Now Reading
Creativitate, implinire si fericire

Creativitate, implinire si fericire

Revista Psychologies

Creativitate, implinire si fericireSi-a descris viata ca pe un studiu „asupra a ceea ce ii face pe oameni fericiti“. Mihaly Csikszentmihalyi este un cercetator celebru in Statele Unite pentru a fi pus la punct principiile psihologiei pozitive. De mai bine de 30 de ani, acest psiholog de origine maghiara a intrebat mii de persoane din zeci de tari asupra nivelului lor de satisfactie personala.

Rezultat: nu pe o plaja la soare sau in fata unei prajituri suntem cei mai fericiti, ci atunci cand suntem ocupati cu o sarcina care solicita la maximum fortele si talentele noastre. O stare creativa pe care Csikszentmihalyi o numeste „flux“ si in care noi dam din noi tot ce poate fi mai bun. Aceasta experienta optima se manifesta atunci cand lansam provocari si transformam rutina in ceva deosebit. Uitam de timpul care trece si de grijile care ne asalteaza.

In cartea sa Creativitate descrie urmatorul experiment: intre 1990 si 1995, a filmat la Chicago intalnirile cu 91 de personalitati exceptionale care au stiut sa transforme in atu forta personala. Apoi a extras o „ reteta“ care permite tuturor sa traiasca mai altfel, intr-o maniera mai creativa. Nu neaparat sa realizeze o capodopera, ci implicandu-se in micile acte ale vietii de zi cu zi.

Deschide-te micilor evenimente
Cel mai adesea, suntem prinsi in vartejul sarcinilor cotidiene. Atunci cand nevoile vietii de zi cu zi devin obsesive, nu ne mai lasa destula energie psihica pentru a crea, a invata sI a inova. Ce e de facut mai intai sa decidem in favoarea cultivarii curiozitatii, sa alegem sa ne intereseze lucrurile pentru ele insele?

Poate fi vorba de a asculta pur si simplu ceea ce ne spune partenerul sau colegul. Sa gustam din plin senzatia unei brize intr-o zi calduroasa, sa admiram reflectarea norilor in fatada de sticla a unei cladiri sau sa observam un copil care se joaca.

Sa te lasi surprins
In chip curios, dam o groaza de bani ca sa aratam bine, desi ar fi mai bine sa cheltuim pentru a ne imbunatati interiorul. Dar pastram o atitudine foarte fatalista in legatura cu caracterul nostru.

Insa daca trecem prin viata cu obiceiuri rigide sau inadaptate activitatii pe care o desfasuram, energia noastra creativa ramane blocata. Dar nu exista numai un singur fel de a fi in lume. Indivizii creativi sunt, cel mai adesea, personalitati complexe, care stiu sa conjuge tendintele contradictorii sau opuse.

O persoana poate fi competitiva, de exemplu, si atunci poate incerca sa fie mai cooperanta, sa lucreze in echipa. Daca suntem intuitivi, putem sa ne stabilim obiective si sa rationalizam. De ce sa nu cerem celorlalti sa ne faca o caracterizare? Daca identificam trasatura dominanta, putem incerca o conduita opusa. Nu va fi usor, dar ne va ajuta sa crestem.

Sa facem pauze
Odata ce energia creativa este revelata, este necesar sa o protejam. J.K. Rowling, creatoarea lui Harry Potter, traia intr-un apartament care semana cu o cripta, la inceputul carierei sale exceptionale. Dar fiecare minut investit in ocupatia favorita este castigat pentru creativitatea noastra.

Multi dintre noi, obisnuiti sa traiasca sub impulsul momenului, sunt angoasati la ideea de a ramane fara sa faca nimic. Insa agitatia constanta nu favorizeaza starea de creativitate. Este esential sa te deschizi reflectiei. Sa prevezi momentele cand iti poti face bilantul vietii. Idealul este sa combini aceste perioade de pauza cu activitatea fizica, mersul pe jos, inotul, radinaritul… Ca vrem sau nu, noi idei ne vor trezi din inertie. Si cu cat incercam mai putin sa le controlam, cu atat ele sunt mai creative.

Sa-ti exprimi emotiile
Procesul creativ incepe cu senzatia ca ceva nu merge. Mihaly Csikszentmihalyi ne invita sa identificam problemele si sa exprimam ceea ce ne misca. Este vorba despre trecerea barierei prejudecatilor noastre pentru a gasi contactul cu emotiile, chiar daca negative.
Daca pierdem un parinte, tristetea are un rol in vindecare? Un sentiment de libertate?

Cel mai bun mijloc de a intra in contact cu complexitatea emotiilor noastre este prin a le exprima la inceput cu ajutorul intelectului, prin pictura, sculptura, muzica. Apoi abia le putem verbaliza.

Alta sugestie: inverseaza formularea unei probleme; un manager care a facut istorie, avea un obicei potrivit caruia la fiecare dintre afirmatiile sale spunea: „Si daca este adevarat si contrariul?“.

Este bine de stiut cum sa schimbam viziunea asupra lucrurilor in functie de informatiile care ne parvin. Sa rezolvi problemele intr-o maniera noua, cere sa fii mereu creativ. Un singur cuvant de ordine: sa-ti faca placere. Conform psihologului Mihaly Csikszentmihalyi, este conditia sine qua non sa contribuim – la scara noastra, mica – la evolutia umanitatii.

text de Valerie Colin Simard / Editare Iuliana Alexa / foto: Guliver/Getty Image

________________________________________________________________________

Intra pe www.sutalasutaarabica.ro si citeste despre ce fac femeile pentru a se simti 100% implinite. Povesteste-ne experientele tale, ce faci zi de zi pentru a te simti implinita, si poti castiga premii exclusive!

Tchibo

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top