Now Reading
Menopauza – „a doua adolescență” a feminității noastre

Menopauza – „a doua adolescență” a feminității noastre

geta-sandulescu
menopauza-a-doua-adolescență-a-feminității-noastre

Menopauza, deși este o perioadă normală a vieții, adeseori e o încercare grea pentru femei. Ea coincide cu primele semne de îmbătrânire și se adaugă altor evenimente care perturbă frecvent viața cotidiană (de exemplu, plecarea copiilor din casa părintească). Pentru a nu suferi în această etapă, prevenția este importantă. Astfel, informarea cu privire la modul de manifestare a menopauzei și cu privire la tratamentele disponibile în prezent, permite o mai bună înțelegere și trăire a acestei etape.

Menopauza se suprapune cu criza de la jumătatea vieții, perioadă presupus stresantă, inițiată de analiza și evaluarea propriului parcurs. Această perioadă a fost numită „a doua adolescență”. Frământările de la jumătatea vieții sunt inevitabile, oamenii luptându-se cu nevoia de a-și restructura existența. Transformarea unui punct de cotitură în criză poate să depindă mai puțin de vârstă și mai mult de circumstanțele individuale și de resursele personale. Vestea bună e că oamenii au o bogăție de resurse și au capacitatea de a se adapta cu flexibilitate.

Atitudinea față de menopauză variază foarte mult de la o cultură la alta. La începutul secolului al XIX-lea, în majoritatea culturilor, menopauza era privită ca o boală dată de incapacitatea ovarelor de a își îndeplini rolul firesc. În prezent, cele mai multe femei care au trecut prin experiența menopauzei o privesc pozitiv, ca pe un proces natural. Menopauza poate fi considerată drept o perioadă a schimbărilor de rol, a independenței și dezvoltării personale mai mari.

Citește continuarea articolului în ediția de martie 2022 a revistei Psychologies

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top