Now Reading
De ce dispare pasiunea la bărbați. „Efectul Coolidge“ sau… cocoșul fericit

De ce dispare pasiunea la bărbați. „Efectul Coolidge“ sau… cocoșul fericit

Avatar photo

Oare de ce bărbaților le fug ochii după mai multe femei când apetitul sexual în cuplu lasă de dorit? Iată ce este „Efectul Coolidge“ sau cocoșul fericit, descris pe larg în cartea Oaia neagră – sau de ce e uneori bine să fii rău, scoasă la Editura Litera.

 

John Calvin Coolidge Jr. a fost președintele SUA din 1923 până în 1929. Mandatul lui Coolidge a reprezentat o perioadă de creștere economică nemaiîntâlnită până atunci, care a rămas cunoscută drept furtunoșii ani ’20.

Citește și:

Ești prinsă într-un triunghi amoros? 3 întrebări care te ajută să iei o decizie

Ce au (mai) învățat bărbații despre relațiile de cuplu

Lider renumit, a cărui reputație a rezistat până azi, una din moștenirile mai puțin cunoscute lăsate de Coolidge este faptul că și-a împrumutat numele unui fenomen psihobiologic datorat unei întâmplări banale.

Se spune că președintelui Coolidge și soției sale li se prezenta o fermă. Au făcut turul separat, vizitând diferite părți ale fermei în momente diferite.

În curtea unde se aflau găini, doamna Coolidge a observat un cocoș care se împerechea foarte activ și a întrebat cât de des avea loc acest lucru.

Surprinsă să audă că de zeci de ori pe zi, a glumit spunând că personalul ar trebui să îi comunice acest lucru președintelui, când vine.

La sosirea acestuia, personalul de la fermă i-a adus la cunoștință observațiile soției cu privire la cocoș. Coolidge a răspuns cu o întrebare simplă, dar pertinentă: era aceeași găină de fiecare dată? La răspunsul negativ al lucrătorilor, a sugerat să i se comunice acest lucru și doamnei Coolidge.

„Efectul Coolidge“ se referă, așadar, la comportamentul sexual. Mai exact, se referă la observația (valabilă în cazul multor specii) că, după atingerea epuizării sexuale, masculii devin dornici să se mai împerecheze o dată, dacă găsesc disponibilă o femelă nouă, nu cea deja cunoscută.

În termeni tehnici, s-a constatat că masculii manifestă o perioadă refractară mai scurtă (adică perioada dintre o sesiune de copulare și următoarea) dacă este introdus un partener nou.

Foto: Shutterstock

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top