Now Reading
Garanteaza notele bune succesul in viata?

Garanteaza notele bune succesul in viata?

Fara sa ne dam seama, notele mari sau mici ajung un etalon. Oare copiii vor fi mai fericiti daca au note mari? Garanteaza performanta scolara succesul in viata?

 

Nota buna = copil bun?

Odata ce am devenit parinti, toate eforturile noastre si toate deciziile sunt luate in vederea binelui suprem al copiilor nostri. Vrem tot ce este mai bun pe aceasta lume pentru ei.

Asa incat, si in momentul in care ei incep sa fie notati, fie la grupa zero, fie in clasa intai, ne dorim sa ia numai note bune, pentru ca daca iau note bune, inseamna ca sunt si ei buni. Nu-i asa?

Sistemul de invatamant din tara noastra este un bazat pe notare, asa incat, fiecare copil, inca de mic, va fi supus acestei forme de examinare.

Si, fara sa vrem, cand ne vin copiii acasa cu note bune, ajungem sa fim mandri, pentru ca stim ca asta echivaleaza cu faptul ca ei se afla printre primii din clasa.

 

Cum gestionam mersul la scoala

Odata intrat in mediul scolar, copilul iese de sub autoritatea de acasa si intra sub autoritatea invatatorului. Este mediul in care se va forma pentru urmatorii lui ani de viata, drept urmare este unul foarte important.

Dar la fel de important este modul in care gestionam acasa, ceea ce se intampla cu copilul nostru la scoala.

E bine de stiut ca acele comparatii, inechitabile de altfel, pe care ajungem sa le facem intre copilul nostru si colegii lui, nu sunt deloc utile acestuia.

 

Garanteaza notele bune succesul in viata?

Chiar daca ideea ca avem un copil de „Foarte bine”, sau de 10 pe linie este o muzica placuta pentru urechea noastra, nu trebuie sa fie o tragedie daca lucrurile nu stau asa.

Este indicat sa intrebam copilul ce anume ii place sa faca, sa vedem asupra caror materii isi manifesta interesul si la care are note bune.

Asa incat, daca cel mic va observa ca este sustinut de catre parintii sai si ca nu este fortat sa „faca totul bine”, doar pentru a fi bun la toate, el va invata sa treaca mai usor peste acele dezamagiri mici sau majore, care sunt inevitabile.

Iar pe termen lung, aceasta abordare a obstacolelor si a esecurilor ii va fi extrem de utila. Asta pentru ca a invatat sa aiba incredere in propria persoana, si ca este capabil sa aleaga!

In cealalta extrema se poate intampla sa aiba dificultati in a trece peste neajunsuri, intrucat el a fost mereu bun la toate, sau chiar poate ceda din cauza suprasolicitarii!

Astfel apar perfectionistii, cei care nu stiu sa se bucure de reusita si considera ca nu au valoare… decat daca fac performanta.

 

Renuntarea la etichetare

Succesul in viata vine si dintr-un echilibru intre asteptarile parintilor si abilitatile copiilor. Este important sa avem incredere in copilul nostru si sa ii dam ocazia sa fructifice ceea ce ii place.

Notele bune sau joase, desi pot fi un indiciu de care sa ne folosim pentru a ghida si sfatui, nu trebuie sa fie singurul etalon dupa care sa etichetam un copil ca va avea sau nu succes in viata.

La fel de important este mediul familial, sustinerea oferita, ascultarea si oferirea sfaturilor, fara intentia de a influenta. Tineti minte ca fiecare copil este unic si va deveni un adult diferit de noi insine.

 

De Ana Pantazescu-Ana, psiholog clinician, competente in terapia schemelor

Tel: 0745.042.389

 

Citeste si:

Sfaturi pentru a avea o fiica descurcareata

Etichetele pot fi nocive chiar si atunci cand sunt pozitive

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top