Now Reading
Scrisori ale lui Napoleon III și Victor Hugo într-o expoziție din sezonul Franța-România

Scrisori ale lui Napoleon III și Victor Hugo într-o expoziție din sezonul Franța-România

institutul cultural roman, expozitie

Deschiderea Sezonului România-Franța a fost marcată de expoziția „România/Franţa – Itinerarii culturale”, vineri, 20 aprilie, în Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române. Expoziţia de la Biblioteca Academiei cuprinde piese spectaculoase – manuscrise, documente de arhivă, pagini de corespondenţă, carte rară, desene şi gravuri, care atestă dinamica şi evoluţia legăturilor istorice şi culturale româno-franceze.

Expoziția a fost vernisată în prezenţa ambasadorului Franţei în România, Excelenţa Sa Michèle Ramis, a preşedintelui Institutului Francez, Pierre Buhler, alături de academicianul Răzvan Theodorescu, a directorului Muzeului Naţional al Literaturii Române, Ioan Cristescu, și a Lilianei Țuroiu, președinte ICR. Expoziţia poate fi vizitată până pe 17 mai la Biblioteca Academiei Române.

Iată alte câteva declarații ale participanților la vernisaj:

E.S. Doamna Ambasador Michèle Ramis : „Sezonul este un catalizator. Sunt emoţionată să văd comori precum scrisori ale lui Napoleon III, ale lui Victor Hugo. Este o frumoasă demonstraţie de prietenie româno-franceză şi vă invit să profitaţi de ea”.

Pierre Buhler, preşedintele Institutului Francez de la Paris, a spus că „este o expoziţie care, prin colecţiile Bibliotecii Academiei Române şi ale Muzeului Naţional al Literaturii, subliniază toată bogăţia şi vitalitatea istorică a legăturilor dintre ţările noastre. Sezonul Franţa-România tocmai s-a încheiat la Paris şi a reprezentat ocazia pentru cetăţenii noştri de a ne redescoperi rădăcini comune, o apropiere lingvistică, relaţii care separă generaţii de artişti. Este suficient să-l cităm doar pe Constantin Brâncuşi, de altfel cu această ocazie francezii au aflat că numele său se pronunţă Brâncuşi, şi nu Brancusi, dar şi pe Eugen Ionesco, Tristan Tzara, Emil Cioran”, a spus Buhler.

Liliana Țuroiu, președintele ICR: „Cu ocazia demersurilor de diplomaţie culturală care ţin de specificul Institutului Cultural Român, mi-a revenit nu o dată în minte o frază a gânditorului francez Leon Bloy, citată de Constantin Noica în Jurnalul său filozofic: «Nu se ştie cine dă şi cine primeşte». Noi ştim foarte bine ce ne-a dat Franţa, istoric şi cultural, iar expoziţia inaugurată azi la Academia Română este cât se poate de lămuritoare în acest sens” (…) Cred însă că ideea exprimată de Leon Bloy este relevantă pentru o dinamică a vieţii culturale pe care «itinerariile» reflectate aici o ilustrează subtil, dar convingător. Este o expoziţie care vorbeşte deopotrivă despre istorie şi despre cultură. Am ajuns la mijlocul Sezonului Franţa – România. Fără să ne fi pierdut, asemenea eroului lui Dante, aflat, la mijlocul altui traseu, «într-o pădure întunecată», putem spune că, pe parcursul acestui Sezon, n-am mers doar pe drumuri bătute (…) A fost vorba, despre un interludiu natural în cadrul unui program în care, fără a ocoli reperele istorice, rolul principal i-a revenit, pe deplin meritat, creaţiei contemporane. Iar dacă noi, ICR, ca parteneri ai Sezonului, culegem acum roadele unor eforturi depuse de-a lungul unor luni bune, dacă nu chiar ani, aceasta înseamnă că, în anii care vor veni, vor creşte, negreşit, noi proiecte şi cooperări creatoare”, a afirmat Liliana Ţuroiu.

Peste 60 de proiecte desfăşurate la Paris

În intervenţia sa, preşedintele Liliana Ţuroiu a felicitat echipele ICR din România şi Franţa, precum şi pe partenerii instituţiei, pentru reuşita colaborare în cadrul Sezonului: „Un mare mulţumesc echipei de la Paris, care – timp de patru luni şi jumătate – a fost prezentă cu proiecte în toată Franţa, precum şi colegilor mei de la Bucureşti şi partenerilor noştri. Sunt mândră de munca lor şi vreau să audă acest lucru”.

Institutul Cultural Român a contribuit la Sezonul România-Franţa cu peste 60 de proiecte, într-un demers unic de diplomaţie culturală, în perioada 27 noiembrie 2018 – 16 aprilie 2019. Teatru, dans, muzică, cinema, literatură, arte vizuale, expoziţii, dezbateri au fost domeniile prin care ICR Paris a generat, în cadrul Sezonului, un dialog autentic între comunităţi şi creatori.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top