De ce ne este teama sa ne despartim?

cuplu, despartire, abandon
Frica de a fi inlocuit

Camelia si Bogdan s-au cunoscut in adolescenta, au lucrat impreuna, au avut doi copii. Si apoi iubirea s-a stins. Intr-o zi, Camelia a iesit din re­latia fuzionala. A intalnit un alt barbat, de care s-a indragostit, dar nu a putut sa isi paraseasca partenerul. Bogdan a aflat, nu a putut sa accepte, dar nu a plecat nici el. Ruptura s-a pro­dus, insa despartirea a survenit abia peste cati­va ani.

„Tra­ iam ca un frate si o sora. Aveam camere separate“, isi aduce aminte Bogdan. O respingere greu de suportat, o rana violenta pentru bar­batul din Bogdan. Intr-o zi, in­tal­nes­te o femeie ca­re il doreste si isi recladeste increderea de care sotia sa il facuse sa se indoiasca. Pleaca. Si nu intelege de ce Camelia este din­­­­­tr-o data suparata pe el, mai ales ca ea nu-l mai dorea. Paradoxal? Nu, pentru inconstientul nos­­­­­tru, care ignora contradictia, a abandona si a fi abandonat este a­celasi lucru. O astfel de femeie, care totusi a decis sa se desparta din pro­­­­­­­­­­­prie initiativa, cade in depresie: in­­­­fluentata de gandurile sale in­con­sti­ente, are senzatia ca a fost pa­ra­si­ta…

Camelia descopera ca a fost inlocu­i­ta de o alta femeie. Gand insu­por­tabil! Asta a rea­­­­­­du­­­­­­­­­­­­­­­­­­­s-o, incons­tient, la o situatie pe care o cunoaste fiecare fetita in momentul trairii comple­xu­lui oedipian: sen­­­­­­­­­­timentul de nepu­tinta pentru ca rivala sa – mama – are ce vrea ea, adica pe ta­ta. Pentru a evita retrairea acestei si­­tua­­tii, a­numi­te femei, desi profund ne­mul­­­­­­­­­­tu­mi­te de cuplul lor, pre­­­­­­­­­­­fera sa ra­­­­­­mana. Sunt si fe­mei care, in mo­men­tul in ca­re sunt ga­­­­­­­­­­­ta sa faca pa­sul despar­tirii, se raz­­­gandesc subit si decid sa ra­ma­na da­­­ca simt ca o rivala il do­reste pe par­tener. In momentul a­­ce­la, dorinta stinsa se reaprinde din cenusa…

Frica de singuratate

Pentru Donald Winnicott, celebru pedopsihiatru englez „capacitatea individului de a fi singur constituie unul dintre semnele cele mai impor­­tante de maturitate afectiva“. E nevoie, explica el, ca bebelusul „sa fi tra­it experienta de a fi singur, atat pe cand era sugar, cat si mic co­pil, chiar daca era in prezenta mamei“.

Psihanalista Melanie Klein conside­ra ca aceasta capacitate de a fi singur are la baza existenta, in realitatea psihologica a individului, in co­pilaria lui, a unui „obiect bun“ de atasare. De obicei, mama este cea ca­re reprezinta acest obiect bun, in masura in care a ajutat copilul sa ob­ti­na gradul de siguranta interioara ne­cesara pentru a infrunta via­­ta si frustrarile ei. Fara aceasta se­­­curitate interioara, frica de singuratate nu poa­te fi de­pasita. Ea conduce la o lip­sa de in­credere in propria persoana care ne determi­na sa ra­ma­nem cu acela pe care in­tr-o zi am a­vut „sansa“ sa il intalnim. Apare si o neliniste, ac­­cen­­­tuata de imaginea pe care socie­tatea o promoveaza. Li­­­bera si dis­­­­­­po­nibila, femeia singura e invidiata, dar in acelasi timp provoaca frica celorlalte femei.

Frica de pierdere a confortului

Toate studiile demonstreaza ca des­­­par­tirile le afecteaza financiar pe fe­mei. In continuare, barbatii au cele mai mari salarii, si pensiile alimentare – atunci cand exista – rar compenseaza scaderea nivelului de via­ta care urmeaza unei despartiri. De aici, frica de a trebui sa renunti la un anumit confort, afectiv si material in acelasi timp, confort pe ca­re l-ai avut la un moment dat.

„Nu pot sa plec fiindca nu voi fi in sta­­re niciodata sa le ofer copiilor mei ceea ce au azi. Sotul meu are puterea financiara si de decizie in fa­milia noastra.“ Cu un sot medic, Felicia S. are un nivel de trai pe ca­re sa­lariul sau de secretara nu i-ar permite sa il intretina daca ar con­sti­tui singura ei sursa de venit.

Dar atentie la formula simplista „ra­ma­ne cu el pentru banii lui“! Putem recunoaste in ea mecanismul in­constientului, prin care se compenseaza o nesiguranta interioara prin bunuri exterioa­re. Banii nu sunt de multe ori de­cat substitutul unei lip­se de dragoste. Chiar daca el nu ar avea bani, ea ar ramane totusi cu el, probabil.

Dar e posibil, in egala masura, ca ba­nii lui sa o fi sedus pentru ca ii da­deau sentimentul sigurantei.

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2 3
loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
O de la Orgasm. Cum să găsești punctul G în caz că pornești în căutarea lui
O de la Orgasm. Cum să găsești punctul G în caz că pornești în căutarea lui

Punctul G rămâne un mister, dar se pare că nu e chiar un basm, ci poate fi găsit. Iată o hartă care să te ghideze.

Citeste
Care este fundația unei relații de cuplu sănătoase
Care este fundația unei relații de cuplu sănătoase

Vrei să știi ce să cauți la un partener nou? Iată ce spun psihologii că reprezintă elementele necesare pentru o relație de cuplu sănătoasă.

Citeste
Cum mai stăm cu educația?
Cum mai stăm cu educația?

Bacalaureatul românesc ne dă coșmaruri, fie că avem sau nu copii. Stres enorm, incertitudine (ia sau nu ia Bacul?), nopți nedormite și toate astea pentru ca adolescentul să meargă mai departe, pe un drum despre care nu ne mai întrebăm cât de potrivit este. În ce parametrii mai e educația azi?

Citeste
Inteligența parentală și coaching emoțional pentru copii
Inteligența parentală și coaching emoțional pentru copii

Indiferent de ceea ce simte un copil, acesta are nevoie de validarea părinților. Psihologul Gáspár György ne oferă câteva sfaturi de coaching emoțional pentru copii.

Citeste
Ce le spunem copiilor despre bani? Învață să le faci o educație financiară corectă
Ce le spunem copiilor despre bani? Învață să le faci o educație financiară corectă

Cum se formează, în timp, educația noastră financiară? Ce greșeli e bine să evite părinții și cum să creștem copii independenți și pregătiți pentru viața nu tocmai simplă?

Citeste
Eviți să ai un conflict cu iubitul? Află că greșești!
Eviți să ai un conflict cu iubitul? Află că greșești!

Nimeni nu vrea să ajungă la conflict. Mai ales cu o persoană care ne este dragă. Dar evitarea lui produce daune și mai mari. Iată explicațiile.

Citeste