CITESTI ACUM
Scenarii „antifrica” in iubire

Scenarii „antifrica” in iubire

cuplu, relatie, iubire
De la prima privire la o coabitare de lunga durata, viata in doi se construieste pas cu pas, renuntand rand pe rand la indoieli. Cum sa le dam de capat? Cunoscandu-l pe celalalt, depasindu-ne rezervele invatate…

De la respiratia taiata a primelor intalniri, teama pri­mei nopti, la teama vie­­tii impreuna… Frica poa­te in­terveni in fiecare moment al vietii de cuplu. Caci experienta vie­tii in doi este cea care ne bulver­sea­za cel mai mult identitatea pro­fun­da.

Con­­­­­trar prejudecatilor sau o­piniei comu­ne ca „suntem im­pre­una si gata“, un cu­plu se constituie prin a­su­marea unui risc si a u­nei ne­­­­­si­gu­ran­te. Bi­neinteles, te­­merile va­riaza in functie de var­sta, expe­rien­ta, nivelul de in­cre­dere in sine al fiecaruia dintre parteneri si planurile de viitor, nevo­ile pe care le au cei doi. Totusi, pen­tru tinerele cu­plu­ri, ca si pentru cele mai in var­sta, teama de a fi im­pre­una nu este nu­mai o frana. Da­ca la tine­rete e frica de sarcina, de responsabi­li­tati finan­ciare si nu numai, asumate impre­u­na, la ma­­­­turitate ea poate in­sem­na teama de a nu mai fi la fel de se­du­ca­tor. De unde dorinta de „ve­ri­fi­care“ a puterii de seductie in alta par­te.

Dar teama pre­zenta intr-o re­latie de cuplu poate fi adesea un mo­­tor, un indicator al e­mo­ti­i­lor noas­­­­­­tre pro­funde si un „branci“ pen­­tru a e­volua im­preuna. Proble­ma este gradul ei de intensita­te: cand de­vi­ne parali­zan­ta, poate fi fa­tala re­la­ti­ei. Mai bine sa ne cu­noas­tem aceste temeri, sa invatam sa le depasim.

Intalnirea

O sa ma sune? Au avut prima intalnire „face to face“. Doua zile dupa, ezita: „Tre­bu­ie sa-l sun? Vrea sa ne revedem?” Ea nu intelege: „De ce nu ma suna? Am facut sau am spus ce­va care i-a displacut?” In primele momente ale intalnirii, fi­ecare se da pe sine cu „imprumut” celuilalt, dar nu se „ofera”. Cea mai importanta este acum do­ri­n­­ta.

Temerile foarte ras­pan­dite – de a te plange, de a nu fi la inal­time, de a fi introvertit – sunt mai mai mult legate de povestea noas­tra personala decat de povestea ca­re incepe. Teama esentiala a noului cuplu este cea de necunoscut. Niciunul dintre parteneri nu stie unde vrea celalalt sa duca relatia. Este domeniul nesigurantei.

So­lutia: sa inveti sa ai rabdare, sa ac­cepti sa pierzi controlul din punct de vedere sentimental, sa te lasi pra­da necunoscutului. Este gus­tul unic al primelor intalniri. Urmarea povestii se va profila in­cetul cu in­cetul, conjugand ascultarea propriului sine si afirmarea sa.

Prima noapte

O sa fiu la inaltime? Vine „seara cea ma­re”. Ea se in­trea­ba: „Ma va dori? Imi va fi ru­si­ne sa ma arat goala in fata lui? Nu ii va displacea ca am cateva kilo­gra­me in plus?” Intrebarile lui sunt: „Voi fi la inaltime? O s-o satisfac?”

Primul contact al trupurilor este in­tot­deauna o sursa de neliniste. Mas­tile cad: nu mai exista trisare. Nor­male, aceste temeri insotesc do­­­­­­­­­rinta si placerea.

Pentru a nu fi obsedat/a de propria imagine, de defecte, de parerea partenerului, aminteste-ti ca dorinta nu tine de perfectiune sau de perfomanta, ci de intalnire si de impartasire. Prima noapte nu este niciodata decisiva. Exista mereu posibilitatea de a-ti lua revansa…

Relatia

Ma implic? Se vad de doua saptamani, din ce in ce mai des. El se intreaba: „Vrea o re­latie serioasa sau o sim­pla aventu­ra?” Ea se nelinisteste de­ja: „Nu este prea insistent, gata sa ma sufo­ce?” Sau, daca este prea dis­­tant: „Ma iubeste cu adevarat?”

De­­­­sigur, rolurile pot fi inversate. Cel mai a­de­­sea barbatii se plang de implicarea prea rapida a partenerei, iar ea de lipsa lui de interes pentru relatie. Dar sa fie acestea etape „o­bliga­to­rii“ ale cuplului?

Dupa un anumit moment, apare implicarea. Nu este vorba de „ a se impru­muta“, ci de „a se oferi“. Ofe­ri­rea propriei persoane, a timpului si a energiei personale, intimitatea implica reciprocitate. In acest moment al relatiei, apar motive reale de a-ti fi tea­ma de pro­pri­ile reactii, ca si de cele ale par­te­ne­ru­lui. Fiecare poate sa se arate zgar­cit cu sine sau prea generos. In fa­ta implicarii, anumite persoane a­leg fuga, din numeroase motive.

E­se­curi din trecut, incercarea de a nu urma tendinta naturala a instin­ctu­lui, sentimentul ca totul se in­­­tam­­pla prea repede.
Nu exista re­te­­te pentru a gasi adevarata dis­­­­­­­tanta. Ea se inventeaza zilnic. E­xis­­ta totusi o regula de baza: sa spui inca de la in­­­­­­ceput ce astepti de la relatia res­pec­tiva. Daca in­draz­nesti sa-ti exprimi temerile, do­rin­te­le, poti evita ne­inte­lege­rile de la inceput. Ai sa fii uimit cand ai sa descoperi nebanuitele binefaceri ale comunicarii si cat de multe lucruri interesante are sa iti spuna celalalt.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!