Now Reading
Tipuri de gelozie distructiva

Tipuri de gelozie distructiva

Revista Psychologies

Putina gelozie intr-o relatie romantica este, fara indoiala, un lucru natural. In timp ce multe persoane sunt rareori geloase, iar intensitatea sentimentului este una moderata, altele ajung la un grad patologic. Pentru cei din urma, accesele de gelozie pot duce la terminarea relatiei. Studiile arata ca barbatii devin gelosi atunci cand isi pun problema infidelitatii fizice, in timp ce femeile se tem de infidelitatea emotionala.

 

Nesiguranta

Nesiguranta este cel mai frecvent motiv de gelozie. De multe ori auzim termenul de complex de inferioritate, care arata un dezechilibru al stimei de sine.

Prin urmare, o persoana care nu se valorizeaza suficient va deveni geloasa intrucat nu considera ca are atributele necesare pentru a pastra un partener.

Nesiguranta nu este absoluta in cazul unei persoane. In timp ce profesional poti avea o atitudine exemplara si eficienta, in relatia romantica apar semnele acesteia. O astfel de persoana nu poate fi descrisa ca fiind nesigura, dar are capacitatea de a deveni foarte geloasa in relatie.

 

Gandirea obsesiva

Exista persoane al caror creier lucreaza neincetat la dezvoltarea de scenarii, dezvoltand in permanenta noi motive pentru anxietate si griji. Daca acesta este stilul cognitiv general, tendinta de a obsesiona intervine inevitabil in toate relatiile romantice.

Pentru tipurile obsesive, cel mai greu de gestionat este necunoscutul, incertitudinea. Majoritatea tolereaza usor anumite grade de incertitudine, dar astfel de persoane au dificultati in acest sens (De ce a intarziat? Unde este? Ce face?).

Iar in astfel de situatii, mintea tinde sa umple golurile generand raspunsuri, care, de cele mai multe ori, sunt negative. Prin urmare, persoana devine anxioasa si geloasa.

 

Personalitatea paranoida

Multe dintre persoanele care devin cu usurinta geloase pot avea in ansamblu o abordare paranoida pentru multe aspecte ale vietii. Chiar daca paranoia este o boala psihiatrica severa, gandirea paranoida este o forma moderata dar, chiar si asa, destul de grava.

Prin urmare, persoanele pot avea trasaturi paranoide, fara tot spectrul necesar unui diagnostic. Mai mult, ele se vor simti victimizate si persecutate, vor simti ca ceilalti au ceva impotriva lor, ca vor sa le saboteze scopurile, cariera, relatiile.

Perceptia lor este ca sunt jigniti, respinsi sau criticati chiar si atunci cand au martori care sa le infirme acest lucru. Cu atat mai mult, astfel de persoane vor atribui mereu vina celor din jur in loc sa se autoanalizeze si sa isi accepte defectele si greselile.

Frecvent vor deveni gelosi si convinsi de infidelitatea partenerului, fara a putea fi convinsi ca nu este adevarat.

 

Realitatea

Daca intrebi o persoana geloasa daca a devenit astfel avand un motiv intemeiat, probabil iti va da cateva exemple in care gelozia este fondata. Respectiv, atunci cand partenerul chiar i-a dat motive sau a inselat cu adevarat.

Intrebarea este daca exista un pattern al persoanei geloase si daca astfel de accese apar si in relatii unde nu exista motive.

Daca te afli intr-o relatie cu o persoana care te face sa te simti gelos/geloasa, intreaba-te daca ai mai simtit asta si in alte relatii, iar sfatul nostru este sa ceri ajutorul unui specialist.

Daca antecedentele tale nu arata un pattern, poate chiar esti langa o persoana in care simti ca nu poti avea incredere. In astfel de situatii esti ingrijorat/a pe buna dreptate.

Daca in schimb esti intr-o relatie cu o persoana geloasa este bine sa incerci sa iti dai seama ce sta la baza acestui comportament: este vorba despre nesiguranta, gandire obsesiva sau personalitate paranoida?

Pentru ca de schimbat, nu se va schimba curand. De regula schimbarea apare atunci cand persoana in cauza isi accepta problema si cauta ajutor specializat.

 

Foto: Couple with cellphone

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top