Now Reading
8 indicii pentru a-ti reevalua relatia de cuplu

8 indicii pentru a-ti reevalua relatia de cuplu

Revista Psychologies

Este bine sa identificam de la inceput semnalele de alarma intr-o relatie si sa actionam in consecinta. Daca anumite aspecte pot fi negociate sau acceptate, altele sunt dovezi clare ca ne dorim lucruri diferite.

 

Nu exista comunicare eficienta

Daca tu esti genul careia ii place sa-si exprime starile in cuvinte, sa faca planuri de viitor si sa aiba un partener empatic, iar alesul tau are un bagaj emotional slab, nu te astepta ca nevoile sa iti fie implinite.

Se poate sa discutati, dar acest lucru nu inseamna neaparat comunicare. Fii atenta la acest comportament si gandeste-te daca iti este bine langa un astfel de partener.

Anumite caracteristici pot ramane neschimbate. Nevoile tale, de asemenea.

 

Lipsa peocuparilor comune

Suntem diferiti si venim fiecare dintre noi cu propriile gusturi, preocupari, idei si gasca de prieteni. Nu e normal sa renunti la tine ca sa ii fii lui pe plac.

Intr-o relatie este firesc si normal sa va gasiti puncte comune, astfel incat sa va faca placere sa va petreceti impreuna timpul liber.

Negociati momentele de independeta si activitatile comune, astfel incat sa fiti amandoi multumiti..

 

Asteptari diferite

Atunci cand nu exista un plan comun, e putin probabil ca ambii parteneri sa fie multumiti. Daca unul din voi e preocupat de cariera, iar celalalt isi doreste o familie, sansele ca relatia sa fie una de succes sunt putine.

Vezi in ce masura puteti accepta unul nevoile celuilalt si daca intr-adevar va doriti acelasi lucru intr-o relatie. In acest punct, daca incerci sa te pacalesti ca lucrurile se vor schimba, o faci pe propria raspundere.

 

Parerea familiei

Parintii vor fi mereu interesati de partenerul pe care il alegi, indiferent daca mai locuiesti cu ei sau nu.

In principiu, un partener trebuie sa iti placa tie, dar daca opiniile familiei si ale celor din jur sunt toate impotriva alegerii tale, nu ar fi rau sa evaluezi si tu mai obiectiv relatia.

In plus, neacceptarea partenerului de catre cei din jurul tau va genera momente de tensiune si neintelegeri in cuplu. Mai mult, acest lucru poate atrage izolarea de persoanele semnificative pentru tine.

 

Lipsa intimitatii

Dincolo se beneficiile reale asupra sanatatii, sexul intretine legatura dintre parteneri si sudeaza cuplul.

Nu exista neaparat o regula, fiecare isi stabileste momentele, frecventa etc, insa este un aspect care odata neglijat (din diferite motive: oboseala, stres, lipsa chefului) atrage dupa sine destramarea relatiei.

Intotdeauna cel refuzat se va simti neatragator, respins si, cel mai important, va dezvolta frustrari, care genereaza de cele mai multe ori retragere sau agresivitate.

Asadar, evalueaza acest aspect al relatiei tale si acorda-i importanta necesara pentru a avea un cuplu sanatos.

 

Violente sau dependente

Daca unul din parteneri este violent sau are o forma de dependenta, viata celuilalt va deveni un calvar. Victima va juca rolul salvatorului, sperand sa il schimbe pe celalalt, fara sa realizeze ca isi asuma un risc foarte mare.

Aceste persoane au nevoie de ajutor din partea unui specialist, problema lor este una serioasa ce necesita timp si dorinta reala de schimbare. Uneori, oricat de bine intentionata esti, nu poti juca rolul terapeutului. Nu ti-l asuma inutil.

 

Nepasarea

Este un semnal de alarma ce atrage atentia serios asupra sanselor de reusita a unui cuplu. Atunci cand nu ne mai pasa ce gandeste sau are de spus celalalt inseamna ca am abandonat lupta si mergem pe premisa „fie ce-o fi”.

Indiferenta fie lasa loc interpretarilor, care nu sunt deloc bune, fie naste conflict. Totul se rezuma la comunicare. Eficienta, desigur.

 

Jignirile si lipsa de respect

Cu siguranta nu exista relatia perfecta, insa trebuie sa invatam sa exprimam cu empatie diferitele disensiuni care apar in cuplul nostru, fara sa il minimalizam pe celalalt.

Prin definitie, relatia inseamna bunatate, respect reciproc, deschidere si intelegere. Un lucru de subliniat ar fi aici: violenta, chiar si verbala, naste violenta.

De cele mai multe ori, oamenii invatata din experienta lor sa raspunda cu aceeasi moneda. Daca esti intr-o astfel de relatie, accepta ca este toxica pentru tine si renunta din timp. Anumite lucruri sunt nenegociabile.

 

De Alexandra Onea, psiholog

Tel. 0723.780.102

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top