Now Reading
Uzbekistan

Uzbekistan

renate-nenciu
uzbekistan

Există trenduri și în turism, iar dacă acum câțiva ani Asia era la modă cu Vietnam, Cambodgia sau Laos, acum vin în forță țările lui… „stan”, țările din Asia Centrală. Apropos „stan” este un cuvânt vechi persan care înseamnă chiar „țară”… cu alte cuvinte ne referim la Uzbekistan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan.

Pentru anul acesta am ales o vacanță în Uzbekistan, având deja ceva experiență a unor călătorii în zona aceasta a lumii și fiind oarecum curioși să vedem în continuare ce poate oferi. Se știe că exporturile de bumbac, gaze naturale și aur formează pilonii economiei țării, așadar să nu ne așteptăm chiar la o țară săracă, așa cum am fi tentați să credem la prima impresie (Uzbekistanul este, de asemenea, cel de-al cincilea exportator de bumbac din lume și al șaselea cel mai mare producător de bumbac, dar cu focus pe schimbarea strategiei în agricultură în viitorul apropiat).

Am pornit pe Drumul Mătăsii – cândva importantă rută comercială, drumul de peste 8.000 de kilometri ce unea China de Veneția, Asia de Europa. În prezent, capitala Tașkent și orașele Buhara, Khiva și Samarkand sunt reprezentative pentru această axă, iar toate mărfurile pe care le întâlnești aici au farmecul istoriei și un exotism aparte.

Ce îți recomand în Uzbekistan?

Servește masa alături de localnici

Să iei masa alături de localnici în renumita piață Chorsu, din centrul capitalei Tașkent și să te lași ispitit de aromele asiatice. Supa lagman, plov care este un pilaf consistent cu carne de miel, legume, cinci tipuri de ulei și ouă de prepeliță, shashlik de miel, „shurpa” clară de vită sau dimlama orice ați alege, nu veți greși. Mâncarea este absolut delicioasă, cu influențe turcești, dar nu cu atât de multe legume precum în Turcia. Aici predomină cărnița în oalele aburinde! Berea uzbekă este foarte, foarte bună, în schimb vinul local nu este deloc la înălțime!

Citește continuarea articolului în ediția de octombrie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Mă doare portofelul”, de Marie-Noëlle Maston.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top