Now Reading
Mindfulness: Ghid introductiv

Mindfulness: Ghid introductiv

Mihai Popa Radu
mindfulness-ghid-introductiv

În ultimii câţiva ani, cuvântul „mindfulness” a explodat în spaţiul public, până în 2013-2014 fiind cunoscut şi folosit în România doar în cercuri restrânse, de către cei familiarizaţi cu meditaţia.

Interesul accelerat pentru mindfulness a generat o inflaţie de informaţii, împreună cu o sumedenie de cursuri şi servicii, devenind important să ştim cum să alegem „grâul de neghină”. Reiau, pentru această ediţie, o serie de teme şi întrebări care apar frecvent în conversaţiile cu participanţii în programele mele de la Mindfulness Institute.

„Ce este mindfulness?”

Socrate ne sugera relevanţa clarificării sensului tuturor cuvintelor pe care le folosim. „,Mindfulness” are două sensuri principale:

  • stare mentală, caracterizată prin capacitatea de a observa intenţional ceea ce gândesc în timp ce gândesc, ceea ce simt (emoţii, senzaţii corporale) în timp ce simt, dintr-un spaţiu de non-judecare şi fără a mă lăsa distras(ă) de aceste gânduri, senzaţii, emoţii;
  • un set de practici meditative al căror scop este cultivarea stării mentale descrise mai sus. Succint, a fi mindfuln înseamnă să cultivăm capacitatea de a ne conecta la şi a trăi deplin momentul prezent, atenţi conştient la ce gândim şi simţim, fără a ne lăsa distraşi de gânduri despre trecut sau viitor.

citește continuarea în ediția specială Psychologies: Împreună

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top