Dragostea te prostește, pe când sexul te face mai deștept

Se spune că avem un creier funcțional de când ne naștem până când… ne îndrăgostim. Iar cercetările demonstrează că nu e chiar un banc. Iată de ce sexul te face mai deștept, pe când dragostea te prostește.

Citește și:

O de la Orgasm: Când și cum (n-)au femeile chef de sex

O de la Orgasm: În timpul actului sexual ai fantezii erotice cu altcineva? Nicio problemă, toți facem asta…

 

Când iubești nu prea mai ai resurse pentru altceva

Atunci când ne îndrăgostim, obsesia (gândurile învălmășite) pentru obiectul afecțiunii noastre ne afectează alte aspecte ale gândirii, pe care, în mod uzual, le-am utiliza fără probleme: abilitatea de a învăța sau de a munci. Cercetările o demonstrează.

Mai mult, iubirea pasională este asociată cu un control congnitiv redus, respectiv concentrarea atenției asupra unei sarcini, fără a fi distrasă de orice altceva, iar dacă și apucăm să ne gândim la iubiea pe care o simțim, avem rezultate proaste la sarcinile care solicită gândirea analitică. Pe scurt, suntem niște marmote față în față cu ciocolata.

Una dintre ipotezele cercetătorilor este că sentimentele de iubire stimulează acele zone din creier asociate cu recompensa (pe care cu toții o căutăm și dorim) așa că vor deactiva alte zone ale creierului asociate cu funcțiile congnitive (de altfel, mult mai utile).

La fel de adevărat este că nimic nu se reduce la alb-negru, motiv pentru care poate abilitățile cognitive ne sunt afectate sever (atenția și memoria), dar iubirea îmbunătățește și funcțiile neuronale responsabile cu identificarea stărilor emoționale și gândirea creativă.

Prin urmare, în timp ce avem șanse să fim mai creativi când am căzut în butoiul cu amor, când părem defazați și incoerenți, primim din partea celor din jur eternul „ce ai, te-ai îndrăgostit?”.

Ca să nu ne speriem total de efectele pe care dragostea le poate avea asupra creierului nostru, majoritatea acestor cercetări au inclus tineri, ceea ce ne mai dă o speranță nouă, adulților, când vine vorba de a ne controla propriile gânduri și emoții. Măcar la nivel teoretic, pentru că din practică, atunci când ne lovește, reacționăm „fix ca în adolescență”.

 

Pe de altă parte, sexul…

…nu e deloc „handicapant”. Deși poate nu ne surprinde să auzim că iubirea ne cam prostește, cercetătorii demonstrează că sexul ne face chiar mai deștepți, îmbunătățind anumite abilități congnitive la adulți.

Respectiv, adulții mai în vârstă, studiați din punctul de vedere al activității sexuale (constante), au demonstrat o mai bună fluență, memorie și focusare. Acum, dacă aveam nevoie de mai multe motive pentru a face sex…

Sexul crește secreția de dopamină, iar aceasta îmbunătățește memoria și funcțiile cognitive la adulții peste 50 de ani.

De data aceasta studiul a fost efectuat pe vârstnici, motiv pentru care nu știm cu certitudine dacă efectele sunt aceleași la adulții mai tineri. Dar merită să credem că ar fi, nu?

Totodată, aceste studii subliniază o interdependență a variabilelor și rezultatelor, așadar nu ne e foarte clar dacă activitatea sexuală intensă duce la o funcționare cognitivă mai bună sau, de ce nu, activitatea cognitivă crește interesul și activitatea sexuală.

Ar fi necesar un studiu care să regleze cele două componente pentru a observa cum sunt exact corelate.

Înainte de a ne înscrie cu toții voluntari în astfel de studii, e bine de știut că atunci când cuplurile cresc frecvența actelor sexuale, demonstrează și o scădere a sentimentului de fericire precum și a plăcerii privind sexul. Prin urmare, vrei să fii mai deștept sau mai fericit?

Studiile în acest sens sunt fascinante și, până primim noi informații, ne dorim, nouă tuturor, să fim mai deștepți și, totodată, prostiți pe cât se poate.

Foto: shutterstock.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
6 minciuni pe care ni le spunem dacă ne împăcăm cu fostul iubit
6 minciuni pe care ni le spunem dacă ne împăcăm cu fostul iubit

Există momente în care reluarea relației cu fostul iubit pare o idee bună. De regulă nu este, deși există și excepții. Iată cele mai frecvente miciuni pe care ni le spunem drept încurajări.

Citeste
7 calități pe care o femeie puternică le apreciază la un bărbat
7 calități pe care o femeie puternică le apreciază la un bărbat

Dacă îți dorești o relație cu o femeie puternică, iată câteva indicii utile. Iar dacă ești o astfel de femeie, acestea sunt calitățile de căutat la un partener.

Citeste
5 moduri de a face o despărțire mai ușoară
5 moduri de a face o despărțire mai ușoară

Nu există despărțire fără suferință, dar uneori, complicăm situația în mod inutil. Iată câteva moduri de a face separarea mai ușoară.

Citeste
Comunicarea în cuplu: importanța implicării partenerului în evoluția noastră personală
Comunicarea în cuplu: importanța implicării partenerului în evoluția noastră personală

Cu toții ne schimbăm și evoluăm, iar când suntem într-o relație, este important să includem partenerul în procesul de transformare. Odată în plus, iată de ce este importantă comunicarea în cuplu.

Citeste
Parenting: 5 sfaturi pentru a crește copii echilibrați emoțional
Parenting: 5 sfaturi pentru a crește copii echilibrați emoțional

Ne dorim să creștem copii fericiți și echilibrați emoțional, iar în acest sens căutăm cele mai bune recomandări. Iată 5 sfaturi de parenting ale psihologilor.

Citeste
5 semne că ești cu un partener nepotrivit
5 semne că ești cu un partener nepotrivit

Trăim convinse că este suficient să ne dorim amândoi să rămânem împreună ca să fim fericiți. Dar asta se poate întâmpla și cu un partener nepotrivit. Iată câteva indicii.

Citeste