială a somnului în viaţa unui om, se va avea grijă întotdeauna ca acesta să fie unul odihnitor, iar pentru asta se vor respecta cele 7 reguli de bază menţionate de profesioniştii în domeniu.

Recomandări pentru un somn odihnitor

Următoarele recomandări fac posibil ca somnul să se instaleze repede şi să fie odihnitor:

Patul trebuie să fie confortabil. Relaxarea este indusă şi datorită confortului resimţit. Un pat cu somiere metalice şi cu o saltea de calitate uşurează accesul în lumea viselor. Pernele sunt şi ele foarte importante, de aceea în alegerea lor se va ţine cont de stilul de a dormi, dar şi de eventualele alergii. În funcţie de aceste criterii, se vor folosi perne din spumă cu memorie, antialergice sau din puf natural de gâscă. Şi pentru rame pat se vor alege materiale de calitate. Păturile tapiţate sunt la modă şi sunt foarte confortabile.

Mişcare în timpul zilei. Exerciţiile fizice sunt esenţiale pentru o viaţă sănătoasă. Dacă sunt executate zilnic, organismul se menţine într-o stare bună, iar efectele se vor vedea şi pe termen lung. Mişcarea din timpul zilei este utilă şi pentru somnul de peste noapte, datorită faptului că este consumatoare de energie şi stimulează nevoia de relaxare. Pentru un somn liniştit este interzis să se facă sport intens seara!

Cititul îl aduce pe „Moș Ene”. Cititul este atât de odihnitor, încât de foarte multe ori persoanele care practică această activitate adorm efectiv cu cartea în mână. Poveştile, cititul în sine (care poate obosi ochii într-un mod blând) combinate cu confortul regăsit în pat după o zi de muncă îl aduc pe Moş Ene mai repede decât este aşteptat.

Fără mâncare după ora 19:00! Medicii recomandă ca ultima masă a zilei să fie servită înainte de ora 19:00. În acest fel, digestia se va face înainte de culcare, pentru ca organismul să fie pregătit pentru relaxare şi să nu fie nevoit să „lucreze” şi să alunge în acest fel somnul.

Program strict de trezire şi culcare. Programul de somn trebuie să fie unul strict, care să fie urmat atât în timpul săptămânii, cât şi în weekend. Deci, se vor respecta cu sfinţenie aceleaşi ore de trezire şi de culcare de luni până duminică, pentru reglarea ceasului biologic.

Temperatura de 19 grade Celsius. Specialiştii spun că temperatura optimă în dormitor nu ar trebui să depăşească valoarea de 19 grade Celsius.

Fără televizor în dormitor! O altă regulă pentru un somn bun, care a tot fost vehiculată de-a lungul timpului şi amintită de Case-Smart.ro, se referă la faptul că televizoarele ar trebui să lipsească din orice dormitor, pentru că lumina albastră emisă de ele, dar şi zgomotul alungă somnul. De fapt, cu cel puţin o oră înainte de culcare, este indicat să se evite privirea ecranelor de orice tip (laptop, tabletă, telefon), pentru a facilita instalarea stării de toropeală.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top