Now Reading
10 calitati pe care sa le cauti la un iubit

10 calitati pe care sa le cauti la un iubit

Revista Psychologies

Multe dintre esecurile relationale de care avem parte se datoreaza alegerii superficiale sau idealizate a persoanei cu care sa incepem o relatie. Iata cateva trasaturi pe care le poti cauta/evita la un potential partener.

 

Increderea in sine

Este o trasatura care arata stabilitate, imagine de sine sanatoasa, optimism chiar. O persoana sigura pe sine este de regula o persoana care stie ce isi doreste si este capabila sa exprime aceste lucruri deschis.

La polul opus, nesigurantele isi vor pune amprenta si asupra relatiei dintre voi deghizand inceputul relatiei in de multe ori flatantul „am nevoie de tine”.

Cautati persoane care sa isi doreasca sa le fiti alaturi, nu care au nevoie de acest lucru.

 

Integritatea

Un partener integru este un partener care pastreaza acordul si sinceritatea intre ceea ce gandeste, ce spune si ce face.

Intrucat nu prea avem cum sa ne dam seama ce gandeste o persoana, ramane sa fim atenti la celelalte doua aspecte.

Capcana este sa nu ne lasam dusi de val de ceea ce ne spune o persoana, oricat ne-ar sensibiliza acest lucru, ci sa urmarim daca si face ceea ce spune.

Evident, in extrema pica acele vorbe dulci nesustinute cu fapte. Prea multe promisiuni desarte? E timpul sa nu mai asculti…

 

Echilibrul emotional

Un partener echilibrat emotional este capabil sa iti ofere sprijin in momentele dificile ale vietii, pe cand slabiciunile si problemele nerezolvate pot dezechilibra un cuplu de la primele probleme aparute.

Instabilitatea emotionala este destul de rapid identificata de la primele intalniri, eventual daca exista obiceiul (de evitat) de a expune experientele romantice anterioare.

Daca tot sunt dezvaluite, asculta-le obiectiv si apreciaza corect atitudinea emotionala a potentialului partener fata de trecutul sau.

 

Sinceritatea si increderea

Evident, increderea se construieste in timp, dar cum evitam (sper) sa fim paranoici si sa nu avem incredere in nimeni, exista un fond pe care il acordam gratuit, chiar si persoanelor pe care nu le cunoastem.

Daca inca de la primele intalniri observi neconcordante, tendinta de a „altera realitatea” sau simti ca ti se ascunde ceva, va fi dificil sa construiesti o relatie.

Nu ai cum sa te simti sigur pe relatia ta atunci cand pui la indoiala spusele partenerului.

 

Disponibilitatea

Cauta un partener capabil sa iti dea un loc important in viata lui, pentru care dorintele si nevoile tale sunt importante.

Un partener care se scuza mereu, datorita altor treburi mai presante sau urgente, nu va avea prea des disponibilitate pentru tine.

Iar atunci cand incepi o relatie, nu uita de nevoile si asteptarile tale reale. Compromisurile au limitele lor.

 

Autenticitatea

O persoana cu propriul sistem de valori pe care il respecta, este un om care actioneaza precum simte si nu in opozitie.

Astfel, ai ocazia sa vezi daca este fidel propriilor trairi si ai siguranta ca il poti descoperi pe el asa cum este in realitate.

Mastile de regula cad usor, iar descoperirea capcaunului deghizat in Fat-Frumos, este bine sa puna capat viselor romantice.

 

Atractivitatea

Da, este important sa existe atractie fizica intre doi parteneri, intrucat sexul este o componenta importanta a cuplului, iar lipsa compatibilitatii nu poate fi inlocuita de nicio comunicare, oricat de minunata ar fi ea.

Daca suntem sinceri, aceasta este printre primele trasaturi prin care remarcam un potential partener. Deci e bine sa lasam deoparte mustrarile ca suntem superficiali si sa dam cezarului ce e al lui.

 

Deschiderea si bunavointa

Tine ochii deschisi cand iti doresti sa te apropii de o persoana si urmareste cat este dispusa sa cedeze pentru a-ti face loc si tie.

Nu se poate sa va suprapuneti asteptarile si dorintele, opiniile si atitudinile, identic, la nesfarsit.

Negocierea in zonele gri este esentiala pentru functionarea unui cuplu. Evita persoanele care se enerveaza cand sunt contrazise si urmareste deschiderea lor spre a accepta si alte opinii.

 

Altruismul

Unele dintre cele mai nefericite relatii sunt cele cu oameni egoisti. Bineinteles, si egoismul personal este sanatos intr-o anumita doza, dar aceasta trebuie ajustata, mai ales cand faci parte dintr-un cuplu.

Observa obiectul dorintelor tale romantice cum se poarta cu prietenii, cu familia, chiar cu necunoscutii.

Cu tine, foarte probabil, in special la inceputul relatiei, poate avea o atitudine curtenitoare, dar cu cei din jur, va fi lipsit de acest „control”.

 

Optimismul

Cauta sa ai alaturi persoane care nu sunt usor date peste cap de problemele vietii, care cauta solutii, care pastreaza o vedere optimista asupra vietii.

Un pesimist este o persoana care nu doar va renunta la multe aspecte ale vietii lui din variate motive, dar nici nu va fi capabila sa te sustina si incurajeze in propriile demersuri.

Mai mult, ai grija la critica mascata in „realism”. Daca simti disconfort in preajma unei asemenea persoane, daca simti ca nu te va sprijini ca individ, inseamna ca nu va fi benefic dezvoltarii tale personale.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top