Now Reading
Cum ma pot deschide?

Cum ma pot deschide?

Numele meu este Victor. Dat fiindca sfaturile primite de o prietena de-a mea de la dumneavoastra au ajutat-o, vreau sa ma lamuriti si pe mine asupra unui aspect. Nu am avut decat cateva relatii serioase, insa mereu se intampla la fel: perioada de dinaintea oficializarii este interesanta, ma bucur de ea etc. Insa in clipa in care totul devine oficial, ma indepartez emotional de iubita mea, imi pierd interesul. Ma obisnuisem cu situatia pana cand m-am apropiat de o fata cu care am devenit foarte bun prieten. Sunt o persoana introvertita si nu ma pot deschide oamenilor. In schimb cu ea a fost altfel si incet, incet a devenit una dintre cele mai importante persoane din viata mea. La un moment dat, am descoperit ca intre noi exista si atractie fizica si am mers mai departe. Doar ca nicio clipa nu am putut sa recunosc fata de ceilalti ca suntem impreuna, iar ea s-a conformat situatiei. Convenisem ca e mai bine sa fim prieteni buni care au si relatii intime, ca sa nu ajungem intr-un punct in asa-zisa relatie cand totul s-ar termina. Inclusiv prietenia care este extrem de importanta pentru amandoi. Pe masura ce timpul a trecut, lucrurile au devenit mai serioase, iar eu am inceput sa ma indepartez. Ea a simtit asta si a inceput sa-mi reproseze ca nu mai facem atatea lucruri impreuna cum faceam la inceput sau cand eram doar prieteni. Am vrut sa renunt la tot. Obisnuiesc sa ma retrag de fiecare data cand simt ca dezamagesc pe cineva. Insa ea a insistat sa luptam pentru ce avem, ca va astepta sa ma hotarasc. Dar vad ca sufera si asta ma doare. Cum as putea sa scap de teama asta de asumare a responsabilitatii? Cum sa ma pot deschide? Sa o iubesc la fel de mult pe cat ma iubeste ea pe mine? Nu vreau sa o pierd. Nu stiu daca are vreo relevanta, dar eu sunt infiat. Parintii naturali m-au dat unchilor care imi sunt acum parinti adoptivi. Desi tin la ei, nu am avut niciodata o relatie foarte apropiata, din punctul de vedere al comunicarii. Multumesc pentru timpul acordat

Intrebare pusa de: Cernatescu, 22

Raspunsul psihologului:

Victor, ceea ce imi spui despre parintii tai naturali si adoptivi este foarte probabil sa fie de fapt extrem de relevant.

Dificultatile tale de apropiere isi pot avea originea in confuzia pe care tu o ai cu privire la ceea ce s-a intamplat in istoria ta.

Exista intrebari pe care probabil ti le-ai pus de nenumarate ori: oare de ce parintii naturali au trebuit sa renunte la tine? Indiferent de motivele invocate de ei, este foarte greu de inlaturat din mintea unui copil infiat ca ideea ca pe el nu l-au iubit suficient, de aceea l-au dat.

Poate si tu te confrunti cu aceleasi trairi. Ideea „oficializarii” relatiilor cu femeile poate trimite usor cu gandul la ideea oficializarii nasterii (asociata in cazul tau cu viitorul abandon) sau cu ideea oficializarii adoptiei de catre unchiul si matusa ta de care nu te-ai putut apropia prea mult.

Altfel spus, ideea de oficalizare este asociata unei trairi dureroase, unei distantari. Prin oficializarea adoptiei, tu ai trecut de la parintii naturali la cei adoptivi.

Prin oficializarea relatiei cu o femeie, treci de la o prietena la o iubita. In logica inconstienta, prietena este asociata parintilor naturali, iubita celor adoptivi (distanti). Chiar daca este una si aceeasi persoana, rolurile sunt diferite!

Altfel spus, ideea de „oficializare” iti paraziteaza/ bruiaza relatiile: trebuie sa „purifici” aceasta idee de oficializarea de incarcatura emotionala negativa care vine din alte experiente de oficializare din viata ta (cum ar fi, de exemplu, oficializarea adoptiei, pe care nu o resimti pozitiv).

Pe masura ce tu iti vei lucra problema referitoare la adoptie, este de asteptat ca relatiile tale cu femeile sa se imbunatateasca.

Ce inseamna sa iti lucrezi problema referitoare la adoptie? Inseamna sa scoti la suprafata toate trairile si gandurile tale referitoare la acest eveniment, toata depresia, toate resentimentele, toate temerile… astfel incat, lucrand asupra lor, sa ajungi la o impacare cu tine insuti in ceea ce priveste acest subiect.

Pe de alta parte, exista nenumarati barbati care se tem de oficializare fara sa fi avut istoria ta legata de infiere.

Teama de oficializare este teama de a se lega, teama care isi are originea intr-o relatie dificila cu o figura materna perceputa ca fiind pe cat de puternica, pe atat de posesiva si de controlatoare.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top