Now Reading
Pregateste-te mental pentru interviul de angajare

Pregateste-te mental pentru interviul de angajare

Revista Psychologies

Interviul de angajare deseori reprezinta un motiv de stres si anxietate. Pentru ca de el depinde viitorul nostru job, iata cum ne putem pregati pentru acesta.

 

Detalii despre job si organizatie

Un prim pas pe care ar fi bine sa il faci inca dinaintea interviului, deja de cand iti redactezi CV-ul, este sa afli cat mai multe informatii despre postul respectiv.

Sarcinile, responsabilitatile, activitatile zilnice si rolul in cadrul postului vizat sunt lucruri pe care nu trebuie sa le scapi din vedere.

Daca ai ocazia, o metoda foarte buna de a te informa este sa obtii detalii de la o persoana care ocupa un asemenea post.

Pe langa faptul ca stiind aceste aspecte, iti vei da seama daca jobul ti se potriveste sau iti place sau nu, vei putea sa evidentiezi cu mai mare usurinta ce anume te recomanda in acest scop.

Pregateste-te sa raspunzi si la intrebari legate de organizatie, de produsele sau serviciile oferite, de ceea ce te atrage aici sau de valorile promovate de aceasta.

 

Cunoaste-te pe tine insati

Multe dintre intrebarile pe care le vei primi se vor referi la pregatirea ta, experientele, abilitatile, aptitudinile, caracteristicile tale care te fac cea mai potrivita persoana pentru jobul respectiv.

De aceea, este important sa-ti cunosti atat punctele tari, cat si pe cele slabe. Sustine cu exemple din experienta ta motivele pentru care si-ar dori sa te angajeze, raportand abilitatile si calitatile tale la cerintele jobului.

Gandeste-te si la motivatia pentru care ai aplicat pentru acest post si scoate in evidenta beneficiile si oportunitatile pe care ti le aduce.

Mai mult, este posibil sa fii intrebata sub o forma sau alta care sunt intentiile tale de viitor. Este un bun prilej ca inainte de interviu sa reflectezi la ambitiile tale si la oportunitatile pe care jobul ti le ofera pentru a te dezvolta ulterior.

Daca ti se cere sa spui cum iti petreci timpul liber, incearca sa corelezi abilitatile dobandite practicand acele activitati cu cele cerute de angajatori.

Potrivit cercetatorilor, cea mai intalnita intrebare este „Spune-mi despre tine”. Acest lucru nu ar trebui sa te puna in dificultate.

Ofera, pe scurt, cele mai importante aspecte despre pregatirea ta si despre calitatile si caracteristicile tale de personalitate, care sa fie relevante pentru postul dorit.

Prin urmare, reciteste ceea ce ai scris in CV si in scrisoarea de intentie si pregateste-te sa discuti orice detaliu pornind de la cele doua documente.

De asemenea, gandeste-te la exemple concrete prin care poti sustine ceea ce ai afirmat despre abilitatile si calitatile tale.

Iar atunci cand vine randul tau sa pui intrebari, nu o lua ca pe ceva optional. Arata ca esti interesata cu adevarat de job si intreaba ce asteptari au de la tine, ce trebuie sa faca un angajat de succes, cum arata o zi de munca a unei persoane ce ocupa un asemenea post etc.

 

Rolul limbajului non-verbal

Rezultatele diverselor studii pe aceasta tema arata ca, in medie, un interviu dureaza aproximativ 40 de minute, dar ca angajatorii isi fac o impresie daca vor alege sau nu un candidat inca din primele 90 de secunde.

Printre motivele pentru respingerea candidatilor, angajatorii mentioneaza lipsa contactului vizual, vocea si nivelul de incredere scazute, strangerea slaba a mainii sau incrucisarea bratelor in zona pieptului.

Asadar, aparitia ta optimista, stragerea mainii cu fermitate, o postura increzatoare si usor relaxata, contactul vizual cu angajatorii, tonul calm, oferirea raspunsurilor intr-o maniera ce denota siguranta si zambetul sunt ingredientele care contribuie la o reteta de succes.

Incearca sa scapi si de obiceiurile care iti tradeaza anxietatea, cum ar fi jucatul cu pixul, cu mainile sau cu parul.

Felul in care te imbraci este si el important, de aceea aloca-ti timp pentru a-ti alege o tinuta ingrijita si potrivita acestei situatii.

 

Atitudine pozitiva si relaxare

Increderea si atitudinea pozitiva se vad in felul in care te comporti in timpul interviului. Cu un tonus optimist si gandire pozitiva este mai probabil sa atingi succesul dorit.

Fii sigura ca angajatorii cauta persoana cea mai potrivita pentru rolul din organizatia lor si nu sunt acolo pentru un interogatoriu, pentru a-ti arata slabiciunile sau pentru a te umili. Care sunt insa solutiile pentru a obtine atitudinea dorita?

Daca te simti anxioasa cu privire la interviu, ceea ce este normal, poti incerca practicarea repetata a unor exercitii de relaxare.

Tehnicile de relaxare musculara progresiva, incepand cu muschii capului si terminand cu muschii labei piciorului, ca si tehnicile de control a respiratiei sunt foarte eficiente.

Fie ca folosesti doar una dintre ele, sau pe ambele, ceea ce trebuie sa stii este ca nu poti fi relaxata si anxioasa in acelasi timp. Cele doua stari se exclud reciproc, deci daca reusesti sa fii relaxata, anxietatea dispare.

Nu este nevoie sa fii profund relaxata in momentul interviului, pentru ca este posibil sa nu mai fii atenta si vigilenta la ceea ce se discuta, dar daca te obisnuiesti cu aceste tehnici, vei reusi, atunci, sa fii mai putin axioasa, sa te concentrezi mai bine si sa arati o atitudine increzatoare.

O alta metoda pentru a avea o atitudine pozitiva este sa te vizualizezi in acel moment, raspunzand la intrebari cu entuziasm si cu incredere si fiind multumita de felul in care au decurs lucrurile.

Incearca, de asemenea, sa iti identifici principalele credinte negative despre interviu si sa le inlocuiesti cu afirmatii pozitive despre tine sau despre situatia respectiva la timpul prezent.

Repetandu-le de cateva ori pe zi, eventual prin citirea lor cu voce tare, iti vei schimba modul de gandire in aceasta privinta intr-unul pozitiv si vei ajunge, astfel, sa le crezi. Cu cat te astepti mai mult la succes, cu atat cresc sansele tale de a-l obtine.

Si chiar daca nu obtii postul pentru care ai aplicat, gandeste-te ca orice experienta este un feedback. Poti invata ceea ce ai facut bine si ceea ce nu a fost potrivit. Cu siguranta vei avea mai mult succes la un interviu viitor.

 

De Elena-Irina Macovei, psiholog, psihoterapeut

Cabinet individual de psihologie: consiliere psihologica, psihoterapie, relaxare si hipnoza

Tel.: 0741.106.169

[email protected]

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top