Now Reading
Razvan Suma, solistul unei lucrari aventuroase si romantice, la Sala Radio

Razvan Suma, solistul unei lucrari aventuroase si romantice, la Sala Radio

Revista Psychologies

Vineri, 26 februarie (19.00), Orchestra Nationala Radio, cu participarea unuia dintre cei mai cunoscuti muzicieni romani ai momentului – violoncelistul RAZVAN SUMA – va invita la o seara sub semnul romantismului, conceputa in jurul poemului dramatic MANFRED, scris de Lordul Byron.

O “drama metafizica”, asa cum Byron insusi o denumea, poemul spune povestea unui nobil macinat de un adanc sentiment de vina din cauza mortii iubitei sale, erou care invoca lumea spiritelor pentru a-si cere iertare.

Povestea cu inedite elemente supranaturale i-a inspirat pe doi dintre marii compozitori romantici – Schumann si Ceaikovski – ale caror frumoase partituri le veti asculta la Sala Radio: uvertura partiturii compuse de Schumann pe baza poemului lui Byron si Simfonia Manfred de Ceaikovski.

Solist al Orchestrelor si Corurilor Radio, apreciat in turnee nationale, dar si in numeroase concerte sustinute in strainatate, violoncelistul Razvan Suma va interpreta de aceasta data Concertul in la minor pentru violoncel, semnat de Schumann. Evenimenul se va derula sub bagheta unuia dintre marii dirijori romani, care se bucura de o mare apreciere internationala: NICOLAE MOLDOVEANU.

Pe langa activitatea concertistica din Romania, RAZVAN SUMA interpreteaza frecvent impreuna cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alaturi de care a concertat in sali ca “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, „Kursall” din San Sebastian sau „Casa da Musica” din Porto.

In august 2014, Razvan Suma a fost invitat pentru a doua oara la Festivalul Murten Classics (Elvetia). In noiembrie a sustinut un amplu turneu de succes in Argentina, iar pe 1 decembrie 2014 a concertat la Lisabona, la invitatia Institutului Cultural Roman. Pe 9 aprilie 2015, Razvan Suma a fost aplaudat din nou la Lisabona, in Marea Catedrala Patriarhala a orasului, intr-un concert sustinut cu ocazia inaugurarii noului sediu al Institutului Cultural Roman.

Sub titlul “Va place BACH?”, in 2012 Razvan Suma a sutinut primul sau turneu national solo, evenimentul reprezentand o premiera absoluta in Romania in domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist roman, intr-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach.

Ca o continuare fireasca a acestei frumoase initiative, intre 8-29 octombrie 2013, Razvan Suma a propus melomanilor din 13 orase turneul national „Va place BRAHMS?”, sustinut alaturi de pianistul spaniol Josu Okiñena. In toamna anului 2014 si in iunie 2015 a prezentat alaturi de Analia Selis si de chitaristul si compozitorul argentinian Julio Santillan turneul national „Va place tango?”.

Violonist, corepetitor, organist si nu in ultimul de rand dirijor, NICOLAE MOLDOVEANU este unul dintre muzicienii romani care si-a construit un frumos parcurs in lumea artistica internationala. Pregatirea sa muzicala l-a purtat in apreciate institutii de invatamant superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Zürich (unde s-a dedicat artei dirijorale) si apoi la Basel si Berna si in cele din urma la Academia Regala de Muzica din Londra.

Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat se numara: Filarmonica Regala din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Camera din Stockholm, Manchester Camerata, Orchestra Nationala din Johannesburg, Orchestra Filarmonicii Regale, Orchestra de Camera din Scotia, Orchestra Simfonica din Islanda, Orchestra Simfonica Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varsovia, Orchestra Simfonica din Birmingham, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Printre ansamblurile de care il leaga o colaborare deosebita se afla English Sinfonia si London Mozart Players, iar pana in anul 2012 Nicolae Moldoveanu a fost si dirijor al orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca.

 

 

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio. 

Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top