Trasaturile unui cuplu sanatos

Cuplurile sunt diferite, in functie de oamenii care le compun, insa au o traiectorie similara. Iata trasaturile unui cuplu sanatos.

 

Etapele cristalizarii unui cuplu

Toate cuplurile traverseaza niste etape, dintre care prima este cea de atractie. Este vorba despre etapa de alegerea a partenerilor, despre ceea ce ii aduce impreuna pe doi oameni straini. Este o perioada frumoasa, plina de noutate, de emotii puternice si uneori tranzitorii.

A doua etapa este constituita de acomodare sau armonizare. Este o etapa delicata si totodata un cross de forta. De ce?

De regula, in aceasta a doua etapa valurile incep sa cada, iluziile incep sa paleasca. Descoperim lucruri nestitute despre partener.

Nu spun ca ceea ce ne-a atras la partener va disparea, nici gand, ci ca, pe langa ceea ce am observat de la bun inceput, vom incepe sa observam si altele.

Unele ne vor fi pe plac, altele posibil sa ne placa mai putin. Nu avem de ce sa ne speriem: partenerul este acelasi, nu isi pierde din calitati.

E firesc sa nu putem cunoaste un om in profunzime de la bun inceput, iar in aceasta etapa descoperim alte laturi ale personalitatii partenerului si invatam cum sa ne adaptam reciproc noilor descoperiri.

Persoanele care au mai multe similaritati (adica puncte commune) decat complementaritati, vor gasi cu usurinta o cale comuna.

Personalitatile complementare vor avea putin mai mult de lucrat pentru ca relatia sa functioneze, dar este o lupta nobila si cu cat este mai mare implicarea, cu atat si satisfactiile vor spori.

A treia etapa este cea de mentinere propriu-zisa a relatiei, o etapa care se va desfasura pe parcursul intregului timp cat va dainui cuplul.

Aceasta etapa va demonta mitul conform caruia o relatie merge de la sine. Ei bine, nu! Nu exista relatie care sa functioneze de la sine. Relatia este un organism viu, dinamic, de care trebuie ca partenerii unui cuplu sa se ingrijeasca reciproc si in mod constant.

 

Cum arata un cuplu sanatos?

In primul rand, consider ca este potrivit sa stabilim ca nu exista cuplu perfect. E un mit, iar gandirea mitica ne aduce mai multe ponoase decat realizari.

E important sa avem asteptari realiste si sa muncim pentru indeplinirea lor. Pentru ca secretul unui cuplu armonios consta in munca. In multa, enorm de multa munca. Si multa dragoste. Si multa comunicare.

Este bine ca intre partenerii unui cuplu sa existe compatibilitate fizica si psihologica (roluri si valori), scopul final al unui cuplu fiind acela de a satisfice functiile interne si externe ale cuplului.

Pentru ca o relatie sa functioneze este nevoie de trei factori: comunicare, sex si scop comun. Partenerii trebuie sa se simta in siguranta sa-si comunice nevoile si chiar nemultumirile, trebuie sa simta ca celalalt este deschis sa-i asculte.

Relatiile fizice sunt importante in special la inceputul relatiei. Chiar daca pe parcurs frecventa intalnirilor sexuale se va diminua, este important ca momentele de dragoste fizica sa nu dispara cu desavarsire.

Sexul este cel care transforma doi colegi de apartament in doi iubiti. In egala masura, este important ca partenerii sa aiba teluri comune, sa-si doreasca sa construiasca impreuna o viata, un drum pentru cuplu. Cum ar spune o vorba autohtona ”sa traga la aceeasi caruta”.

Pe parcursul evolutiei unui cuplu, nevoile se pot schimba. Este ceva normal. Daca la inceput primeaza nevoia proximitatii fizice, a contactului fizic, pasiunea, e posibil ca pe masura ce cuplul evolueaza, accentul sa se mute in sfera prieteniei si parteneriatului.

Intimitatea este piatra de temelie a unei relatii, ea asigura un cadru securizant pentru ca partenerii sa se poate dezvalui asa cum sunt ei, cu bune, cu mai putin bune, sa aiba incredere reciproca si sa stie ca sunt acceptati exact asa cum sunt.

 

Responsabilitate comuna

E bine sa avem in vedere ca trairile noastre emotionale depind in mare masura de ceilalti. Suntem oameni, nu roboti, ne influentam reciproc.

Asadar, sa nu omitem ca sta in puterea noastra sa schimbam cursul unui cuplu. E bine ca partenerii sa fie constienti de faptul ca responsabilitatea reusitei unei relatii este a amandurora si eforturile in egala masura.

Daca ai o problema de relationare, iti propun sa faci urmatorul exercitiu: “atunci cand iti pare ca partenerul nu se comporta cum ai dori, ce-ar fi sa iti schimbi tu atitutinea?

In loc sa-l acuzi sau sa te superi (comportamente distructive), mai bine sa incerci sa intelegi care este nevoia sa si sa vii in intampinarea ei?”. Vei fi uimita sa vezi ce efecte poate avea o astfel de abordare. Este o reala dezamorsare a unei bombe. Iti propun sa incerci!

 

Ce putem face pentru a ne imbunatati relatia de cuplu?

Sa-l ascultam activ pe celalalt, nu doar sa-l auzim, ci sa-l ascultam cu adevarat si sa fim atente la nevoile sale, la ceea ce ne transmite.

Sa invatam sa ne comunicam emotiile si dorintele. Sa nu presupunem ca celalalt ar trebui sa stie ce simtim si ne dorim.

Sa avem o atitudine egalitara, sa intelegem ca nimeni nu este mai presus, ca nu ne aflam intr-o lupta, ci intr-o alianta. Sa ne impartim sarcinile si sa ne ajutam reciproc.

Sa invatam sa primim de la celalalt, chiar daca de multe ori ne este mai usor sa oferim decat sa acceptam. Sa oferim si primim atentie, grija, consideratie, respect. Sa incercam sa sporim sentimentele pozitive de placere, dragoste, mandrie, ocrotire, confort si siguranta.

Atunci cand apar conflicte sa nu le ignoram, sa nu le amanam, ci sa discutam si sa gasim o solutionare.

Sa privim cu optimism in viitor, sa avem incredere in abilitatile noastre de mentinerea a unui cuplu armonios.

Si nu in ultimul rand, sa avem grija ce cuvinte folosim. Cuvintele, atat de la indemana tuturor, au o forta extraordinara, pot fi arme sau balsam pentru suflet.

Pot uni sau pot desparti. Sa fim indulgente cu celalalt si cu noi insene, sa ne exprimam ingrijit, cu consideratie, cu dragoste si nu uitati: tonul face muzica!

 

De Daria Martin, psiholog

Clinica anestezie si terapie intensiva, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara

Tel: 0721.409.768

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Infidelitatea emoțională online. Crezi că n-ai face-o niciodată?
Infidelitatea emoțională online. Crezi că n-ai face-o niciodată?

Mediul online ne oferă multe ocazii de a relaționa cu diverse persoane, de a ne arăta admirația sau de a lega prietenii pornind de la subiecte aparent banale. Iar până la infidelitatea emoțională rămâne doar un pas. Ești sigură că nu ți s-a întâmplat până acum? Uite semnele..

Citeste
Despărțire: De ce să renunți la o relație de cuplu, chiar dacă e dureros
Despărțire: De ce să renunți la o relație de cuplu, chiar dacă e dureros

O despărțire e dureroasă, chiar dacă tu ești cea care o inițiază. Dar, de multe ori, e cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine. Iată de ce o astfel de decizie dificilă e mai sănătoasă pe termen lung.

Citeste
Parenting: Unde greșim când încercăm să fim un părinte (prea) bun?
Parenting: Unde greșim când încercăm să fim un părinte (prea) bun?

Oare ce înseamnă să fii un părinte bun? E posibil ca și aici să existe sau să fie necesare limite? Deseori luăm sfaturile de parenting prea în serios și riscăm să nu ne ajutăm copilul pe termen lung. Iată ce greșeli facem.

Citeste
Chiar poți să mori de inimă frântă !
Chiar poți să mori de inimă frântă !

Suferința din dragoste e tare grea, iar vorba aceea din popor că se moare de inimă frântă se pare că nu e deloc un mit. Uite ce spun oamenii de știință.

Citeste
O de la Orgasm: Învață să controlezi ejacularea precoce
O de la Orgasm: Învață să controlezi ejacularea precoce

Ejacularea precoce este una dintre problemele dificile cu care bărbații se confruntă și de pe urma căreia se nasc multe complexe. Dar poate fi controlată. Iată ce poți face.

Citeste
Care este momentul potrivit pentru a face sex?
Care este momentul potrivit pentru a face sex?

Fiecare individ și fiecare relație în parte, are un anumit ritm și anumite nevoi. Dacă studiile și societatea ne dau informații contradictorii privind relațiile sexuale, realitatea este cu totul alta. Așadar, care este momentul potrivit pentru a face sex?

Citeste