Now Reading
Rolul vindecator al rasului

Rolul vindecator al rasului

Revista Psychologies

Rasul si starea de multumire ne pot ameliora considerabil sanatatea! Prin ras se declanseaza  reactii uluitoare in organism si au loc modificari fiziologice pozitive.

In nemumarate spitale din S.U.A folosesc acest program terapeutic,  prin rularea de comedii si integrarea pacientilor in programe de  terapie prin ras.

Rasul imbunatateste starea generala, ofera o atitudine mai destinsa, mareste capacitatea de a face fata stresului, diminueaza anxietatea, nervozitatea si ideile depresive, devenind util in tratamentul hipertensiunii arteriale, insomniilor, cefaleelor, epuizarii si lipsei de vitalitate. Rasul este un adevarat stimulator natural.

 

Rasul provoaca eliberarea de endorfine

Endorfinele sunt hormonii secretati de hipotalamus care poseda o structura chimica analoaga cu cea a morfinei, si au efectul de a creste buna dispozitie si de a induce starea de placere, alinand durerea si imbunatatind considerabil starea sufleteasca. Rasul mareste intr-o maniera fenomenala productia lor.

 

Rasul stimuleaza durabil sistemul nervos parasimpatic

Sistemul nervos parasimpatic incetineste ritmul cardiac, diminueaza tensiunea arteriala, regleaza digestia, amelioreaza functiile respiratorii. Stimuland functionarea parasimpaticului, rasul provoaca o reducere notabila a efectelor stresului.

 

Rasul este un stimulator psihic

Rasul ridica bariera optimismului impotriva micilor depresii ale vietii cotidiene. El actioneaza impotriva toxinelor psihice si stimuleaza functiile intelectuale.

 

Rasul actioneaza asupra sistemului muscular

Numerosi muschi sunt pusi in miscare in timpul rasului, iar unele persoane sunt literalmente zguduite de o izbucnire in hohote de ras. Ori, chiar daca avem uneori tendinta de a uita acest fapt, exercitiul muscular activeaza toate functiile noastre vitale, o clasa de boli fiind tocmai rezultatul direct al inactivitatii fizice.

Un minim de exercitiu fizic este indispensabil: plimbarea de exemplu este o modalitate simpla de a dinamiza corpul si de a-l intretine.

Rasul este el insusi un exercitiu muscular, totodata usor si cu efecte profunde, ale carui rezultate sunt comparabile cu ale oricarui exercitiu traditional bine efectuat. In plus, este mai usor de practicat si mai placut pentru toti aceia carora sportul le repugna.

 

Rasul este un excelent exercitiu respirator

Respiratia este unul din pilonii sanatatii si putem ameliora sau chiar vindeca numeroase afectiuni pur si simplu reinvatand sa respiram. Prin dinamizarea muschilor abdominali si toracici, rasul provoaca un salutar masaj al viscerelor si o purificare a organismului, gratie unui aport crescut de oxigen.

 

De asemenea, umorul controleaza durerea prin: distragerea atentiei, reducerea tensiunii, observarea situatiei dintr-un alt unghi, cresterea numarului de endorfine.

De aceea, mentinerea unei atitudini pozitive in fata provocarilor vietii, combinarea momentelor de lucru cu cele de repaos, vizionarea unei comedii, rememorarea unor momente placute alaturi de cei dragi, manifestarea compasiunii fata de semenii nostri si fata de mediul inconjurator ne pot ameliora starea psihica si fizica.

 

Autor: psiholog clinician Simona Druncea

[email protected]

 

Foto: Group of people laughing and hugging

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top