Now Reading
5 sfaturi pentru a scăpa de un admirator nedorit

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

5 sfaturi pentru a scăpa de un admirator nedorit

Fiecare femeie vrea să fie iubită, să i se acorde atenție. Însă ce te faci când toate acestea vin de la un admirator nedorit? Dar dacă ajunge la hărțuire? Iată câteva sfaturi.

Citește și:

O aventură de-o vară este ceea ce ai nevoie?

Cum să ai inițiativă fără să te considere o femeie disperată

Fie că ai ieșit o dată cu el la întâlnire și ți-ai dat seama că nu este ceea ce vrei sau sunteți colegi de muncă ori vecini și a dezvoltat o pasiune pentru tine insistând cu mesaje, telefoane etc., să ai un admirator nedorit poate fi destul de neplăcut. Iată cinci sfaturi pentru a reuși să scapi dintr-o astfel de situație:

 

Fii onestă, clară și concisă

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci într-o astfel de situație este să spui clar și concis (dar neapărat într-un mod asertiv) ceea ce simți.

Nu vrei să-l rănești, însă cel mai corect este să știe de la bun început și într-un mod clar faptul că nu ești intersată de el.

Te poți folosi de fraze precum „în perioada aceasta nu sunt interesată de o relație” sau „sunt convinsă că ești un bărbat bun, însă nu ne potrivim”.

Un refuz politicos poate fi soluția cea mai potrivită pentru a pune capăt avansurilor nedorite.

Dacă admiratorul tău nedorit este un om echilibrat psiho-emoțional, cel mai probabil în acest moment va înțelege și va respecta refuzul.

 

Nu transmite mesaje contradictorii

Orice gest de amabilitate sau orice mică atenție din partea ta poate transmite semnale greșite și crea speranțe false.

Când persoana de care ne-am îndrăgostit ne refuză, în primă fază apare negarea drept mecanism de apărare, așa că se va “agăța” de orice pentru a crede că mai există totuși o șansă.

Chiar dacă tu încerci doar să fii politicoasă, el va interpreta că te-ai răzgândit în privința lui. Deci fii atentă la ce mesaje transmiți prin gesturi și comportament. „Nu” înseamnă “nu”.

 

Păstrează distanța

Dacă nici până acum admiratorul tău nu s-a dat bătut, ba mai mult…a devenit și mai insistent, incearcă să rupi orice contact cu el.

Încearcă să nu mergi în locurile unde te-ai putea întâlni cu el, iar dacă din întâmplare totuși vă întâlniți, încearcă să nu îi dai atenție și găsește-ți o ocupație.

Dacă te deranjează cu telefoane și mesaje, blochează numărul de telefon, fă tot ce poți să întrerupi orice formă de interacțiune cu admiratorul agasant.

 

Vorbește cu apropiații tăi

În cazul în care nedoritul admirator dezvoltă o adevărată obsesie bolnăvicioasă pentru tine, vorbește despre ce ți se întâmplă cu cei apropiați ție.

Familia, prietenii, trebuie să știe prin ce treci. Încearcă să fii mereu înconjurată de prieteni când ești în public. Astfel îi va fi mai greu să te abordeze și, în plus, în caz că situația aceasta scapă de sub control, vei avea nevoie de susținerea lor.

 

Cere ajutor

Dacă admiratorul te urmărește în repetate rânduri, apare în fața locuinței tale sau la locul de muncă, fără drept și fără acodul tău, cauzându-ți o stare de teamă, atunci este foarte posibil să vorbim despre hărțuire.

Este bine de știut faptul că în Codul Penal, hărțuirea se pedepsește cu închisoare de la 3 la 6 luni sau amendă. În cazul în care hărțuirea se produce prin orice mijloc de comunicare la distanță, pedeapsa este închisoare de la o lună la 3 luni sau amendă.

Astfel, dacă ai epuizat toate mijloacele de a-l face să te lase în pace, însă lucrurile nu s-au liniștit, ba mai mult s-au agravat, este cazul să iei măsuri serioase.

Păstrează orice probă (mesaje, lista de apeluri telefonice etc.) și mergi să depui o plângere. Asta clar ar trebui să-l liniștească!

Oricât de flatant ar putea părea la început să ai un admirator, uneori te poți trezi în situația în care tot ce îți doresti este să scapi de el. Nu te învinovăți pentru această situație și învață să spui “nu”.

 

De Nicoleta Dumitrof, psiholog

Foto: shutterstock.com

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!