Test: Cat de mult te preocupa parerea celorlalti?

12 mai 2016

Desi nu intotdeauna recunoastem acest lucru, ne intereseaza ce parere au ceilalti despre noi. Fa acest test si afla cum te astepti sa fii perceputa de catre cei din jur.
20%
Cand ajungi la o petrecere:
AIti place sa faci o intrare buna.
BEsti sociabil/a si vorbesti cu multi oameni.
CIi saluti pe cei pe care ii cunosti si, usor, te integrezi in acel cerc.
DIncerci sa-ti dai seama ce gandesc despre tine oamenii de acolo.
Ai putea cu usurinta sa fii:
AManager
BPurtator de cuvant
CCercetator
DPustnic
Cand erai in scoala primara...
AErai persoana care distra restul clasei.
BIti placea sa ajuti invatatorul in timpul pauzei.
CTe bucurai cand celorlalti le placeau ideile tale pentru jocuri.
DStiai ca ceilalti colegi rad te tine.
Cea mai bun prietena te acuza ca esti distanta. Tu:
ACrezi ca e putin geloasa pentru ca tu cunosti mai multi oameni.
BTe-ai saturat ca oamenii sa se astepte sa fii perfecta.
CCrezi ca ar trebui sa vorbiti despre asta pentru a clarifica lucrurile cat mai repede.
DTe gandesti ca daca ti-ar fi cu adevarat prietena ti-ar respecta nevoia de timp numai pentru tine.
La sfarsitul unui discurs tinut in timpul unei sedinte, colegii aplauda. Tu:
ATe asteptai. La urma urmelor, muncesti din greu pentru a fi cat mai buna.
BEsti multumita de laude.
CTe mandresti cu modul in care ti-ai exprimat gandurile.
DNu te gandesti la nimic. Au aplaudat si pe altcineva cu cinci minute in urma.
Ce crezi ca vad ceilalti oameni la tine?
ACarisma de invidiat.
BVad persoana care isi imagineaza ca esti.
CVad ceea ce tu vrei sa arati.
DNu multe... nu crezi ca se obosesc sa treaca dincolo de suprafata.
Cand te simti cu adevarat iubita:
AAi un sentiment de satisfactie.
BRenunti la aparare putin cate putin si uneori la toate masurile de protectie in acelasi timp.
CTe simti mai creativa si mai ambitioasa.
DVrei sa afli mai multe lucruri despre cealalta persoana.
Un coleg de serviciu pe care il placi iti complimenteaza tinuta. Tu:
AIntotdeauna ai stiut ca ii vei cadea cu tronc.
BAi o atitudine nonsalanta.
CBrusc simti ca plutesti.
DTe asiguri ca nu e o gluma.
Esti la un dineu, unde toata lumea pare absorbita de cuvintele unui alt invitat. Tu:
AAbia astepti sa-ti vina si tie randul.
BTe intrebi cum este sa ai o asemenea personalitate magnetica.
CEsti de acord cu faptul ca acel invitat pare foarte pasionat de ceea ce spune.
DNu crezi ca e politicos sa monopolizezi conversatia in acel mod.
Dupa doua zile de la prima intalnire, el inca nu a sunat. Tu:
AHotarasti ca probabil s-a simtit intimidat.
BCrezi ca ar fi trebuit sa fii mai mult tu insati.
CIncepi sa ai indoieli referitoare la cat de bine au mers lucrurile.
DTe superi pe tine pentru ca i-ai cazut in capcana.
Crezi ca toata lumea te iubeste
Nu te indoiesti ca ceilalti te iubesc. Ai o incredere oarba in sarmul tau si in puterea ta de a seduce. Crezi ca toata lumea se bucura enorm de compania ta si presupui ca popularitatea ta se datoreaza unei carisme innascute. In cazul tau, intrebarea nu este ’’Ma plac oamenii?’’, ci ’’Cum ar putea sa nu ma placa oamenii?’’. Iti vine greu sa-ti imaginezi ca cineva ti-ar putea rezista. De ce? Pentru ca de aici iti extragi puterea si sentimentul de valoare. Ideea ca oamenii ar putea sa nu te placa, nu-ti trece niciodata prin cap pentru ca, altfel, stima de sine ti s-ar putea spulbera. Astfel, comportamentul tau este o forma de a te proteja, din moment ce-ti permite sa te ascunzi de anumite momente din trecut cand nu te-ai simtit iubita si te ajuta sa pari mai sigura decat esti in realitate. Marea ta nevoie de a fi admirata si ca oamenii sa-ti asculte opiniile ar putea, prin urmare, sa scoata la iveala lipsa increderii. Concentrandu-te pe cat de mult te plac oamenii, inseamna ca eviti sa te intrebi daca te plac cu adevarat sau nu. Riscul acestei atitudini este ca ti-ai putea folosi prietenii doar pentru a compensa lucrurile care iti lipsesc si pentru a mentine un sentiment de putere, fara sa te arati deschisa pentru lucrurile de care ceilalti ar putea nevoie de la tine. Lucreaza la capitolul incredere pentru a fi mai deschisa fata de ceilalti si mai putin rigida. Trebuie sa fii capabila sa iti pui la indoiala comportamentul, chiar daca nu e confortabil sa faci acest lucru.
Crezi ca oamenilor le plac numai anumite aspecte ale personalitatii tale
Intrebarea daca ceilalti te plac te nedumereste. Tie iti plac oameni diferiti si ai sincere prietenii cu multi dintre ei. Totusi, mereu ai sentimentul ca prietenilor tai le place cu adevarat acea latura a ta pe care alegi sa le-o arati, adica latura ta cea mai buna, care nu va dezamagi. De aceea simti mereu ca lipseste ceva. Exista o parte a ta pe care oamenii nu o stiu. Faptul ca scoti la iveala numai latura puternica, invincibila si placuta, ingreuneaza lucrurile. De ce vrei sa-ti ascunzi defectele cu orice pret? Poate crezi ca daca ceilalti iti vor vedea slabiciunile si defectele te vor gasi mai putin interesanta sau placuta. Intreaba-te daca nu cumva tu esti cel mai aspru critic al tau. Propria ta lipsa de toleranta si compasiune fata de tine inseamna ca trebuie sa ascunzi lucruri si sa negi o parte a personalitatii tale. Astfel, nu faci decat sa te cenzurezi. Stima de sine iti este distrusa de propriile critici. Ascunzi anumite informatii despre cine esti, doar pentru a te proteja de atacuri. Deci, incearca sa ajungi la o intelegere cu propriile slabiciuni: accepta-le pentru ceea ce sunt si invata sa le iubesti. Acest lucru ii va face pe ceilalti sa te placa mult mai usor. Si nu uita: ii ajuti pe ceilalti sa mearga mai departe oferindu-le o mana de ajutor, nu retragand-o.
Stii ce ai de facut pentru a fi placuta
Cand te intrebi daca oamenii te plac, raspunsul este, in general, afirmativ. Si, de asemenea, crezi ca majoritatea oamenilor te plac din motive corecte, ai incredere in acest lucru. Stii ca uneori nu iti sunt clare parerile oamenilor, dar in general te poti baza pe sentimentul ca esti placuta. Pe de alta parte, esti mai precauta in privinta oamenilor pe care abia ii cunosti sau care exagereaza cand spun cat de mult te plac, pentru ca dureaza ceva timp sa decizi daca poti sa fii prietena cu cineva. Ai nevoie de timp ca sa te deschizi in fata celorlalti, putin cate putin, si sa te asiguri ca afectiunea impartasita este sincera si plina de respect. Vrei sa fii placuta pentru cine esti cu adevarat, fara sa porti o masca sau sa fii falsa. Totusi, ai suficienta incredere in tine pentru a putea sa faci un pas inapoi si sa ai grija de propriile nevoi cand vine vorba de prietenie. Incerci sa nu devii prea dependenta de altcineva. Preferi sa fii surprinsa de sentimentele celorlalti fata de tine, decat sa le cauti cu frenezie. Stima de sine sanatoasa inseamna ca vrei prietenii cu oameni care te vor ajuta sa cresti si nu cu oameni care te-ar putea sufoca cu cereri. Ai inteles ca iubirea si prietenia sunt ceva la care trebuie sa lucrezi in fiecare zi si ca rar le dobandesti o data pentru totdeauna. Te descurci bine.
Crezi ca nimeni nu te iubeste
Nu ai idee daca ceilalti te plac sau nu. Adesea simti ca nu sunt cu adevarat interesati de tine, ca abia te observa si nu fac eforturi pentru a te cunoaste. Mai mult, cand o persoana e prietenoasa cu tine, crezi ca doreste ceva sau se simte obligata sa faca acest lucru. Ai imediat sentimentul respingerii, cu o tenta de paranoia. Bineinteles, relatiile nu sunt niciodata usoare si e nevoie de timp inainte sa te simti cu adevarat confortabil cu cineva. Dar indoielile tale continue si atitudinea defensiva sunt un semn ca nu ti-e usor sa mergi inainte. Nu indraznesti sa te arati asa cum esti cu adevarat, pentru ca te temi de respingere. Dar astfel nu le vei putea oferi celorlalti sansa de a te cunoaste cu adevarat. O parte din problema e aceea ca ti-e greu sa incepi sa iti arati sentimentele. Dar daca nu faci fata acestei situatii sau daca nu treci de aceasta dificultate, inversezi rolurile: decizi ca cealalta persoana nu te place. Dar tu? Tu te placi? Le reprosezi celorlalti ca nu iti arata suficienta afectiune, dar tu? Lipsa stimei de sine si lipsa increderii in sine par a fi motivele care te opresc sa te apropii de ceilalti si sa legati prietenii. Cum te astepti ca ceilalti sa te placa, daca nu inveti sa te placi tu? Implica-te. E singura modalitate prin care poti construi relatii mai avantajoase si sa simti, cu adevarat, ca esti iubita.
Foto: shutterstock.com

Abonează-te la newsletter!
Primește săptămânal resurse prin intermediul e-mail-ului!
Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!