Now Reading
Demineralizarea dinților – ce este și cum o tratăm

Demineralizarea dinților – ce este și cum o tratăm

Revista Psychologies
demineralizarea-dinților-ce-este-și-cum-o-tratăm

Caria dentară este cea mai frecventă boală cronică a copilăriei la nivel mondial. Peste 530 de milioane de copii din lumea întreagă suferă de carii dentare pe dinții de lapte. Este cifra oficială, comunicată de Organizația Mondială a Sănătății. Potrivit specialiștilor, caria dentară la copii este de 5 ori mai frecventă decât astmul bronșic, de 4 ori mai răspândită decât obezitatea infantilă și de 20 de ori mai frecventă decât diabetul.

Ce trebuie să știm este că, din fericire, caria dentară poate fi prevenită atunci când avem grijă de dinții noștri de la cele mai fragede vârste și mergem periodic la medicul stomatolog. Ca părinți, trebuie să înțelegem că vizita la medicul dentist pediatru încă de la apariția primilor dinți îi ajută pe copii să se familiarizeze cu cabinetul stomatologic, iar frica de dentist dispare. Alegerea unui medic stomatolog pediatru are un rol esențial în depistarea primelor semne ale demineralizării dentare, o afecțiune orală care netratată va conduce la apariția cariilor pe dinții temporari, cu efecte pe termen lung și asupra dinților permanenți.

Demineralizarea – primul semn al cariei dentare

Ce înseamnă, de fapt, demineralizarea dentară și de ce este important ca vizita la medicul stomatolog să aibă loc de la apariția primilor dinți? Răspunsul este simplu: demineralizarea dinților este faza incipientă a cariei. Cu cât o depistăm mai rapid, cu atât prevenim apariția leziunilor carioase, care la copii se pot transforma rapid în carii profunde. Acesta este și motivul pentru care prima vizită la medicul stomatolog pediatru ar fi bine să aibă loc la 6 luni după erupția primilor dinți sau înainte de vârsta de un an.

Medicul stomatolog pediatru este cel care poate stabili diagnosticul de demineralizare, respectiv existența acelor pete alb-cretoase de pe suprafața dinților.

În clinicile DENT ESTET 4 KIDS, dedicate exclusiv copiilor, medicii realizează mai întâi o anamneză completă, un istoric medical amănunțit pentru a identifica toți factorii de risc. De obicei, părinții își dau seama că există o problemă doar atunci când observă punctele negre de pe suprafața dinților.

Petele de demineralizare se pot transforma rapid în carii. Astfel, un punct de carie apărut pe dinții de lapte se poate transforma într-o carie profundă chiar și în 2-3 luni.

Iar o carie profundă duce în mod sigur la dureri, infecții, abcese, putând ajunge chiar și la pierderea precoce a dintelui.”, spune dr. Valentin Sava, medic stomatolog pediatru în cadrul clinicilor DENT ESTET 4 KIDS.

Este important să reținem, deci, că întârzierea diagnosticării și a tratării demineralizărilor poate duce la pierderea timpurie a dinților, cu repercursiuni grave asupra dentiției permanente.

Cum tratăm demineralizarea dinților

Principalele metode de prevenire a demineralizărilor și cariilor, în special la dinții de lapte, sunt sigilarea dinților și tratamentul de fluorizare.

Sigilările dentare reprezintă un tratament modern de prevenție și se efectuează pe dinții temporari sau pe dinții permanenți tineri. În cazul dinților permanenți, este de preferat ca sigilările dentare să se facă la scurt timp după erupție, dar pot fi realizate și mai târziu, dacă dinții nu au fost afectați încă de leziunile carioase.

„Sigilarea presupune acoperirea suprafaței dentare cu un strat subțire de material în culoarea dinților, care are rol de prevenire a răspândirii bacteriilor în șanțurile dinților. Este o procedură medicală non-invazivă, sigură și eficientă, iar copilul nu simte niciun disconfort. Vârsta optimă pentru tratamentul cu sigilări este de 3-4 ani în cazul dinților temporari, 6-7 ani pentru molarul I permanent și 11-13 ani pentru premolari și molarul II. ”, explică dr. Valentin Sava.

valentin-sava-psychologies1

Un alt tratament ușor de realizat este fluorizarea. Aceasta se poate realiza în cabinetul medicului stomatolog, dar și acasă, urmând sfaturile dentistului. Fluorizarea întărește smalțul dinților și-i protejează împotriva acizilor din băuturile carbogazoase și sucurile de fructe, reducând astfel riscul apariției cariilor.

În cazul în care părinții se prezintă la cabinetul stomatologic atunci când caria dentară este deja avansată, uneori tratamentul nu se mai poate rezuma la o simplă obturație (plombă). Recomandarea medicilor stomatologi pediatri în astfel de cazuri este folosirea de coronițe dentare.

Coronițele dentare și rolul lor în tratarea cariilor la copii

În prezent, coronițele dentare din zirconiu folosite de medicii stomatologi pediatri în cadrul clinicilor DENT ESTET 4 KIDS reprezintă o soluţie modernă în tratarea cariilor profunde, care afectează o suprafață mare a dintelui. Spre deosebire de coroanele dentare utilizate în cazul adulților, care sunt rezultatul unei amprentări, coronițele din zirconiu sunt prefabricate și pot fi plasate imediat, ceea ce asigură un confort sporit copiilor.

Unul dintre avantajele majore oferite de coronițele dentare este că refac forma, culoarea și funcția unui dinte natural. În plus, suprafaţa din zirconiu asigură o igienizare optimă şi nu permite acumularea de placă bacteriană, despre care știm că este factorul principal al apariției demineralizărilor și cariilor dentare.

De asemenea, coronițele au o rezistență crescută, rămânând pe arcadă până la înlocuirea dintelui de lapte cu cel permanent și pot fi folosite cu succes în cazul dinților afectați de traumatisme dentare. În acest fel, dintele este menținut pe arcadă şi se păstrează spaţiul necesar pentru erupţia armonioasă a dinţilor permanenţi.

Beneficiile alegerii unui medic stomatolog pediatru, care lucrează într-o clinică dedicată exclusiv copiilor

O bună comunicare şi o relaţie bazată pe încredere este cheia unui tratament de succes, indiferent că vorbim despre adulți sau copii.

Misiunea echipei medicale DENT ESTET 4 KIDS este de a-i ajuta pe copii să învețe cât de importantă este sănătatea lor orală prin joc și comunicare.

Noi știm că pentru a avea o experiență pozitivă și confortabilă la medicul stomatolog, copilul trebuie să fie primit într-un mediu personalizat vârstei și dorințelor lui.

Datorită celor peste 13 ani de expertiză pe piața de medicină dentară din România, clinicile DENT ESTET 4 KIDS reprezintă etalonul stomatologiei pediatrice în țara noastră. Peste 40 de medici stomatologi pediatri lucrează exclusiv cu copiii, oferindu-le acestora garanția unui diagnostic corect, cele mai bune soluții de tratament, dar și cea mai frumoasă experiență în cabinetul stomatologic, începând de la o vârstă foarte fragedă.

DENT ESTET 4 KIDS înseamnă un mediu specific, personalizat și dedicat copiilor de toate vârstele, mai multe specialități sub același acoperiș, deoarece vizita la medicul ortodont este la fel de importantă ca prima vizită la dentist, un program de profilaxie permanent, pentru a ne asigura că rezultatele obținute se vor menține pe termen lung, dar și soluții pentru tratarea copiilor anxioși. Psihologii clinicii intervin atunci când este necesar pentru a contribui la construirea unei relații puternice între medic și copilul anxios, fie că vorbim de gestionarea durerii, a anxietății sau a unor probleme medicale, precum și la îmbunătățirea experienței în scaunul stomatologic.

De asemenea, în cadrul clinicilor DENT ESTET 4 KIDS, acomodarea și tratarea copiilor anxioși se poate realiza prin intermediul unor soluții de sedare ușoară/ profundă, precum inhalosedarea sau anestezia generală.

La DENT ESTET 4 KIDS, credem că prevenirea este mult mai eficientă decât tratarea, în special în stomatologia pediatrică. Prioritatea noastră este să-i sprijinim pe copii în crearea unor obiceiuri sănătoase și menținerea sănătății orale pe termen lung. Pentru a realiza acest lucru, este nevoie de menținerea unei bune igiene orale, dar și de efectuarea de controale stomatologice periodice și realizarea de igienizări profesionale pentru a îndepărta placa bacteriană și tartrul de pe dinții copilului.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top