CITESTI ACUM
Cu criza, inainte!

Cu criza, inainte!

Revista Psychologies

Am sperat ca ne va ocoli criza. Ne gandeam ca, asa cum ne ocoleste binele, ne va ocoli si raul. Ca ne-a uitat lumea si nu ne va include in isteria globala. Dar n-a fost sa fie.

Numai ca se intampla lucruri carora eu nu prea le inteleg logica. Daca e criza mondiala, de ce s-a devalorizat leul in raport cu alte monede? Adica la noi e criza mai mare decat la altii?

Alta intrebare – care nu este complet straina de prima: ce-are criza mondiala cu preturile? De ce s-au scumpit bunurile de larg consum, produsele alimentare de baza, mai ales, cand marii producatori se straduiesc sa gaseasca tot felul de cai pentru a incuraja vanzarile? Poate pentru ca se stie: de o masina noua te mai poti lipsi, te poti lipsi si de carti, dar de pane si de carne, nu.

Dar, ca romanul, imi zic si eu: “Fereasca Dumnezeu de mai rau!”. Conform acestui principiu, merg in varful picioarelor, sa nu trezesc ghinionul. Cand se face ora 8 seara si eu imi dau seama ca am incheiat 11 ore de munca si maine va fi la fel si tot asa toata saptamana si nici a zecea parte din ce se asteapta de la mine n-apuc sa fac, ma intreb daca sunt eu ineficienta sau cumva sunt incarcata ca un magar, samar pe dreapta, samar pe stanga, unul in spate si altul pe cap, ca sa tin loc de doi-trei oameni. Dar imi zic: “E criza! Ti-ar fi mai bine sa ingrosi randurile somerilor? Poate ne descurcam asa si iesim cu bine la capat.”

Ce credeti ca o sa fie la capat? Credeti ca o sa vina o zi in care o sa iasa cineva la balcon si o sa zica: “Stimati concetateni, criza s-a terminat!”?

Credeti ca or sa mai scada preturile care au crescut pe nesimtite? Ca o sa ne inseninam cu totii si o sa rasuflam usurati? Ca o sa putem face cheltuielile pe care acum le tot amanam?

Credeti ca angajatorii nostri se vor relaxa si ne vor spune s-o lasam mai moale, ca ne-am stresat destul? Ca or sa creasca toate salariile, inclusiv cele de mult promise? Ca vor scadea taxele si vor creste cheltuielile din bugetul public?

Stiti ce cred eu? Cred ca da. Cred ca va fi bine. Altfel ce justificare as avea sa merg inainte?

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!