Now Reading
Noaptea Institutelor Culturale

Noaptea Institutelor Culturale

Institutul Cultural Roman

Cine vine la ICR la ceas tarziu gaseste jazz expres-oriental, sonoritati hiperactive berlineze, filme elene, spatiu de expunere.

O vizita vizuala, via camera foto, Acasa la expati, o expozitie interactiva infatisand Bucurestiul fiecaruia, un „copil hiperactiv“ din Berlin, sonoritati balcanice cu Harry Tavitian & Orient Express si filme grecesti premiate sunt reperele noptii de 26 spre 27 iunie la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38) featuring Goethe-Institut si Fundatia Culturala Greaca.

Evenimentele fac parte din oferta celei de-a treia Nopti a Institutelor Culturale eveniment organizat sub genericul EUNIC (Reteaua Institutelor Culturale din Uniunea Europeana) de 12 institute culturale, in opt locatii din Bucuresti.

FOTOGRAFIE. Portile ICR se deschid, la ora 19, catre vernisajul Acasa la expati. Expozitia de fotografie semnata de Eduard Grigoroiu prezinta familii de straini rezidente in Bucuresti. Vizitatorii sunt invitati, apoi, de la 19.30, sa scoata la lumina fotografii urbane din propria arhiva si sa le expuna pe panourile mobile amplasate in acest scop pe coridoarele si in curtea ICR, intr-o expozitie din care se cunoaste, momentan, doar titlul: Bucurestiul fiecaruia.

MUZICA. Dupa imagini, sunete: Hyperactive Kid, alcatuit din Philipp Gropper (saxofon), Ronny Graupe (chitara) si Christian Lillinger (percutie), tineri muzicieni din Berlin invitati de Goethe-Institut, propun o combinatie neconventionala de jazz, rock, drum & bass si alte sonoritati contemporane. K¶lner Stadt-Anzeiger scria, despre prestatia grupului la Trienala de Muzica de la K¶ln 2007: „(…)‘Hyperactive Kid‘ din Berlin au abordat tonalitati abstracte si au recreat melodicitatea.Cei trei s-au completat si sustinut intr-un mod stralucit, degajand in toate directiile sunet, energie si stil.“.

Harry Tavitian & Orient Express (Harry Tavitian – pian, vocal, Edi Neumann – saxofon, Hanno Hoefer – chitara, Jimi El Lako – vioara, Octavian Barila Andreescu – bas, Mario Florescu – tobe) intra pe scena noptii de la ora 22. La invitatia ICR, alaturi de Harry Tavitian se vor afla cativa dintre cei mai prestigiosi muzicieni ai jazzului autohton actual. „Mult antren si culoare, exotism, show-ul face deja parte din regia spectacolului (inclusiv miscarea scenica, costumatiile pitoresti). (…) Orient Express-ul este o etapa de maturitate a jazzmanului constanteano-european.“ (Florian Baiculescu, Observator Cultural). La miezul noptii, in gradina Institutului Cultural Roman, iubitorii muzicii de improvizatie sunt asteptati la un jam session cu Hyperactive Kid si Harry Tavitian & Orient Express.

FILM. Tot la miezul noptii, in sala mare a ICR incepe o proiectie de filme grecesti oferite de Fundatia Culturala Greaca (Bd. Pache Protopopescu, Nr. 7). Din zapada, regia si scenariul: Sotiris Goritsas (drama, 1993, 90 min, subtitrat in limba engleza) a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun scenariu si pentru cel mai bun film la Festivalul de Film de la Thessaloniki, in 1993. De la ora ora 2, proiectia continua cu Eduart, regia si scenariul: Angeliki Antoniou (drama, Grecia, 2007, 104 min, subtitrat in limba engleza), film premiat la Festivalul de Film de la Thessaloniki (2006) si la Festivalul de Film Mediteranean de la Montpellier.

INSTITUTUL CULTURAL ROMAN IN VIZITA. ICR organizeaza la Institutul Francez (Bd. Dacia nr. 77) o expozitie de meniuri franco-romane antebelice, din arhiva domnului Ion C. Rogojanu. La Centrul Ceh (Str. Ion Ghica nr. 11) vor fi proiectate mai multe filme de animatie, iar la Institutul Polonez (Str. Popa Savu nr. 28), incepand cu ora 18.00, publicul va fi „supravegheat“ de privirile curioase din expozitia inedita de arta vizuala purtand semnatura 2META (Romelo Pervolovici, Maria Manolescu; programator: Andrei Gheorghe).

Asociata traseelor culturale multiple ale noptii, exista si o combinatie singulara: un puzzle din opt piese distribuite in cele opt locatii ale evenimentelor. Ansamblul lor dezvaluie adresa de e-mail la care, pana luni, 29 iunie, sunt asteptate pareri despre Noaptea Institutelor Culturale. Semnatarii celor mai convingatoare mesaje vor fi premiati de cele 12 institute si centre culturale participante.

Programul complet al Noptii Institutelor Culturale: www.icr.ro/noaptea_institutelor

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!