Now Reading
Provocările adolescenţilor de azi

Provocările adolescenţilor de azi

yolanda-crețescu
provocările-adolescenţilor-de-azi

„Pentru aproape fiecare copil adolescența înseamnă, peste toate, un singur lucru: el trebuie să demonstreze că nu mai este copil.” Alfred Adler

Odată cu pubertatea, adolescentul se confruntă cu schimbări fizice și psihice considerabile. Unii adolescenți au o maturizare fizică timpurie, alții întârziată. În oricare dintre situații însă, adolescentul are nevoie să dovedească celorlalți despre sine.

Pubertatea înseamnă și reacții emoționale puternice, fiind o etapă în care se dezvoltă „creierul emoțional”. Este o perioadă de boom cognitiv, când apar deopotrivă provocări unice pentru adolescent și pentru cei din jurul lui. Creierul unui adolescent ajunge acum la un maxim de funcționalitate cognitivă, dar are cunoștințe limitate pe baza cărora să tragă concluzii despre sine și despre lume. Adolescentul este constrâns să facă față schimbării, percepției adulților, dinamicii relațiilor, influenței mass-media și altor factori sociali și culturali, dar și provocărilor din familie și de la școală.

Adolescența aduce astfel probleme reale de viață cu implicații majore asupra viitorului lor:

Schimbările hormonale și modificările fizionomice

„Schimbările fiziologice și hormonale stârnesc o adevărată furtună interioară și adolescentul aproape că nu se mai recunoaște din punct de vedere fizic. De la o zi la alta se privește în oglindă și se întreabă: Cine este ființa cu brațele și cu picioarele acestea deșirate?, Cine este pufoșenia care mă privește?, De unde a apărut acneea care mi-a invadat fața?. Toate aceste nemulțumiri de sine îl fac să-și dorească să se ascundă, să nu mai fie văzut de nimeni și nici chiar de sine, iar uneori își construiește ziduri imaginare sau concrete din grăsime. Grăsimea îi poate fi aliat atunci când simte nevoia să se ascundă, dar și când are nevoie să iasă în evidență, să fie văzut și nu-i iese altfel decât, involuntar desigur, mărindu-și volumul.”, explică Ilzy Zanca, psiholog depreHUB.

Citește articolul integral în ediția de aprilie a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top