CITESTI ACUM
Alianta cu alti baieti: banda

Alianta cu alti baieti: banda

baieti, banda

O banda cuprinde baieti din aceeasi clasa de varsta. Are drept functie desprinderea de mama si de feminitate, incurajarea masculinitatii. Permite indepartarea de persoana mamei – corpul ei, afectiunea ei – si indepartarea de casa (cu exceptia revenirii pentru a lua masa…). Compenseaza afectiunea materna renegata.

Grupul are o functiune materna care consta in sustinerea copilului, luarea in grija pentru a-l ajuta sa-si rezolve problemele care nu lipsesc in perioada pubertatii si a adolescentei. Marile bande precum armata, Biserica (Mama Sfanta), corporatiile, indeplinesc acelasi rol. Acolo se inlocuieste corpul pierdut al mamei cu un corp social.

In plus, prezenta „fratelui de arme” protejeaza de vrajitoarele care ar vrea sa-l anexeze pe barbat. Discutiile cu ceilalti baieti in privinta fetelor il invata ce trebuie sa faca cu acestea. Nelinistit de perspectiva de a-si asuma o sexualitate reusita sau un esec, baiatul are nevoie sa-si extinda cunostintele si sa-si incurajeze fantasmele de putere. Banda este cea care linisteste in privinta transformarilor corpului, prin comparatii si discutii intre membri.

Banda/grupul de amici este o etapa in constructia virilitatii, un suport tranzitoriu inainte a a-si asuma experienta ca atare. De notat ca relatiile sexuale in cadrul ei sunt categoric excluse. Totusi, am putea considera banda ca fiind o forma de homosexualitate gregara si platonica, neretinand decat dimensiunea afectiva si eliminand dimensiunea carnala.

Mijloacele neobisnuite: Acestea sunt riturile de trecere si ritualurile initiatice. Pentru a-l smulge pe baiat mamei, a-l scapa de amprenta feminina si a-i confirma identitatea de mascul, se recurge si la mijloace elaborate si adeseori crude. Ritualul este omorarea simbolica a feminitatii in fiecare mascul. El este specific fiecarei culturi. De notat ca nu tatal este cel care este insarcinat cu initierea, ea este asumata de un grup de barbati.

Barbatul de azi explicat femeii, Gerard Leleu, Editura Trei

 

Cititi mai multe despre baieti si barbati, in cartea
Barbatul de azi explicat femeii
de Gérard Leleu

Editura Trei, 2009

 

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!