Now Reading
Fețele binelui

Fețele binelui

Revista Psychologies
fețele-binelui

Pandemia pe care o trăim ne-a dovedit din plin cât de ușor se poate schimba realitatea pe care o cunoaștem. Omenirea a trecut însă prin multe momente de criză, epidemii, războaie și catastrofe naturale mult mai grave. În astfel de situații, când nu-ți mai poți purta povara de unul singur, ajutorul pe care îl primești este vital. Tocmai aceasta este misiunea Crucii Roșii Române: alinarea suferinței sub toate formele.

Crucea Roșie Română, una dintre organizațiile abilitate prin lege să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile și să asigure asistență în caz de dezastre, a împlinit anul acesta 145 de ani de când face bine, salvează vieți și oferă suport celor aflați în situații dificile.

Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate și Universalitate sunt principiile fundamentale pe care Crucea Roșie Română se bazează în acțiunile sale.

Binele îmbracă multe forme

Mulți dintre noi aleg să-l fac ocazional, prin gesturi mici, însă alții au transformat binele în misiunea fiecărei zilei. Voluntarii Crucii Roșii Române au sprijinit de-a lungul anilor răniți de război, invalizi, refugiați, prizonieri, bolnavi de holeră, tuberculoză, febră tifoidă și alte boli grave, au strâns fonduri, hrană și îmbrăcăminte pentru persoane năpăstuite, au intervenit în situații dramatice, precum cutremure și alte calamități naturale. Și astăzi, Crucea Roșie sprijină persoanele afectate de sărăcie, boli și alte neajunsuri prin proiecte și campanii de anvergură.

Bunătatea are chip de copil

Sanitarii Priceputi

Pentru că de foarte mici copiii sunt foarte receptivi, îi poți învăța despre bunătate încă de la cele mai fragede vârste: să împartă cu alții, să ierte, să ajute.

Tocmai de aceea, printre numeroase proiecte ale Crucii Roșii se numără Sanitarii pricepuți, un concurs de educație pentru sănătate care se desfășoară în școlile din România încă din anul 1962 cu scopul de a transmite elevilor noțiuni despre acordarea corectă a primului-ajutor și informații folositoare în prevenirea accidentelor. Copiii descoperă astfel Principiile Fundamentale ale Crucii Roșii și ce înseamnă empatia și solidaritatea față de cei aflați în suferință.

Fețele mărețe ale binelui

campanie Banca de Alimente_2009

Se spune că oamenii cei mai sărmani sunt și primii dispuși să împartă din puținul lor și să ajute. Însă și marile personalități ale istoriei au făcut adesea gesturi impresionante de bunătate. În timpul Primului Război Mondial, Regina Maria, sub al cărei patronaj se afla Crucea Roșie la acea vreme, s-a implicat personal în acțiunile desfășurate în sprijinul răniților, dând exemplu de dragoste și dăruire. Ea era prezentă pe front pentru a ridica moralul soldaților, dar și în spitale, pentru a-i alina și încuraja. După intrarea României în război, marele violonist George Enescu a colindat spitalele cu răniți încercând să le aducă mângâiere, cărând bolnavii în sălile de operație, ajutându-i în toate cele necesare și încântându-i cu vioara sa. Peste ani, la inițiativa cântăreței Margareta Pâslaru, membră de onoare a Crucii Roșii Române, a fost înființată Banca de Alimente, pentru ajutorarea persoanelelor vulnerabile.

Indiferent de statutul tău social, binele pe care-l faci are puterea de a schimba viețile altora și pe a ta. Fii alături de Crucea Roșie Română devenind voluntar, donând bani sau alimente sau urmându-le exemplul de bunătate.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top