De ce ne este teama sa ne despartim?

cuplu, despartire, abandon
Frica de a fi inlocuit

Camelia si Bogdan s-au cunoscut in adolescenta, au lucrat impreuna, au avut doi copii. Si apoi iubirea s-a stins. Intr-o zi, Camelia a iesit din re­latia fuzionala. A intalnit un alt barbat, de care s-a indragostit, dar nu a putut sa isi paraseasca partenerul. Bogdan a aflat, nu a putut sa accepte, dar nu a plecat nici el. Ruptura s-a pro­dus, insa despartirea a survenit abia peste cati­va ani.

„Tra­ iam ca un frate si o sora. Aveam camere separate“, isi aduce aminte Bogdan. O respingere greu de suportat, o rana violenta pentru bar­batul din Bogdan. Intr-o zi, in­tal­nes­te o femeie ca­re il doreste si isi recladeste increderea de care sotia sa il facuse sa se indoiasca. Pleaca. Si nu intelege de ce Camelia este din­­­­­tr-o data suparata pe el, mai ales ca ea nu-l mai dorea. Paradoxal? Nu, pentru inconstientul nos­­­­­tru, care ignora contradictia, a abandona si a fi abandonat este a­celasi lucru. O astfel de femeie, care totusi a decis sa se desparta din pro­­­­­­­­­­­prie initiativa, cade in depresie: in­­­­fluentata de gandurile sale in­con­sti­ente, are senzatia ca a fost pa­ra­si­ta…

Camelia descopera ca a fost inlocu­i­ta de o alta femeie. Gand insu­por­tabil! Asta a rea­­­­­­du­­­­­­­­­­­­­­­­­­­s-o, incons­tient, la o situatie pe care o cunoaste fiecare fetita in momentul trairii comple­xu­lui oedipian: sen­­­­­­­­­­timentul de nepu­tinta pentru ca rivala sa – mama – are ce vrea ea, adica pe ta­ta. Pentru a evita retrairea acestei si­­tua­­tii, a­numi­te femei, desi profund ne­mul­­­­­­­­­­tu­mi­te de cuplul lor, pre­­­­­­­­­­­fera sa ra­­­­­­mana. Sunt si fe­mei care, in mo­men­tul in ca­re sunt ga­­­­­­­­­­­ta sa faca pa­sul despar­tirii, se raz­­­gandesc subit si decid sa ra­ma­na da­­­ca simt ca o rivala il do­reste pe par­tener. In momentul a­­ce­la, dorinta stinsa se reaprinde din cenusa…

Frica de singuratate

Pentru Donald Winnicott, celebru pedopsihiatru englez „capacitatea individului de a fi singur constituie unul dintre semnele cele mai impor­­tante de maturitate afectiva“. E nevoie, explica el, ca bebelusul „sa fi tra­it experienta de a fi singur, atat pe cand era sugar, cat si mic co­pil, chiar daca era in prezenta mamei“.

Psihanalista Melanie Klein conside­ra ca aceasta capacitate de a fi singur are la baza existenta, in realitatea psihologica a individului, in co­pilaria lui, a unui „obiect bun“ de atasare. De obicei, mama este cea ca­re reprezinta acest obiect bun, in masura in care a ajutat copilul sa ob­ti­na gradul de siguranta interioara ne­cesara pentru a infrunta via­­ta si frustrarile ei. Fara aceasta se­­­curitate interioara, frica de singuratate nu poa­te fi de­pasita. Ea conduce la o lip­sa de in­credere in propria persoana care ne determi­na sa ra­ma­nem cu acela pe care in­tr-o zi am a­vut „sansa“ sa il intalnim. Apare si o neliniste, ac­­cen­­­tuata de imaginea pe care socie­tatea o promoveaza. Li­­­bera si dis­­­­­­po­nibila, femeia singura e invidiata, dar in acelasi timp provoaca frica celorlalte femei.

Frica de pierdere a confortului

Toate studiile demonstreaza ca des­­­par­tirile le afecteaza financiar pe fe­mei. In continuare, barbatii au cele mai mari salarii, si pensiile alimentare – atunci cand exista – rar compenseaza scaderea nivelului de via­ta care urmeaza unei despartiri. De aici, frica de a trebui sa renunti la un anumit confort, afectiv si material in acelasi timp, confort pe ca­re l-ai avut la un moment dat.

„Nu pot sa plec fiindca nu voi fi in sta­­re niciodata sa le ofer copiilor mei ceea ce au azi. Sotul meu are puterea financiara si de decizie in fa­milia noastra.“ Cu un sot medic, Felicia S. are un nivel de trai pe ca­re sa­lariul sau de secretara nu i-ar permite sa il intretina daca ar con­sti­tui singura ei sursa de venit.

Dar atentie la formula simplista „ra­ma­ne cu el pentru banii lui“! Putem recunoaste in ea mecanismul in­constientului, prin care se compenseaza o nesiguranta interioara prin bunuri exterioa­re. Banii nu sunt de multe ori de­cat substitutul unei lip­se de dragoste. Chiar daca el nu ar avea bani, ea ar ramane totusi cu el, probabil.

Dar e posibil, in egala masura, ca ba­nii lui sa o fi sedus pentru ca ii da­deau sentimentul sigurantei.

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2 3
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Inconștient, ne alegem parteneri romantici după modelul oferit de părinții noștri
Inconștient, ne alegem parteneri romantici după modelul oferit de părinții noștri

Când ne alegem parteneri romantici o facem ținând cont de propriile așteptări, dorințe și nevoi. Alteori însă, alegerile ne sunt dictate de trecut și relația cu părinții. Tu ce criterii ai când faci o astfel de alegere?

Citeste
4 moduri simple pentru a crește apropierea în cuplu
4 moduri simple pentru a crește apropierea în cuplu

Puteți face o mulțime de lucruri simple pentru a crește apropierea în cuplu și a petrece mai mult timp unul cu celălalt. Încercați să încorporați următoarele patru sfaturi în viața voastră de zi cu zi.

Citeste
Semnele depresiei la copii și adolescenți
Semnele depresiei la copii și adolescenți

Crezi că este prea mic pentru a fi deprimat? Copilul poate traversa un episod de depresie la o vârstă foarte mică, iar noi, părinții, trebuie să știm să recunoaștem simptomele. Nu trebuie ignorate aceste semne nici în cazul adolescenților. Nu totul se datorează etapei pe care o traversează, iar depresia netratată poate avea consecințe grave. Psihoterapeutul Irina Calomir ne vorbește despre semnalele de alarmă, despre ce avem de făcut pentru a o preveni și cum ne putem ajuta copilul cu depresie.

Citeste
De ce ne este teama sa ne despartim?
De ce ne este teama sa ne despartim?

Plictiseala, certuri, diminuarea dorintei sexuale… Putin cate putin, se naste gandul despartirii. Dar chiar si atunci cand ne hotaram sa incheiem relatia, apare indoiala. Constatam ca ne este foarte greu sa rupem legatura. Ce ne retine oare de la acest pas?

Citeste
3 calități pe care să le încurajezi la copii
3 calități pe care să le încurajezi la copii

Studiile arată că cei mici sunt mai înclinați să facă bine decât rău și au un simț al dreptății foarte dezvoltat. Dincolo de complimente, iată ce calități trebuie să încurajăm la copii.

Citeste
Cuplu: 6 sfaturi pentru a găsi partenerul potrivit
Cuplu: 6 sfaturi pentru a găsi partenerul potrivit

Cine nu își dorește să găsească partenerul potrivit? Dar între a ne dori și a avea succes, există o diferentă, iar ea stă în abordarea noastră și modul de a acționa. Iată 10 sfaturi.

Citeste