De ce ne este teama sa ne despartim?

cuplu, despartire, abandon
Frica de a fi inlocuit

Camelia si Bogdan s-au cunoscut in adolescenta, au lucrat impreuna, au avut doi copii. Si apoi iubirea s-a stins. Intr-o zi, Camelia a iesit din re­latia fuzionala. A intalnit un alt barbat, de care s-a indragostit, dar nu a putut sa isi paraseasca partenerul. Bogdan a aflat, nu a putut sa accepte, dar nu a plecat nici el. Ruptura s-a pro­dus, insa despartirea a survenit abia peste cati­va ani.

„Tra­ iam ca un frate si o sora. Aveam camere separate“, isi aduce aminte Bogdan. O respingere greu de suportat, o rana violenta pentru bar­batul din Bogdan. Intr-o zi, in­tal­nes­te o femeie ca­re il doreste si isi recladeste increderea de care sotia sa il facuse sa se indoiasca. Pleaca. Si nu intelege de ce Camelia este din­­­­­tr-o data suparata pe el, mai ales ca ea nu-l mai dorea. Paradoxal? Nu, pentru inconstientul nos­­­­­tru, care ignora contradictia, a abandona si a fi abandonat este a­celasi lucru. O astfel de femeie, care totusi a decis sa se desparta din pro­­­­­­­­­­­prie initiativa, cade in depresie: in­­­­fluentata de gandurile sale in­con­sti­ente, are senzatia ca a fost pa­ra­si­ta…

Camelia descopera ca a fost inlocu­i­ta de o alta femeie. Gand insu­por­tabil! Asta a rea­­­­­­du­­­­­­­­­­­­­­­­­­­s-o, incons­tient, la o situatie pe care o cunoaste fiecare fetita in momentul trairii comple­xu­lui oedipian: sen­­­­­­­­­­timentul de nepu­tinta pentru ca rivala sa – mama – are ce vrea ea, adica pe ta­ta. Pentru a evita retrairea acestei si­­tua­­tii, a­numi­te femei, desi profund ne­mul­­­­­­­­­­tu­mi­te de cuplul lor, pre­­­­­­­­­­­fera sa ra­­­­­­mana. Sunt si fe­mei care, in mo­men­tul in ca­re sunt ga­­­­­­­­­­­ta sa faca pa­sul despar­tirii, se raz­­­gandesc subit si decid sa ra­ma­na da­­­ca simt ca o rivala il do­reste pe par­tener. In momentul a­­ce­la, dorinta stinsa se reaprinde din cenusa…

Frica de singuratate

Pentru Donald Winnicott, celebru pedopsihiatru englez „capacitatea individului de a fi singur constituie unul dintre semnele cele mai impor­­tante de maturitate afectiva“. E nevoie, explica el, ca bebelusul „sa fi tra­it experienta de a fi singur, atat pe cand era sugar, cat si mic co­pil, chiar daca era in prezenta mamei“.

Psihanalista Melanie Klein conside­ra ca aceasta capacitate de a fi singur are la baza existenta, in realitatea psihologica a individului, in co­pilaria lui, a unui „obiect bun“ de atasare. De obicei, mama este cea ca­re reprezinta acest obiect bun, in masura in care a ajutat copilul sa ob­ti­na gradul de siguranta interioara ne­cesara pentru a infrunta via­­ta si frustrarile ei. Fara aceasta se­­­curitate interioara, frica de singuratate nu poa­te fi de­pasita. Ea conduce la o lip­sa de in­credere in propria persoana care ne determi­na sa ra­ma­nem cu acela pe care in­tr-o zi am a­vut „sansa“ sa il intalnim. Apare si o neliniste, ac­­cen­­­tuata de imaginea pe care socie­tatea o promoveaza. Li­­­bera si dis­­­­­­po­nibila, femeia singura e invidiata, dar in acelasi timp provoaca frica celorlalte femei.

Frica de pierdere a confortului

Toate studiile demonstreaza ca des­­­par­tirile le afecteaza financiar pe fe­mei. In continuare, barbatii au cele mai mari salarii, si pensiile alimentare – atunci cand exista – rar compenseaza scaderea nivelului de via­ta care urmeaza unei despartiri. De aici, frica de a trebui sa renunti la un anumit confort, afectiv si material in acelasi timp, confort pe ca­re l-ai avut la un moment dat.

„Nu pot sa plec fiindca nu voi fi in sta­­re niciodata sa le ofer copiilor mei ceea ce au azi. Sotul meu are puterea financiara si de decizie in fa­milia noastra.“ Cu un sot medic, Felicia S. are un nivel de trai pe ca­re sa­lariul sau de secretara nu i-ar permite sa il intretina daca ar con­sti­tui singura ei sursa de venit.

Dar atentie la formula simplista „ra­ma­ne cu el pentru banii lui“! Putem recunoaste in ea mecanismul in­constientului, prin care se compenseaza o nesiguranta interioara prin bunuri exterioa­re. Banii nu sunt de multe ori de­cat substitutul unei lip­se de dragoste. Chiar daca el nu ar avea bani, ea ar ramane totusi cu el, probabil.

Dar e posibil, in egala masura, ca ba­nii lui sa o fi sedus pentru ca ii da­deau sentimentul sigurantei.

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2 3
loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum să îți crești copilul fără pedeapsă
Cum să îți crești copilul fără pedeapsă

Deseori, chiar dacă nu ne dorim asta, ajungem la pedeapsă ca metodă de educare sau de limitare a unui anumit comportament. Dar există alternative. Iată câteva idei.

Citeste
6 minciuni pe care ni le spunem dacă ne împăcăm cu fostul iubit
6 minciuni pe care ni le spunem dacă ne împăcăm cu fostul iubit

Există momente în care reluarea relației cu fostul iubit pare o idee bună. De regulă nu este, deși există și excepții. Iată cele mai frecvente miciuni pe care ni le spunem drept încurajări.

Citeste
7 calități pe care o femeie puternică le apreciază la un bărbat
7 calități pe care o femeie puternică le apreciază la un bărbat

Dacă îți dorești o relație cu o femeie puternică, iată câteva indicii utile. Iar dacă ești o astfel de femeie, acestea sunt calitățile de căutat la un partener.

Citeste
5 moduri de a face o despărțire mai ușoară
5 moduri de a face o despărțire mai ușoară

Nu există despărțire fără suferință, dar uneori, complicăm situația în mod inutil. Iată câteva moduri de a face separarea mai ușoară.

Citeste
Comunicarea în cuplu: importanța implicării partenerului în evoluția noastră personală
Comunicarea în cuplu: importanța implicării partenerului în evoluția noastră personală

Cu toții ne schimbăm și evoluăm, iar când suntem într-o relație, este important să includem partenerul în procesul de transformare. Odată în plus, iată de ce este importantă comunicarea în cuplu.

Citeste
Parenting: 5 sfaturi pentru a crește copii echilibrați emoțional
Parenting: 5 sfaturi pentru a crește copii echilibrați emoțional

Ne dorim să creștem copii fericiți și echilibrați emoțional, iar în acest sens căutăm cele mai bune recomandări. Iată 5 sfaturi de parenting ale psihologilor.

Citeste