Now Reading
Cum sa nu-ti limitezi sentimentul de fericire

Cum sa nu-ti limitezi sentimentul de fericire

Revista Psychologies

Stim deja ca depinde de noi insine sa fim fericiti, dar lista lucrurilor pe care le vrem si nu le avem se interpune in calea sentimentului. Aceasta gandire se alatura altor blocaje care ne opresc accesul la fericire. Iata care sunt patru dintre acestea.

 

Teama

Tuturor ne este teama de schimbare, dar solutia nu este sa ne lasam paralizati de ea. In mod obisnuit resimtim teama cand vine vorba de noutate, necunoscut, posibilitatea unui esec sau evaluarile celor din jur.

Asadar, ne ascundem intr-un loc sigur si de multe ori nici nu indraznim sa incercam ceea ce ne-am dori. Astfel, ramai intr-o relatie nefericita gandindu-te ca este mai bine decat sa fii singura sau mergi la acelasi job care iti displace intrucat piata muncii este dificila acum.

Iti trebuie curaj sa iesi din zona ta de siguranta, aceasta fiind totodata si o zona de pericol. Aici se adancesc frustrarile si nemultumirile si ajungem sa nu mai identificam sursa tristetii cat timp negam schimbarile necesare.

 

Evaluarea realista

Vorbim deseori despre necesitatea de a avea o buna stima de sine pentru a fi sanatosi si fericiti. Dar cercetarile actuale demonstreaza ca nevoia de a ne evalua in permanenta pozitiv are un pret scump.

Problema principala este ca pentru a avea constant o buna stima de sine inseamna sa te vezi special si in permanenta peste medie. In comparatiile sociale inseamna sa te plasezi intr-o pozitie superioara care rezulta in frustrare.

In consecinta, adaugam sentimente de anxietate si depresie, alaturi de lipsa de valoare. Esential este sa stii sa te evaluezi realist.

Fii indulgenta cu tine si accepta-te ca fiind la fel de imperfecta ca oricine altcineva. Sentimentele pozitive care pornesc din bunavointa pe care ti-o arati tie sunt stabile, bazandu-se pe valoarea persoanala.

 

Recompensele externe

Din pacate, fericirea tine doar de tine si nu de exterior. Este adevarat ca o masina noua sau o vacanta exotica iti pot spori sentimentul, dar numai pe moment.

De multe ori cautam atat de mult in exterior motive sa fim fericiti, incat ne blocam singuri accesul catre aceasta stare. Fericirea de durata o creezi si cultivi singur si consta in relatiile pe care le ai, in experientele pozitive si amintirile frumoase.

Iar acestea, ti le poti darui singura prin multe mijloace mult mai simple. Din pacate, lucrurile materiale nu reusesc sa ne umple niciun gol si nici sa nu ne ofere un sens sau o stare permanenta de bine. Altfel, cei bogati ar trai o fericire permanenta.

 

Conditionarea fericirii

Multi dintre noi avem o gandire de tipul „daca…, atunci…”. Ne setam astfel fericirea dupa anumite situatii sau evenimente asupra carora, de cele mai multe ori nu avem niciun control.

Atata timp cand pastram aceste conditionari nu facem decat sa ne spunem ca amanam momentul in care vom fi fericiti. Mai mult, nerealizarea lor ne blocheaza in nefericire ca rezultat firesc al termenilor pe care ni i-am autoimpus.

Este o forma de autosabotare, prin care amanam un sentiment si il programam din nou, dupa factori externi. Credem ca fericirea se castiga, iar suferind acum vom beneficia de recunostinta karmei.

Fericirea nu are nimic mistic si nu este predestinata. Este o alegere pe care o facem.

Foto: 123rf.com

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top