Now Reading
Cât de mult îți afectează stresul viața intimă?

Cât de mult îți afectează stresul viața intimă?

liana-buzea
cât-de-mult-îți-afectează-stresul-viața-intimă

Două din beneficiile principale ale intimității (inclusiv cea sexuală) sunt relaxarea și starea de bine pe care le crează.

În momentele intime cu persoanele iubite – prin asta înțelegând momente de liniște interioară, confort fizic și plăcere profundă – corpul secretă o serie de hormoni (oxitocină și dopamină) care ne relaxează și ne aduc în stări emoționale plăcute, pozitive, deschise, cooperante.

La fel de important, viața noastră sexuală este produsul unei serii de factori: mentalitatea și definițiile personale, dispoziția psiho-emoțională, sănătatea fizică și emoțională, stilul de viață și calitatea relațiilor. Oricare din acestea pot afecta calitatea intimității.

Cum afectează stresul intimitatea

Stresul legat de activitatea profesională, viața în aglomerările urbane cu factori de stres precum traficul, poluarea fonică și a aerului, competitivitatea și chiar lupta pentru obținerea resurselor materiale ne solicită considerabil organismul.

După șapte, opt sau mai multe ore în astfel de condiții, organismul obosește, se tensionează, iar sistemul nervos ajunge suprasolicitat. Stresul favorizează secreția de adrenalină și cortizol – hormoni care, istoric, erau secretați doar când organismul era în pericol și declanșau reacții de tip „fugi sau luptă”. Când acești hormoni sunt produși zilnic, putem fi siguri că nu doar corpul nostru fizic și sănătatea vor avea de suferit, ci și intimitatea și relația de iubire.

Citește articolul integral în Ediția Specială Psychologies, IUNIE 2020: Ce spui în loc de stres?.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!