Now Reading
Legătura dintre felul în care arătăm și încrederea în forțele proprii. E reală sau nu?

Legătura dintre felul în care arătăm și încrederea în forțele proprii. E reală sau nu?

Încrederea este un factor esențial când vine vorba despre succes, iar în lipsa ei aptitudinile noastre nu pot fi bine puse în valoare.

Se vorbește foarte mult în ultimii ani despre încrederea în forțele proprii și despre influența ei în aproape toate aspectele vieții noastre. Este privită ca un atribut fără de care nu ne putem atinge obiectivele profesionale și personale și pentru care trebuie să lucrăm zilnic cu noi înșine. Totuși, există și lucruri aparent minore, care țin de aspectul nostru fizic, și care ne ajută din acest punct de vedere.

Machiajul, un atu dovedit pentru femei

Machiajul nu este nicidecum o invenție modernă. Încă din Antichitate, femeile foloseau diverse tehnici de a-și pune în valoare frumusețea naturală. Cu toții știm, de pildă, că regina Cleopatra avea mereu ochii conturați și rămâne și în prezent sursă de inspirație pentru makeup artiști, cu toate că a trăit cu mii de ani în urmă. Machiajul ascunde micile defecte ale pielii și scoate în evidență trăsăturile naturale, și există mai multe studii care arata ca el le sporește femeilor încrederea în forțele proprii.  

E ușor de înțeles, așadar, de ce asemenea produse de makeup se găsesc în baia oricărei femei. Un machiaj de bună calitate este apreciat tocmai pentru că el are puterea de a le influența întreaga zi. Un studiu realizat la Harvard Medical School în colaborare cu cercetători de la Universitatea Chieti din Italia a relevat că machiajul le face pe femei mai încrezătoare și le ajută să se simtă mai sigure pe ele, având un oarecare efect și asupra performanțelor lor academice.

Hainele și influența lor asupra percepției de sine

Se spune că nu haina îl face pe om, însă e momentul să recunoaștem, totuși, că hainele ne ajută în unele circumstanțe sau ne fac să nu ne simțim la locul nostru în altele. Hainele noi ne sporesc încrederea în forțele proprii. Ba mai mult decât atât, ele au și puterea de a ne schimba percepția în legătură cu noi înșine și, în unele cazuri, reușesc chiar să schimbe felul în care gândim, cât și capacitățile noastre intelectuale.

O cercetare făcută printre studenții de la Universitatea din Hertfordshire arăta că și un simplu tricou cu Superman îi poate face pe aceștia să se simtă mai siguri pe ei și mai plăcuți pentru cei din jur. Un alt studiu arăta că până şi banala  îmbrăcare a unui halat alb de laborator poate determina o performanță intelectuală sporită. Tocmai de aceea se și spune că ar trebui să ne îmbrăcăm pentru jobul pe care ni-l dorim, nu pentru cel pe care îl avem. Psihologii americani Hajo Adam și Adam D.Galinsky au numit această influență a hainelor asupra psihicului „enclothed cognition” („cogniția hainelor”).

Există și alte elemente care țin de felul în care arătăm și care sporesc stima de sine. Pentru femei, o tunsoare nouă, pielea proaspăt epilată și fină sau o pereche de pantofi cu toc pot face adevărate minuni pentru stima de sine. Pentru bărbați, un costum nou care vine ca turnat, barba proaspăt rasă sau abia aranjată și parfumul sunt elemente care sporesc încrederea în forțele proprii.

Indiferent, însă, dacă vorbim despre femei sau bărbați, cert este că felul în care arătăm influențează în mare măsură părerea noastră despre noi înșine. Mai mult decât atât, cum aceste lucruri sunt ușor de controlat, reprezintă instrumente viabile pentru a ne spori încrederea în propriile puteri și capacități.

Sursa foto: 2shrimpS/Shutterstock

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!