Now Reading
Mesagerii noptii

Mesagerii noptii

Revista Psychologies

FACTORI AI CREATIEI

In acest sens, este imposibil sa afirmam ca un vis e pozitiv sau negativ (chiar si cosmarurile noastre au rolul de a descarca anxietati care, refulate, ne impiedica sa avansam).

Imaginile si scenariile onirice au mereu mai multe sensuri, si munca de asociere si interpretare ne ajuta sa le pricepem si sa evoluam.
Mare parte din terapeutii si consilierii in dezvoltare personala ne incita sa profitam de visele noastre si sa le notam in carnete de vise, in jurnalele noastre intime…

Daca o imagine nu are sens decat in raport cu altele, un vis nu se reveleaza decat in continuitate cu alte vise ale unui visator anume, asa cum spunea Jung.

Pentru Guy Corneau, „visele de dimineata, cele din faza de somn paradoxal, ne ajuta cel mai mult. Sunt, de altfel, si cele de care ne amintim cel mai usor. Ele sunt cele mai pline de simboluri si cele mai apropiate de preocuparile noastre cotidiene constiente, pentru ca ele ne pregatesc pentru ziua care urmeaza sa inceapa. Inconstientul propune, asadar, unghiul sau creator si largeste perspectiva asupra problemelor constiente“.

Unii au si experienta unui vis care ii pune pe calea cea buna, care e numai a lor. Le dau idei…

Sa povestesti cuiva ce vise ai avut, iata un prim pas! Sa le asculti pe ale altora poate fi, de asemenea, o exprienta bogata, chiar daca povestirea in detaliu a celuilalt ne poate plictisi. Pentru ca nu sunt viziunile noastre, imaginile noastre, suntem mai putin motivati sa avem contact cu ele…

Dar beneficiul este legatura profunda cu eul nostru. „Sa fim atenti la imaginile noastre onirice mai speciale“, spune terapeuta americana Patricia Garfield. „Sa le urmam, sa le scriem in jurnalul nostru de vise, sa le concretizam in stare de veghe, sa le interogam mereu in viata noastra constienta, sa le integram in personalitatea noastra.“ Si poate ca zilele noastre vor fi mai frumoase, gratie noptilor.


Breviarul bunului visator

Pentru a construi o relatie mai buna cu visele noastre, trebuie mai intai sa ne amintim de ele. Iata cateva idei pentru a reusi acest lucru.

  • La culcare, repeta-ti: „Vreau sa-mi amintesc maine visul pe care l-am avut“.
  • Nu intrerupe voluntar somnul. Dar retine cateva vorbe daca ti se intampla sa te trezesti brusc dimineata. In acest scop, fa-ti un carnet de vise ori pune un reportofon la capul patului.
  • Mai tarziu, reia aceste fragmente si pune-le cap la cap, in povestirea completa a visului. Rezerva-ti un sfert de ora numai pentru asta. Nu te gandi la stil. Incearca sa descrii in detaliu evenimentele si emotiile asociate lor. Scrie data la care ai avut visul.
  • Intreaba-te asupra semnificatiei viselor tale. Noteaza-le in jurnal – ar trebui sa apara situatii repetitive, motive.
  • Fa acest exercitiu cat de des poti. Odata cu experienta, vor aparea si cheile de interpretare a propriilor vise si-ti vei putea intelege mai bine visele.
  • Evita antidepresivele si somniferele. Este, de asemenea, recomandat sa nu consumi cafea sau alcool cu o ora ininte de a merge la culcare.

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top