Now Reading
Concert Tudor Gheorghe: Serenada din Trecut

Concert Tudor Gheorghe: Serenada din Trecut

Revista Psychologies
Concert, Tudor Gheorghe, Serenada din Trecut Tudor Gheorghe va prezenta acest concert la Bucuresti pe data de 20 august, la Amfiteatrul Mihai Eminescu (fostul Parc de Vara 23 August), incepand cu ora 21.00.

Biletele pentru concertul Tudor Gheorghe de la Bucuresti au trei categorii de preturi: Categoria VIP : 90 RON, Categoria 1 : 70 RON si Categoria 2 : 50 RON, putand fi comandate pe site-urile bilete.ro si vreaubilet.ro.

Pana atunci, insa, Tudor Gheorghe canta Serenada din Trecut pe litoral, in perioada 21 iulie – 15 august. Primul concert din seria de la malul marii va avea loc la Eforie Nord (21 iulie). Biletele pentru aceste spectacole pot fi achizitionate numai de pe litoral, confom vreaubilet.ro.

Tudor Gheorghe s-a nascut la 1 august 1945, in comuna Podari, judetul Dolj, dintr-o familie de tarani. Tatal, cantaret la biserica, a fost arestat si detinut politic la Aiud.

A urmat cursurile liceului „Nicolae Balcescu” din Craiova (astazi Colegiul National „Carol I”), apoi cursurile Institutului de Teatru din Bucuresti, clasa de actorie, absolvind in 1966.

In acelasi an, 1966, a debutat ca actor la Teatrul National din Craiova.

1969 este anul in care sustine primul sau concert, intitulat Menestrel la curtile dorului, un spectacol alcatuit pe versuri de Lucian Blaga, Tudor Arghezi si Ion Barbu.

Au urmat doi ani de studii aprofundate la Institul de folclor din Bucuresti, dupa care, un al doilea recital: Sapte balade.

In anii care au urmat, stralucita sa cariera muzicala a evoluat in paralel cu o stralucita cariera actoriceasca pe scena Nationalului din Craiova, mai putin cunoscuta publicului din restul tarii.

In perioada comunista, spectacolele i-au fost cenzurate, iar in anul 1979, i-a fost interzis sa concerteze, imediat dupa premiera spectacolului Pe-un franc poet, pe versuri de Ion Luca Caragiale.

In 1992, Tudor Gheorghe a avut primul spectacol dupa revolutie, numit Cantece cu gura inchisa. A revenit pe scena in 1998 si, din 1999, a inceput seria de spectacole Anotimpurile poeziei romanesti in colaborare cu dirijorul Marius Leonard Hristescu, alaturi de corul si orchestra Filarmonicii „Oltenia” din Craiova.

In 2006, intre 29 mai si 4 iunie, Tudor Gheorghe a sustinut la Sala Palatului o serie maraton de concerte, intitulata Saptamana risipitorului de frumuseti. Seria a fost compusa din 7 concerte:
Primavara simfonic – 29 mai
Toamna simfonic – 30 mai
Petrecerea cu taraf – 31 mai
Diligenta cu papusi – 1 iunie
In cautarea dorului pierdut – 2 iunie
Iarna simfonic – 3 iunie
Vara simfonic – 4 iunie

In noiembrie 2006, artistul a prezentat in premiera spectacolul Calvarul unei inime pribegi, cu cantece din anii 1930, cantate de artisti precum Cristian Vasile si Jean Moscopol. In 2007 a fost lansat si albumul cu acest spectacol.

In noiembrie 2007, in spectacolul Parfumul nebunelor dorinti continua prezentarea muzicii anilor 1930.

La margine de imperii, spectacol desfasurat in martie-aprilie 2008, este dedicat singurei regiuni din aceasta tara care a fost sub mai multe imperii, Bucovina. Muzica este mai putin cunoscuta, culeasa si prelucrata dintr-o carte aparuta doar in limba germana. „Rumanische Volkslieder aus der Bukowina” de Matthias Friedwagner, aparuta in 1938 contine 530 de partituri muzicale si versuri culese din Bucovina, intre anii 1902-1916, la initiativa Ministerului Culturii, din Viena..

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top