Now Reading
Obtine echilibrul emotional prin regandirea filozofiei personale!

Obtine echilibrul emotional prin regandirea filozofiei personale!

Revista Psychologies
Cele cinci elemente esentiale ale vietii
Autor: Jim Rohn
Colectia Cunoastere si Autoeducare MOTIVATIONAL
Editura Amaltea

 

 

 

 

Toti trecem prin momente in care, indiferent de motiv, suntem nemultumiti de situatia actuala si ne dorim mai mult.

Terapia trebuie pornita de la premisa ca „nu circumstantele exercita cea mai mare influenta asupra actiunilor noastre in fata oportunitatilor de maine, ci modul nostru de a gandi.” Cheia obtinerii succesului pe toate planurile nu o reprezinta cautarea lui, ci atragerea acestuia, ca un magnet, printr-un continuu proces de evolutie si de modelare a personalitatii.

Jim Rohn, unul din cei mai cunoscuti si apreciati consilieri in domeniul succesului, vorbitor pe tema dezvoltarii personale in fata a peste 4 milioane de oameni, sustine ca pentru a ne schimba viata trebuie sa pornim de la filozofia ce ne ghideaza.

Gandurile, deciziile luate ca urmare a unor concluzii reprezinta suma totala a lucrurilor pe care le-am invatat pana acum. Zilnic suntem supusi la un flux de infomatie, iar emotiile, gandurile sau activitatile in care suntem implicati creeaza noi circuite in creier, ce se conecteaza cu cele existente. Toate experientele traite si suma informatiilor stocate construiesc personalitatea. Modul in care punem in practica aceste informatii constituie fundamentul filozofiei personale.

Din pacate, multe din experientele trecute au dus la concluzii eronate despre viata, ce ne-au impiedicat sa ne realizam obiectivele. Singura modalitate prin care putem elimina aceste bariere ale mintii reprezinta schimbarea filozofiei personale.

De exemplu un individ este nemultumit de salariu. Sistemul de valori si colectia de informatii acumulate il determina sa considere ca efortul depus nu echivaleaza cu suma de bani primita. Aceasta concluzie il va determina sa-si reduca eforturile, sa nu mai fie motivat si sa indeplineasca acele sarcini pe care le considera justificate tinand cont de salariul primit. Nu e o decizie eronata, in conditiile in care vrea sa nu mai avanseze si sa ramana la fel de prost platit.

Sugestiile lui Jim Roth sunt simple si eficiente. In primul rand, ca sa eliminam informatiile eronate, trebuie sa acumulam unele noi. Exact ca atunci cand un director numeste un nou coordonator, cu o alta perspectiva asupra companiei, pentru a-i aduce un suflu nou culturii organizationale. In al doilea rand trebuie sa invatam din experientele altora.

Studiind succesele celorlalti obtinem informatii pe care le putem aplica ulterior. Mergeti la conferintele celor influenti, studiati-le obiceiurile, limbajul si gesturile. Astfel identificam oameni care ne inspira, ne fascineaza si ne determina sa luptam pentru a ne insusi calitatilor lor. Si pentru ca toti suntem influentati de cineva trebuie sa ne alegem in mod deliberat persoanele ce ne influenteaza.

Autorul ne mai propune cateva sfaturi usor de urmat si anume: deveniti un ascultator abil, cititi cat mai multe carti, observati ce se intampla in jurul dumneavoastra si tineti un jurnal personal, vazut ca o colectie a trecutului din care putem trage ulterior concluzii cu privire la viitor si care sa se constituie ca un martor al situatiilor prezente.

Fara a stirbi ideea de individualitate, ideile sunt grupate in 4 sectiuni:

  • atitudine;
  • filozofie;
  • activitate;
  • rezultate si stil de viata.

Practic, daca operam modificari la nivelul acestor elemente, putem obtine implinirea mult visata. In definitiv ca sa schimbam efectele, trebuie sa schimbam cauzele.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top