Now Reading
Top 5 sporturi de echipă pe care le poți practica în orice anotimp

Top 5 sporturi de echipă pe care le poți practica în orice anotimp

Revista Psychologies
top-5-sporturi-de-echipă-pe-care-le-poți-practica-în-orice-anotimp

Te atrage ideea de a practica un sport de echipă, pentru a lucra la abilitățile tale sociale? Exemplele despre care vorbim în rândurile de mai jos permit acest lucru, indiferent de anotimp, astfel încât activitatea fizică selectată să nu fie doar una sezonieră. 

Iarnă sau vară, joci indoor sau în aer liber sportul tău preferat, alături de prietenii tăi și alți practicanți ai acestuia. Poți testa încerca diferite posturi din teren, pentru a te familiariza cu dinamica jocului într-o primă etapă, astfel încât să îți găsești cel mai potrivit rol în echipă. 

Cât despre echipamentele necesare pentru practicarea unuia dintre sporturile de mai jos, oferta online de produse este variată și disponibile pentru orice buget. Găsești produse potrivite, compari prețurile, te informezi și adaugi rapid în coșul tău de cumpărături. 

1. Fotbal

„Sportul-rege”, așa cum este fotbalul botezat, și-a construit în timp popularitatea pe fondul accesului facil al spectatorilor la meciuri, dar și datorită ușurinței cu care se poate juca între prieteni, în spații special amenajate sau improvizate. 

Este un joc de echipă (11 vs 11), cu reguli simplu de înțeles și de urmat: balonul trebuie pasat între coechipieri, atât în fază defensivă, cât și în fază ofensivă, urmărindu-se marcarea unui număr mai mare de goluri decât cel al adversarilor, pentru a se obține victoria. 

Vara, fotbalul se poate juca pe terenuri de iarbă, pe plajă sau pe teren sintetic în aer liber, iar pe timp ce iarnă, principalele terenuri agreate de jucători sunt cele din balon, precum și cele cu suprafață dură, din interiorul sălilor de sport (futsal). 

Echipament de fotbal: ghete de fotbal, tricou pentru fotbal, șort pentru fotbal, apărători, jambiere, trening pentru sezonul rece, colanți, mănuși de portar (pentru cel care ocupă această poziție), geantă pentru fotbal etc.

2. Baschet 

Baschetul este un sport cu tradiție în România, țara noastră fiind membru fondator al FIBA (Federația Internațională de Baschet – anul înființării: 18 iunie 1932). Datorită regulilor pe înțelesul tuturor și infrastructurii de joc simplu de montat, baschetul este foarte popular. 

Cei care îl practică la nivel de amatori, pot juca vara pe terenuri în aer liber, localizate din ce în ce mai multe parcuri din marile orașe. Iarna, se joacă doar în sălile de sport, pe suprafețe dure. La fel ca la fotbal, numărul jucătorilor amatori variază în funcție de cei prezenți. 

La nivel profesionist, se meciurile se desfășoară exclusiv indoor, indiferent de anotimp, echipele (5 vs 5) desfășurând jocul pe tot terenul, între cele două coșuri. Varianta urbană a baschetului se desfășoară exclusiv outdoor, ambele echipe (3 vs 3) țintind spre același coș.

Echipament de baschet: tricou/ maiou de baschet, șort/ pantaloni de baschet, genunchiere și cotiere, ghete de baschet, minge de baschet, geantă pentru echipament, coș, panou și plasă etc.

3. Volei 

Voleiul este unul dintre cele mai urmărite sporturi din întreaga lume, datorită dinamismului simplu de observat, de la un punct la altul. Cele două echipe încearcă să lovească mingea peste fileul de la marginea terenului, pentru ca aceasta să atingă suprafața adversă. 

La nivel de amatori, voleiul poate fi jucat pe plajă, pe iarbă naturală, pe teren sintetic, pe ciment sau chiar indoor (suprafețe dure). Între prieteni, se poate juca atât pe puncte (de obicei, cu instalare de fileu), cât și ca o simplă încercare de a menține mingea în aer.

La nivel de profesioniști, acest sport poate fi disputat atât indoor, pe întreaga perioadă a anului, în cadrul competițiilor oficiale (6 vs 6), cât și outdoor de-a lungul sezonului cald, în cazul variantei de volei disputate pe plajă (2 vs 2).

Echipament de volei: tricou și șort de volei, încălțăminte volei, genunchiere volei, fileu și accesorii de montare a acestuia, mingi de volei, geantă pentru echipament etc.

4. Polo pe apă

Este cel mai vechi sport de echipă din istoria Jocurilor Olimpice de Vară. În țara noastră, acest sport nautic s-a dezvoltat într-o primă etapă în centre universitare precum Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, iar mai târziu, în București. 

Jocul de polo pe apă este structurat în 4 reprize, a câte 8 minute fiecare. La nivel profesionist (7 vs 7), se joacă exclusiv în bazine acoperite, indiferent de sezon. Între prieteni, numărul de jucători dintr-o echipă poate varia, iar terenul poate fi sau nu unul acoperit.

Echipament de polo pe apă: costum pentru polo pe apă, cască pentru polo pe apă, halat de baie, minge de polo pe apă, geantă pentru echipament.

5. Alergare de ștafetă

Alergarea de ștafetă este o probă de atletism ce presupune parcurgerea unui traseu bine definit, împărțit în patru distanțe regulamentare: 400 m, 300m, 200m, 100m. Echipa este compusă din patru membri, care străbat succesiv aceste tronsoane. 

Ștafeta este un obiect cu dimensiuni convenționale, transmis de la un membru al echipei către următorul, pe măsură ce acesta ia startul pentru parcurgerea porțiunii de traseu. Alergarea de ștafetă se poate desfășura atât în aer liber, cât și indoor, pe pista de atletism. 

Echipament alergare de ștafetă: tricou/ maiou de atletism, încălțăminte specifică pentru zgură, ceas cronometru pentru măsurarea timpilor, ștafetă, geantă pentru echipament etc.

Află mai multe informații despre practicarea acestor sporturi și alege apoi cea mai potrivită variantă de activitate fizică pentru nevoile tale, practicabilă pe întreaga durată a unui an.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top