CITESTI ACUM
4 strategii sa renunti la gandirea negativa

4 strategii sa renunti la gandirea negativa

Prin gandirea negativa ne sabotam reusitele si ne transformam viata intr-un cosmar. Iata patru tenhici simple prin care poti renunta la negativism.

 

Stai departe de oamenii toxici

Uneori, in vietile noastre, exista oameni care par sa emane negativitate. Oameni care critica, judeca, umilesc si au o perspectiva pesimista asupra lumii.

Petrecand timp in compania acestor oameni, ajungem treptat sa dezvoltam o mentalitate bazata pe negativism, ceea ce adesea conduce la o stare generala de insatisfactie si neliniste.

Daca vrei sa renunti la negativism, asigura-te ca esti mereu inconjurat de oameni optimisti care te ajuta sa percepi viata intr-un mod echilibrat.

 

Evita barfa

Cu toii stim ca barfa este un comportament indezirabil care nu poate genera decat consecinte negative.

Si totusi, parca nu ne putem abtine din a discuta detalii picante despre o alta persoana. Din fericire, exista numeroase subiecte interesante pe care le putem aborda intr-o conversatie. Subiecte constructive care ne pot ajuta sa ne dezvoltam personal, profesional si spiritual.

Tot ce trebuie sa faci este sa constientizezi consecintele negative ale barfei, inainte de a te implica intr-o astfel de „dezbatere” legata de vietile altor oameni. Pe care, de altfel, nu le traiesti si deci, nu le poti cunoaste cu adevarat.

 

Noteaza-ti gandurile negative

La fel ca orice atitudine disfunctionala si contraproductiva, negativismul porneste in principal din gandurile si perceptia pe care ne-o formam in legatura cu oamenii si lumea in general. Un mod eficient prin care putem elimina negativismul din viata noastra este prin intermediul monitorizarii gandurilor.

Cu alte cuvinte, poti folosi un jurnal in care sa iti notezi orice gand cu conotatie negativa sau pesimista.

In felul acesta, obtii un control mai bun asupra propriului tau sistem de credinte si in acelasi timp, ai ocazia sa analizezi in mod eficient sursa negativismului tau.

Evident, la fel  de important este sa inveti sa generezi ganduri pozitive si sa te concentrezi asupra acelora. Vorba aceea, fake it until you make it!

 

Fii proactiv

Desi suna ciudat, unul dintre motivele pentru care oamenii adopta treptat o perspectiva negativa si pesimista asupra vietii este lipsa unei ocupatii.

Atunci cand alegem sa ne comportam in mod pasiv si nu ne implicam in diverse proiecte sau activitati, negativismul, plictiseala si pesimismul tind sa se infiltreze treptat in vietile noastre.

Astfel, daca dorim sa renuntam la gandirea negativa, este indicat sa adoptam o atitudine proactiva care ne va aduce rezultate concrete.

Nu lasa lucrurile sa decurga de la sine! Implica-te activ in remodelarea propriului tau destin.

 

De Alexandru Draghici, psiholog clinician, psihoterapeut

Tel: 0784 084 141

 

Citeste si:

Cum sa scoti ce e mai bun dintr-o situatie negativa

Cum sa iti pastrezi o perspectiva pozitiva

Foto: shutterstock.com

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!