Now Reading
(P) 5 moduri prin care lumina ne influențează starea de spirit

(P) 5 moduri prin care lumina ne influențează starea de spirit

Cercetătorii din neuroștiință au investigat influența intensității luminii asupra stării și comportamentului uman. Potrivit acestora, lipsa luminii conduce la o tulburare afectivă sezonieră și depresie. Emoțiile pozitive sau negative sunt accentuate prin iluminare puternică, în timp ce o lumină redusă le atenuează. Cei mai mulți dintre noi nu acordă atenție modului în care lumina ne influențează dispoziția. Dacă vă simțiți veseli și energici în zilele însorite sau creativi în semi-întuneric, nu este o coincidență. Diferitele tipuri de lumină la care suntem expuși au un impact real asupra sănătății și stării emoționale. Pe lângă faptul că ne reglează ciclurile de somn, acest factor natural ne ajută să ne simțim mai fericiți și mai optimiști în viața de zi cu zi. Iată ce impact are lumina asupra stării nostre de spirit.

1. Lumina puternică intensifică emoțiile

Studiile arată că lumina strălucitoare ne poate face să simțim emoțiile mult mai puternic și chiar acționează asupra procesului de luare a deciziilor. Aceasta intensifică reacția emoțională inițială pe care o avem la diferiți stimuli, inclusiv produse și oameni, iar efectele pot fi atât pozitive cât și negative. Lumina puternică stimulează mintea, iar una dintre explicații ar fi că oamenii o asociază cu căldura. De exemplu, în zilele fierbinți de vară avem o toleranță mai scăzută și suntem predispuși să luăm decizii instant doar pentru a ajunge cât mai repede într-un loc răcoros. O lumină intensă ne poate ajuta să fim mai hotărâți, însă ar putea accentua, de asemenea, sentimentele negative de furie sau anxietate și starea de tristețe a persoanelor predispuse la depresie. Luminile artificiale excesive fac camerele să pară mai strălucitoare, iar asta conduce la oboseala ochilor, dureri de cap și stare de nervozitate. Menținerea unui echilibru sănătos îi face pe oameni să se simtă mai puțin stresați și să ia decizii raționale.

2. Lumina albastră ne ajută să fim mai energici

Spectrul de culoare și lumină este un caleidoscop vast, o paletă cu care creierul lucrează pentru a picta o imagine. Expunerea la lumina albastră stimulează și întărește legăturile dintre zonele creierului implicate în procesul emoțiilor și al limbajului. În timpul zilei, ne poate da o energie suplimentară, îmbunătățește vigilența și performanța mentală. Oamenii tind să fie mai productivi atunci când sunt expuși la iluminarea albastră, în comparație cu alte tipuri de lumină artificială. Aceasta este excelentă pentru mediul de lucru sau acasă, atunci când doriți să finalizați sarcinile mai repede și mai precis.

Dacă în timpul zilei ne dă un impuls energetic, noaptea lumina albastră ne împiedică să adormim. Ecranul smartphone-urilor și al laptopurilor reflectă acest tip de lumină. Folosite excesiv în timpul zilei și seara înainte de culcare, odihna are de suferit. Privarea de somn are o serie întreagă de efecte secundare emoționale și fiziologice, de la irascibilitate și depresie până la stres și creșterea tensiunii arteriale. Pentru un somn odihnitor, se recomandă folosirea unor rolete pentru a împiedica lumina să pătrundă în dormitor și oprirea gadget-urilor cu câteva ore înainte de culcare.

3. Lumina naturală ne face mai fericiți

Cercetătorii au demonstrat că oamenii expuși la lumină naturală tind să fie mai optimiști, dorm mai mult noaptea și este destul de puțin probabil să se simtă deprimați. În mediul profesional, birourile care au ferestre oferă un sentiment de bunăstare generală. În plus, crește productivitatea, vigilența și atenția angajaților. Lumina naturală poate chiar ajuta la reducerea simptomelor depresiei prin calmarea minții și a emoțiilor. Într-un studiu din 2013, s-a descoperit că, pentru persoanele care aveau atât deficiențe de vitamina D, cât și depresie, ieșirea constantă în aer liber a ajutat la ameliorarea simptomelor depresive.

4. Lumina mai slabă ne ajută să ne relaxăm

Un nivel scăzut de lumină are efecte pozitive asupra stării noastre de spirit atunci când vrem să ne relaxăm. Este potrivită și pentru a crea o atmosferă romantică. De asemenea, reducerea nivelului ambiental de lumină cu aproximativ o oră înainte de culcare ne poate ajuta să adormim mai repede. Pe unii oameni, semi-întunericul îi ajută să fie mai creativi. Lumina caldă a unui foc deschis sau a unei lumânări și iluminarea artificială în tonuri galbene încurajează calmul și relaxarea.

5. Lumina ne poate afecta apetitul

Lumina are impact asupra alimentației noastre, cum ar fi cât de mult și cât de repede mâncăm, ce fel de mâncare ne dorim în funcție de starea de spirit. Pe lângă aceste lucruri, studiile au demonstrat că lumina influențează chiar și percepția noastră despre aroma mâncării. În general, mâncăm mai lent și consumăm mai puțină hrană în restaurantele unde lumina este blândă și mai slabă. Însă, este posibil să comandăm alimente nesănătoase deoarece suntem mai puțin atenți și relaxați din cauza semi-întunericului.

După cum puteți vedea, diferitele tipuri de lumină joacă un rol important în răspunsurile emoționale pe care le experimentăm și starea de spirit pe care o avem în anumite momente. Lumina naturală și artificială au un impact deosebit asupra sănătății fizice și emoționale, de aceea trebuie să acordăm atenție amenajării corespunzătoare a oricărui spațiu în care ne petrecem timpul.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top