Ostap Bender, eroul care te protejeaza de criza mondiala

Sunt unele carti pentru care sustin, cu o anumita autoironie, ca „viata iti este data o singura data pentru a le citi“.

Si sunt doar cateva carti (si cativa autori) care se afla mai mereu asezate frumos pe biroul meu. Cand sunt meditativ, citesc cu placere Suflete moarte sau proza scurta a lui Gogol, iar cand vreau sa rad cu pofta, citesc cu mare placere volumele lui Ilf si Petrov, Vitelul de aur si 12 scaune.

Chiar daca le stiu foarte bine, le citesc de fiecare data cu aceeasi pofta si rad cu aceeasi placere. Acum, daca e sa recomand o carte la care tin si luand in considerare contextul actual al „crizei mondiale“, devenit obsedant, as zice ca Ilf si Petrov sunt mai potriviti decat Gogol si Bulgakov, scriitori la care tin mult. (Deci, sunt de fapt doua: Vitelul de aur si 12 scaune.)

De ce? Din doua motive simple. Mai in­tai, fiindca eu cred ca ironia si umorul din aceste carti sunt foarte terapeutice, si mai apoi, fiindca eroul acestor volume, Ostap Bender, este unul dintre cei mai mari sarlatani ai literaturii. De la acest gen de eroi poti invata enorm, fie ca se afla la Bucuresti, fie pe Wall Street.

Iata crezul „marelui maestru al combinatiilor“, Ostap Ibrahimovici Bender, perfect valabil azi, cand banii publici merg sa salveze proprietatea privata, o situatie care l-ar face pana si pe Marx sa-si faca cruce: „Procurarea sau exproprierea de fonduri variaza dupa imprejurari. Cunosc 400 de metode relativ cinstite de a le procura. Nenorocirea e ca azi nu mai sunt oameni bogati. Unul, altul s-ar napusti, desigur, asupra vreunei institutii de stat lipsita de aparare, dar asta nu-mi sta in obicei. Fireste, eu nu sunt inger. Eu nu am aripi, dar respect Codul Penal. Aceasta este singura mea slabiciune“.

Foto: Sebastian Enache

Ilf si Petrov, Vitelul de aur

 

de citit:
Vitelul de aur
de Ilf si Petrov
Editura Rao

O carte plina de umor si de grotesc, in buna traditie a satirelor medievale.

 

Comentează și tu
Recomandări
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste
Festivalul de Film Francez, un regal de sentimente si dupa amieze
Festivalul de Film Francez, un regal de sentimente si dupa amieze

Sentimentele verilor si ale oraselor „Ce sentiment de l’ete“ este […]

Citeste
Concert Regal caritabil pe scena Ateneului Roman
Concert Regal caritabil pe scena Ateneului Roman

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei organizeaza a noua editie a Concertului Regal de strangere de fonduri, pe 25 octombrie 2016, la Ateneul Roman.

Citeste
Festivalul International de Teatru Independent UNDERCLOUD si-a desemnat castigatorii
Festivalul International de Teatru Independent UNDERCLOUD si-a desemnat castigatorii

Miercuri, 31 august 2016, pe scena Arcub Gabroveni, a avut loc Gala de inchidere a celei de-a noua editii a Festivalului International de Teatru Independent UNDERCLOUD. S-au acordat cinci premii la cinci categorii si cinci premii speciale.

Citeste
BraveKids – festivalul dedicat diversitatii culturale si copiilor din mediile devaforizate
BraveKids – festivalul dedicat diversitatii culturale si copiilor din mediile devaforizate

BraveKids, cel mai mare festival dedicat diversitatii culturale si copiilor din mediile devaforizate a avut loc de curand in Polonia, iar Romania a fost reprezentata de Ioana Ginghina.

Citeste
Orchestra Nationala Radio inchide stagiunea simfonica la Sala Radio
Orchestra Nationala Radio inchide stagiunea simfonica la Sala Radio

Vineri, 17 iunie (19.00), concertul care incheie o bogata stagiune a Orchestrei Nationale Radio se va derula la Sala Radio sub bagheta apreciatului dirijor roman CRISTIAN MANDEAL. Evenimentul va propune o creatie a celebrului compozitor francez al Bolero-ului: RAVEL – Concertul in sol major pentru pian si orchestra. Il veti aprecia ca solist pe pianistul CSIKY BOLDIZSÁR jr., distins in 1994 cu Premiul „Cella Delavrancea”, acordat de maestrul Dan Grigore.

Citeste