Now Reading
Ce este gândirea critică și cum se poate antrena?

Ce este gândirea critică și cum se poate antrena?

ce-este-gândirea-critică-și-cum-se-poate-antrena

Lipsa certitudinilor generează neliniște, confuzie și panică. Situațiile cu care ne-am confruntat în ultimii doi ani sunt exemplul cel mai la îndemână pentru cât de tulburătoare sunt pentru noi necunoscutul și lipsa predictibilității și pentru a ilustra efectele (de altfel, nefaste) ale gândirii necritice: golirea rafturilor din magazinele alimentare, burdușirea sertarelor cu nenumărate cutii de Paracetamol (care cel mai probabil că nu vor ajunge vreodată să fie consumate înainte de termenul de expirare), inepuizabilele teorii conspiraționiste cu privire la pandemie, febra consumului preventiv de iod, goana după benzină, cozile uriașe de la centrele de eliberare a pașapoartelor, iar lista poate continua.

Cunoscând deopotrivă faptul că televiziunile nu caută să ne trezească spiritul critic și că rețelele de socializare fac posibilă proliferarea nenumărator opinii asumante necritic, ne întrebăm în continuare: cum ne putem elibera din captivitatea incertitudinii spre a ne forma o părere proprie cu privire la starea lucrurilor? În ce fel putem încerca să aflăm ce se întâmplă de fapt în jurul nostru și să ne ferim de dezinformare și manipulare? Răspunsul la aceste întrebări și modul prin care pot fi evitate situații precum cele menționate mai sus ar fi formarea gândirii critice.

A gândi critic nu înseamnă ceea ce simțul comun numește a fi cârcotaș, ci se referă la capacitatea de a gândi clar și rațional și de a nu lua decizii pripite. Dată fiind inflația de informații cu care ne confruntăm zi de zi, este cu atât mai important să ne dezvoltăm această capacitate pentru a analiza informațiile primite și a ne putea da seama dacă cei care ni le transmit au intenții ascunse sau sunt părtinitori. Pe lângă faptul că ne permite să ne ferim de manipulare, gândirea critică ne ajută să evităm să ne mai creăm noi înșine false probleme și să ne orientăm către lucrurile cu adevărat importante. Dezvoltarea gândirii critice face posibilă conștientizarea și asumarea limitelor propriei cunoașteri, ne ajută să luăm deciziile potrivite pentru noi, să nu ne grăbim în formularea concluziilor și să nu ne însușim opiniile altora fără ca înainte să le trecem prin filtrul propriei gândiri.

După cum bine se poate observa, gândirea critică este o unealtă care ne permite să analizăm modul în care gândim și, odată cu aceasta, să ne înțelegem mai bine pe noi înșine și lumea în care trăim. Cu toate că avem tendința să luăm faptul de a gândi de la sine înțeles (până la urmă gândim de când ne știm, nu-i așa?), inscusința și performanța se dobândesc prin antrenament.

Prin urmare, cum ne putem antrena gândirea critică? Pentru început e necesar să avem dorința de a descoperi lucruri noi și a ne dezbăra (dacă e cazul) de obiceiul de a lua de-a gata gândurile gândite de alții. Alături de curiozitate, e important să fim dispuși să analizăm greșelile pe care le-am făcut și să nu ne temem să fim criticați. Pentru a ne dezvolta abilitățile critice putem, spre exemplu, să încercăm următorul exercițiu: să ne gândim la o convingere de-a noastră cu privire la un lucru (ex. nu cred că este sănătos să consumăm suplimente alimentare) și să încercăm să susținem un punct de vedere contrar acesteia. Flexibilitatea în gândire și faptul de a fi dispuși să privim lucrurile și din alt unghi de vedere decât cel propriu sunt elemente indispensabile gândirii critice. De asemenea, ne putem antrena gândirea critică încercând să depistăm cât mai multe dintre prejudecățile după care ne orientăm în anumite situații și să le probăm valabilitatea. Contrar opiniei comune, nu toate prejudecățile sunt rele, însă ele trebuie trecute din stadiul de pre-judecăți în cel de judecăți, adică să fie confirmate sau infirmate de experiența proprie.

Gândirea critică are rol în costruirea și evaluarea argumentelor, iar antrenarea ei implică formarea priceperii de a formula idei și de a le evalua, capacitatea de a oferi justificări și de a le comunica și ameliorarea tendințelor greșite de gândire. Odată dezvoltate, aceste competențe vor impregna deopotrivă sfera noastră de aplicabilitate profesională și relațiile interpersonale.

Andreea Neagu este doctor în filosofie și lector la Fundația Calea Victoriei, unde susține Atelierul online de tehnici şi strategii de argumentare.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top