Now Reading
Invită prospeţimea și ordinea în viaţa ta

Invită prospeţimea și ordinea în viaţa ta

clementina-anghelache-2023
invită-prospeţimea-și-ordinea-în-viaţa-ta

Efortul depus la curăţenia de primăvară va fi răsplata pentru atmosfera de sărbătoare de care te vei bucura tu și familia ta.

Atunci când facem curăţenie, ne curăţăm și mintea, ne punem în ordine lumea interioară. Iar feng-shui-ul nu spune degeaba că orice obiect spart trebuie aruncat. Menajul este un ritual în toate religiile și în toate culturile, un simbol de purificare: curăţenia generală înainte de Paște și de Crăciun, la ortodocși, de Pessah, la evrei, de Aïd, la musulmani, înainte de Anul Nou în Japonia și China. Iată o realitate universală, care nu are de-a face cu statisticile ori sociologia: cu toţii, bărbaţi și femei, avem nevoie de ordine și curăţenie.

Pentru mine curăţenia de primăvară vine cu sentimente amestecate: bucurie, entuziasm, elan… alimentate de raze de soare și pomi în floare, peste care vine repede angoasă, amânare, lipsă de chef pentru că, văd în faţa ochilor mormane de lucruri mutate din loc, turnuri de cărţi ce trebuie dereticate, asta în timp ce gândul îmi zboară la job, copii sau chiar la distracţia pe care o ratez.

Sunt genul messy, ca să nu spun dezordonat, justificat de faptul că am un job complex, doi copii, un soţ și nenumărate cercuri de prietene și de pasiuni. De aceea, caut mereu soluţii pentru ca această activitate, atunci când este necesar să o fac eu, să fie cât mai eficientă. Iar curăţenia de primăvară, conform tradiţiei, o fac așa cum am învăţat de la mama și de la mamaia – cu familia (și cu puţin ajutor extern).

Varianta ideală de curăţenie ar fi aceea pur spirituală, în care îmi fac un soul detox, cu mediţie, muzică și ritualuri și eventual un body detox cu ceva post și mers la spa. Dar, cum aici, pe planeta Pământ trăim în trup, iar trupul are nevoie de o căsuţă, pentru bunăstarea generală, căsuţa are nevoie de îngrijire și atenţie. Îmi suflec mânecile și mă apuc de treabă… nu, nu vă imaginaţi că trec din prima la chestiile dificile. Mai întâi îmi fac un plan.

Alege din timp zilele în care vei face curăţenie

Pentru mine funcţionează. Încă de la începutul postului, îmi pun în plan zilele în care mă voi ocupa de casă. Nici prea la începutul perioadei, nici prea aproape de Paște, pentru a mă putea bucura în tihnă de sărbătoare. Îmi las un respiro de câteva zile înainte de Florii. Evit astfel extenuarea și simt că am timp și de sufletul meu.

Pre-curăţenia

Era o glumă care circula pe social media: „azi mă grăbesc acasă să fac curat, pentru că mâine vine doamna la curăţenie..”. Pregătirea spaţiilor pentru a fi dereticate, ușurează foarte mult activitatea din zilele de curăţenie. Nu vei pierde vremea sortând sau mutând lucruri dintr-o parte în alta, pentru că nu te-ai hotărât ce faci cu ele. Deci, cam cu două săptămâni înainte de zilele de curăţenie, încep să eliberez spaţiile de lucrurile pe care nu mi le mai doresc sau nu mai sunt folositoare.

Cameră cu cameră

Am văzut stilul Marie Kondo cu toate lucrurile în mijlocul camerei. Am încercat. Singurul lucru pe care l-am păstrat este „if it doesn’t spark joy”, merge la gunoi. Vorba vine. Abordarea casei tale, cameră cu cameră, este cel mai eficient mod de a o curăţa în detaliu. Creează liste de verificare pentru curăţenie, pentru fiecare cameră, pentru a te ajuta să te organizezi și pentru a-ţi aminti zonele care necesită o atenţie suplimentară. Simte-te liberă să omiţi zonele care au fost curăţate recent și concentrează-te pe părţile casei care au fost în mare parte neglijate în timpul iernii.

Implică toţi membri

Curăţenia de primăvară este parte din pregătirea ritualică pentru Paște. Putem implica și copiii, chiar și pe cei foarte mici. Atribuie treburi adecvate vârstei, astfel încât toată lumea să se simtă inclusă. Curăţenia nu trebuie să fie plictisitoare. Alege muzica potrivită pentru voi și stabilește recompense pentru fiecare.

Păstrează produsele de curăţare la minimum

Dacă trebuie să cumperi produse noi de menaj pentru curăţarea de primăvară, păstrează articolele la minimum. Nenumărate materiale de curăţenie pot crea dezordine inutilă și probabil că nu vei avea nevoie de toate pentru a menţine casa proaspătă și curată. Optează pentru cârpe din microfibră, un detergent universal bun, din categoria produselor prietenoase cu mediul. El va acoperi majoritatea zonelor din casă și îl vei folosi și ulterior.

Alege sacii menajeri de încredere

Nu-i de glumă! După ce ai pus toate lucrurile în ordine, nu vrei ca deșeurile pline de praf și resturile menajere să se risipească prin casă (sau pe scara blocului) pentru că sacul ales „nu ţine” și se deteriorează chiar în momentul lui de glorie! Alege produse sustenabile și alătură-te astfel cu un gest mic trendului reciclării. Ai nevoie de saci menajeri elastici (pentru că unele obiecte debarasate pot avea margini ascuţite) și nu ignora opţiunea de șnur cu care poţi „sigila” sacul. Nu se va risipi nimic pe jos în caz că îl dărâmi din greșeală!

Curăţatul casei eliberează endorfine

Într-un sondaj realizat în Anglia, majoritatea femeilor interogate spuneau că le place să facă menajul, întrucât le ajută să păstreze controlul asupra casei. Ele susţineau chiar că le place mai mult să facă treabă prin casă, decât să facă dragoste! Alberto Eiguer, psihiatru și psihanalist francez, care studiază de mult timp domeniul chestiunilor ce ţin de casă, spune că există un raport între ordine (a face ordine, a curăţa) și psihism. Ideea de „a face” este foarte importantă și pune în aplicare un întreg proces psihic.

Altfel spus, activitatea mentală este stimulată de corp, de gest. Neurobiologul american Kelly Lambert explică și ea că, la oameni, creierul este condiţionat pentru a înfrunta sarcinile fizice importante, necesare echilibrului nostru mental.

În concluzie, a face menajul este o acţiune care eliberează endorfinele responsabile cu bună dispoziţia.

Curăţenia pune ideile în ordine…

… pentru că este vorba despre un proces creativ, estetic, echivalent cu a scrie sau a picta. De altfel, „a face totul ca nou” în casă ţintește o curăţenie în viaţa personală a celui ce face menajul, liniștește tensiunile și antrenează inventivitatea. Eu, orice activitate pe care o fac, o încep prin a pune ordine pe birou. Chiar dacă l-am lăsat „în regulă” în ziua anterioară, îmi încep ziua ștergându-l de praf și aranjând pe el cu grijă toate elementele de care am nevoie pentru două-trei ore.

Redă gustul vieţii

Curăţenia este atât de importantă pentru că se referă la ceva foarte personal – casa reflectă eul nostru cel mai intim, simbolizează fiinţa noastră, este locul nostru de protecţie, al familiei. Primenirea, aranjarea, înfrumuseţarea ei sunt o reiterare a ceea ce suntem: decorul, obiectele, hainele, deci, amintirile – totul este o celebrare a intimităţii, a sensului care ne leagă de familie sau, în orice caz, de relaţia noastră cu ceilalţi. Nu degeaba unul dintre semnele depresiei sau ale anumitor maladii psihice este dezinteresul pentru sarcinile casnice. Desigur, și inversul este valabil, căci reluarea activităţilor simple, precum menajul, este un semn foarte important al repunerii în ordine a psihicului.

A face menajul este un act de dragoste, un cadou pe care ni-l oferim nouă înșine.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top