Now Reading
Nominalizarile la Premiile Gopo 2013

Nominalizarile la Premiile Gopo 2013

Revista Psychologies

Patru lungmetraje intra anul acesta in cursa pentru trofeul acordat Celui mai bun film, la Gala Premiilor Gopo: Toata lumea din familia noastra (r. Radu Jude), Despre oameni si melci (regia: Tudor Giurgiu), Visul lui Adalbert (r. Gabriel Achim) si Undeva la Palilula (r. Silviu Purcarete). Autorii celor patru filme – Radu Jude, Tudor Giurgiu, Gabriel Achim si Silviu Purcarete – concureaza si pentru statueta care rasplateste Cea mai buna regie.

61 de filme romanesti lansate in cinematografe sau in festivaluri in 2012 au intrat in cursa pentru nominalizarile celei de-a saptea editii a Premiilor Gopo care va avea loc pe 25 martie, la Opera Nationala din Bucuresti. Gala va fi transmisa in direct si in exclusivitate la TV de ProCinema si va putea fi urmarita live si online, pe www.premiilegopo.ro, www.voyo.ro, dar si pe cea mai mare mediafatada din Romania, Cocor Media Channel.

La solicitarea regizorului Cristian Mungiu, organizatorii si juriul au decis sa nu ia in considerare pelicula Dupa dealuri pentru nominalizarile din acest an. De asemenea, considerand ca nu are suficiente optiuni, juriul a hotarat sa nu acorde nici o nominalizare la categoria Cea mai buna actrita intr-un rol principal.

Mihaela Sirbu (Toata lumea din familia noastra), Tamara Buciuceanu-Botez (Toata lumea din familia noastra), recompensata cu Premiul Gopo pentru intreaga activitate in 2012, Alina Berzunteanu (Despre oameni si melci) si Ozana Oancea (Visul lui Adalbert) sunt nominalizate la Premiul pentru Cea mai buna actrita intr-un rol secundar.

Statueta Gopo acordata Celui mai bun actor intr-un rol principal i-ar putea reveni unuia dintre cei trei protagonisti: Serban Pavlu (Toata lumea din familia noastra), Adrian Titieni (Si caii sunt verzi pe pereti), castigator la Gopo in 2012 la categoria Cel mai bun actor intr-un rol secundar si Gabriel Spahiu (Visul lui Adalbert). In cursa pentru castigarea statuetei acordate Celui mai bun actor intr-un rol secundar se afla Tudor Smoleanu (Si caii sunt verzi pe pereti), Gabriel Spahiu (Toata lumea din familia noastra), Sorin Leoveanu (Undeva la Palilula), laureat a doua premii Uniter pentru interpretare si Doru Ana (Visul lui Adalbert).

La aceasta editie, Undeva la Palilula, debutul regizorului de teatru Silviu Purcarete in cinema, a strans 11 nominalizari, Toata lumea din familia noastra si Visul lui Adalbert – cate 9 fiecare, Despre oameni si melci a adunat 8 nominalizari, Si caii sunt verzi pe pereti (r. Dan Chisu) – 7, iar Tatal Fantoma, primul lungmetraj al lui Lucian Georgescu, a fost votat la 6 categorii.

Dintre cele 13 documentare care au intrat in atentia juriului de nominalizari, vor fi supuse votului celor peste 400 de profesionisti din industrie filmele 8 martie (r. Alexandru Belc), Gone Wild (r. Dan Curean), Turn Off the Lights (r. Ivana Mladenovic) si Un gand, un vis, Doyle… si-un pix (r. Bogdan Ilie-Micu) si Aici… adica acolo (r. Laura Capatana Juller).

La categoria Cel mai bun film european au fost luate in calcul 48 de productii europene. Criticii de film din juriul de nominalizari au votat pentru patru titluri distribuite in cinematografele din Romania anul trecut: Tinker, Tailor, Soldier, Spy/ Un spion care stia prea multe (r. Tomas Alfredson), Le gamin au vélo/ Baiatul cu bicicleta (r. Jean-Pierre si Luc Dardenne), Holy Motors (r. Leox Carax) si Le Havre (r. Aki Kaurismaki).

Premiul pentru cel mai mare succes la public in anul precedent merge in 2013 catre doua filme: comedia Despre oameni si melci (r. Tudor Giurgiu), care a avut cei mai multi spectatori – 63.778, si productia MediaPro Pictures Minte-ma frumos (r. Iura Luncasu), care a obtinut cele mai mari incasari – 956.036 lei.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top