Now Reading
De ce ne place sa citim horoscopul

De ce ne place sa citim horoscopul

Dimineata la cafea… cotidianul preferat: rubrica meteo, niste stiri interesante, dar intai horoscopul!

Matinale la tv, emisiuni radio, peste tot horoscopul este prezent. Nu mai spunem de formatele de o ora si ceva dedicate special previziunilor saptamanale, de mamele si bunicele ingrijorate ca „leul“ din familie va avea o saptamana grea la serviciu.

De telefoanele de avertizare din categoria „vezi ca ziua de azi e predispusa accidentelor, ai grija cum conduci“ sau de speranta ca horoscopul il prezice pe Fat-Frumos-ul ce te va scoate din suferinta pricinuita de fostul ticalos.

Nu conteaza daca interesul pentru horoscop se „transmite“ genetic, dar numai pe linie feminina sau mayasii si aztecii stiau ei ceva.

Fie ca ne dorim sau nu, suntem de acord cu el sau nu, fenomenul horoscopului este, in sine, o industrie ce poate masca rani cu adevarat dureroase.

Un pansament pentru suflet

A citi horoscopul face parte dintre tabieturile obisnuite ale fiecaruia. Altii, de exemplu, joaca la loto, de preferinta in data de vineri 13.

Nimeni nu are dreptul sa arunce cu piatra! Cand eram mici, cu totii am crezut in Mos Craciun!

Ca adulti, speram ca astrele ne vor aduce ceea ce dorim cel mai mult: dragoste, bani, sanatate, o viata sociala infloritoare…

Chiar daca horoscopul nu ne anunta vacante vesnice in locuri exotice, el are mereu vesti bune.

Extrem de rar anunta vreo afectiune sau ca vom fi parasiti de partenerul de viata.

De regula, evenimentele prea sumbre (doliul, divorturile, bolile) sunt izgonite dintre preziceri.

Margaret Hamilton, psiholog la Universitatea din Wisconsin, Statele Unite, a demonstrat ca aceasta rubrica din ziare ajunge la un procent de 70% informatii pozitive – in timp ce un articol obisnuit nu numara mai mult de 50%.

In final, nu suntem in totalitate creduli, pentru ca in toata aceasta afacere exista o dimensiune ludica. De altfel, avem grija mereu sa ne raportam la predictia care ne convine cel mai mult.

„Eu cred ca horoscopul din revista mea preferata este cel mai bun. Parca a fost scris special pentru mine. Asa ca am renuntat sa mai ascult horoscopul la tv ori sa il citesc in alta revista sau pe internet“, spune M., 40 de ani, functionara la banca.

Universul horoscopului este aproape de cel al visului, ne trimite spre necunoscutul propriu in acele momente privilegiate ale copilariei in care, pentru a ne adormi, parintii nostri ne povesteau minunate povesti cu printi si printese, castele si vrajitori fermecati.

De altfel, chiar astrologii profesionisti – exista unii foarte seriosi – se feresc de pronosticurile cotidiene: miscarea planetelor ar fi prea lenta pentru ca sa fie posibile previziuni zilnice…
 

O cautare a sensului

Ne citim horoscopul pentru ca suntem in-dragostiti, plini de speranta. Sau, din contra, ingropati in griji, suntem in cautarea unui nou loc de munca.

In acele momente dificile, gratie horoscopului, ne proiectam provizoriu intr-un viitor mai stralucitor: „Imi merge prost, dar o sa imi mearga mai bine din moment ce Pluto va parasi semnul meu“.

Dificultatile actuale capata astfel un alt sens: „Imi merge rau pentru ca sunt in zodia Pestilor si Pestii sunt destinati sa sufere, mai ales cei din a treia decada. Si, intrucat Saturn sau Marte ne blocheaza, ne simtim mai putin responsabili pentru incapacitatea noastra de a ne pastra locul de munca sau partenerul de viata“.

Avem impresia ca ne citim horoscopul cu obiectivitate, dar in realitate il interpretam, referindu-ne la situatii pe care le traim deja, pe care ne dorim sau ne temem sa le traim.

De altfel, daca ceea ce citim nu are niciun ecou, este posibil sa ne indreptam atentia asupra unui alt horoscop, mai favorabil, mai graitor.

Iar din momentul in care avem senzatia ca ceea ce este scris e plauzibil, imediat intram in joc. „Era acum cinci sau sase ani“, isi aminteste S., 37 de ani, invatatoare.

„Citisem ca intre aprilie si iunie, trebuia sa ma astept la o intalnire decisiva. Astfel, de la prima cina cu un anume G., am investit totul in acea relatie. Ma vedeam deja maritata. De fapt, eram atat de coplesitoare, incat bietul de el pana la urma a dat bir cu fugitii.“
 

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!