Now Reading
Ce bem de Sarbatori?

Ce bem de Sarbatori?

Revista Psychologies

Scenariu: Suntem la cabana, nameti pana departe, in zare, taiem lemne, pregatim gratarul, suflam in maini si batem marunt din picioare. Gazda ne aduce bauturi calde. Cei care vor cu alcool sa treaca la dreapta. Cei care vor fara, la stanga… Cum, in partea asta n-a ramas nimeni?

Bine, prieteni. Sa vedem ce putem face pentru fiecare. Regele bauturilor de iarna este vinul fiert. Impropriu spus “fiert” pentru ca numai asta nu trebuie sa facem: sa-l lasam sa dea in fiert. Alcoolul incepe sa se evapore de la 60 de grade iar la 78 – 80 de grade, fierbe de-a binelea si, in scurt timp, nu mai ramane nimic din el. Atunci de ce sa mai folosim vin si sa nu facem de la bun inceput un ceai? (Rabdare, o sa ajungem si la ceaiuri.) Prin fierbere, vinul pierde antioxidantii si taninul, adica tocmai ceea ce-l recomanda ca medicament.

Ce vin folosim?

Traditional este vinul rosu. Poate sa fie si alb, dar n-o sa aiba acelasi efect. Pentru hipertensivi, poate ca este o varianta mai buna, totusi.

De preferinta sa fie un vin cumparat vrac (varsat), daca se poate, de la tara, din sursa sigura. Vinurile imbuteliate sunt, pe de o parte, prea scumpe, avand in vedere ca isi vor pierde taria si isi vor schimba gustul. Pe de alta parte, contin ceva conservanti, aditivi, substante care in procesul de incalzire pot sa devina cu adevarat ciudate la gust.

Daca e dulce sau sec nu conteaza, pentru ca oricum vom pune zahar in el. N-as zice ca poate sa fie si acru, pentru vinul acru nu este in regula. Si chiar daca punem zahar si tot felul de mirodenii in el, tot vin prost ramane si ne strica toate socotelile.

Cum il preparam? Cum vrem.

Orientativ, punem 100 g de zahar la un litru de vin. Neaparat scortisoara, dar NU macinata. Cateva bucatele, cam 5 g sa fie. Unii pun si cuisoare, 3-4 bucati, dar se poate sari peste. Si se mai pun cateva boabe de piper, cat iei cu trei degete, ca sa piste la limba si sa suplineasca taria pierduta prin incalzire. Este bine ca toate acestea sa se afle de la inceput in vin, ca sa-si elibereze gustul si mirosul in timpul incalzirii.

Pe masura ce se apropie de punctul de fierbere, vinul o sa faca spuma. Nu trebuie sa luati spuma ca la supa. Dar aveti grija sa nu dea in foc. De altfel, daca a facut ceva spuma, inseamna ca e gata si se poate lua de pe foc.

Variatiuni pe aceeasi tema

Ca sa pontentezi efectul tonic al vinului fiert, poti sa-l indulcesti cu miere. Poti sa pui putin pelin (foarte putin) ca sa-l faca amarui si sa-i imprumute parfumul aparte.

Tot pentru parfum se pot pune bucatele de coaja de lamaie, de portocale, de mandarine. Cojile se pun la urma, doar sa se opareasca in vinul fierbinte; daca fierb, amarasc vinul si isi pierd aromele. Pentru gust, se pun la fiert bucatele de pulpa de portocala, de lamaie, de mandarina sau de mar.

Daca vinul a fost de la inceput slab iar prin incalzire a pierdut chiar de tot taria, se accepta putina vodca in el, pentru ca n-o sa-i schimbe gustul si aroma.

Pentru cei carora le place sa experimenteze, mai putem recomanda 200 ml de sirop de visine (caz in care o sa reducem zaharul) sau esenta de migdale, care o sa cam acopere aroma de scortisoara.

Vacanta peste hotare…

…nu inseamna renuntarea la vinul fiert. In toate tarile europene, ba si mai departe, vei intalni tarabe sau restaurante care te vor imbia cu mirosul binecunoscut de vin fiert cu scortisoara. Si daca vrei sa faci impresie buna, poti sa ceri chiar in limba locului: „Gl¼hwein” in Germania, „Vin chaud” in Franta, „Vin brul¨” in Italia (au imprumutat termenul din franceza), „Gl¶gg” in Suedia, „Gl¸gg” in Norvegia, „Gl¸gg” in Danemarca, „Gl¶gi” in Finlanda, „Gl¶gi” in Estonia, „Quent£o” in Brazilia, „Varené vino” in Slovacia, „SvaÅ™ené v­no” in Cehia, „Grzane winoI” sau „Grzaniec” in Polonia, „forralt bor” in Ungaria, “Греяно вино” in Bulgaria si “глинтвейн” in Rusia. Nu, in limba chineza nu stiu iar arabii nu obisnuiesc.

Sora vinului fiert: tuica fiarta

Aceeasi mentiune ramane valabila: nu trebuie s-o fierbem ca pe ciorba. Aici filozofia este mai sumara. Scortisoara nu se obisnuieste sa se puna si nici siropuri sau fructe. Punem cateva boabe de piper, poate cateva cuisoare si indulcim cu zahar, 100 de grame la litrul de tuica. Daca nu este o tuica de prune foarte aromata, putem sa picuram un strop de esenta de migdale, dar nu mai mult.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top