Now Reading
Miturile tentatiei

Miturile tentatiei

Revista Psychologies

Noaptea sexuala, Pascal Quignard, Editura Humanitas Fiction, 2008

Noaptea sexuala
Autor: Pascal Quignard
Editura Humanitas Fiction, 2008

O culegere de reprezentari artistice asupra sexualitatii, insotite de comentariile poetice ale scriitorului.

De cand e omul fiinta sociala (adica din zorii evolutiei sale ca homo sapiens), aceasta creatura a cautat sa placa celorlalti. Seductia este nu doar o preocupare individuala, ci o poveste fara sfarsit.

De aceea, imaginile imemoriale, magdaleniene, arhetipale, idolatre, cuceritoa­re, halucinante, involuntare si-au continuat viata nocturna prin generatii de oameni cufundati in somn, asa cum omenirea s-a inmultit prin generatii intregi de impreunari – milenii de impreunari – ele insele imagini zoologice necurmate si naucitoare…

Acesta e argumentul unui album formidabil despre sexualitate, care exalta seductia. Aceasta Noap­te sexuala este o splendoare editoriala al carei autor este Pascal Quignard, scriitor francez de prima mana, laureat al prestigiosului premiu Goncourt, care vorbeste despre sex si, indirect, despre tentatie. Tentatia, un alt nume pentru „seductie“, ispita.

Sub imperiul ispitei

A seduce, a ispiti. Sexualitatea este unul dintre cele mai destabilizante evenimente ale vietii. Secole de-a randul, oamenii au incercat sa o conjure, sa o defineasca, sa o imblanzeasca dandu-i un nume, reprezentand-o, analizand-o si psihanalizand-o. A rezultat o mitologie de o bogatie baroca, o lume de ingeri si demoni. De la ispitirea Evei si pana la cea mai recenta reclama a unui parfum de lux, totul are legatura cu sexul si cu tentatia.

Anonim, secolul XVI„Pana la urma, nevasta lui Putifar profita de ocazia ce i se ofera in ziua cand ramane singura cu Iosif in casa barbatului ei. Il cheama. El se apropie. Il apuca de haina. Il trage catre ea. Sopteste: «Dormi mecum» («Culca-te cu mine!»).”
Anonim, secolul XVI

 

Miturile

Ce este un mit? O poveste exemplara. O naratiune care cuprinde o suma de sensuri etern valabile despre facerea lumii, despre mantuire sau despre damnare, despre sfarsitul lu­mii sau despre sexualiate. Un mod de reprezentare a lumii sau a unei parti a acesteia. Miturile sunt con­stru­ctii sociale si functioneaza ca principii de ordine. Ele explica si implica. Au o mare persistenta in timp si sunt, unele dintre ele, univer­sale. Biblia contine nenumarate asemenea povesti despre tentatie.

Iosif, fiu si frate renegat, ajunge in casa lui Putifar, dregator egiptean. Acolo, sotia dregatorului se indragosteste de acesta si ii cere sa se culce cu ea. Iosif, constient si de principiul moral, care ii impune sa nu dezonoreze pe ce care l-a onorat, dar si de avantajele pe care le poate pierde, refuza. Femeia se razbuna.

Ce explica, in adanc, aceasta poveste? Nenumarate lucruri. Dar mai ales faptul ca cel sedus si neglijat (sau abandonat) cade prada dezordinii sufletesti, suferintei si haosului. Sexualitatea poate crea si distruge, poate insufleti si chinui mai mult decat orice alt afect uman.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top